Σοκ για τις Χρυσές Σφαίρες

Μα τι γίνεται στο βασίλειο του Χόλιγουντ κι ένας-ένας οι μεγάλοι σταρ, μετά από τον Τομ Κρουζ, ετοιμάζονται να επιστρέψουν τις Χρυσές Σφαίρες τους;

Πρώτα από όλα να πούμε ποιοι δίνουν τα δεύτερα την τάξει κινηματογραφικά και τηλεοπτικά βραβεία made in USA. Η Ένωση των ανταποκριτών Ξένου Τύπου (HFPA ή Hollywood Foreign Press Association), είναι μια μικρή κλειστή ομάδα ξένων δημοσιογράφων που ζουν στο Χόλιγουντ και αρθρογραφούν σε περιοδικά και εφημερίδες εκτός των ΗΠΑ. Επιλέγουν τις υποψήφιες ταινίες και τηλεοπτικές σειρές εδώ και 78 χρόνια – το 1944 η πρώτη απονομή- και οι νικητές γίνονται κάτοχοι Χρυσών Σφαιρών.

Τα τελευταία χρόνια έχουν πληθύνει οι φωνές διαμαρτυρίας γύρω από την φερεγγυότητα των εκλεκτόρων με αποκορύφωμα τις φετινές άστοχες επιλογές όπου προάχθηκαν ταινίες ή σειρές (παράδειγμα «Emily in Paris») που είχαν ομολογουμένως περιορισμένες καλλιτεχνικές αξίες. Επίσης κάκιστη εντύπωση προκάλεσε η απουσία ταινιών που εντάσσονταν στο κλίμα του BlackLivesMatters: από την πεντάδα των καλύτερων φιλμ απουσίαζαν όλες οι «μαύρες» ταινίες («Da 5 Bloods», «One Night in Miami», «Ma Rainey’s Black Bottom», «Judas and the Black Messiah») που διακρίθηκαν στα Όσκαρ.

Το κλίμα έγινε ακόμη πιο βαρύ από τη στιγμή που κυκλοφόρησε ένα δημοσίευμα των Los Angeles Times το οποίο αποκάλυπτε ανησυχητικά στοιχεία για την ταυτότητα μελών της Ένωσης. Ανάμεσα λοιπόν στους κυρίως συνταξιούχους δημοσιογράφους και ελάχιστους κινηματογραφικούς κριτικούς υπάρχει μια κινέζα ηθοποιός που έπαιζε στο «Crazy rich Asians» ταινία που βραβεύτηκε πριν από 2 χρόνια καθώς και μια ψωνισμένη κοσμική γηραιά κυρία από την Πολωνία που αυτοαποκαλείται στα Μέσα Μαζικής Δικτύωσης ως «η πρώτη Πολωνή κυρία του Χόλιγουντ». Στο σοβαρό ζήτημα αξιοπιστίας που προέκυψε προσθέστε κι αυτό: στη λίστα των 87 μελών των Χρυσών Σφαιρών δεν υπάρχει ούτε ένας αφροαμερικανός!

Η αυξανόμενη δυσαρέσκεια των τελευταίων ετών εντάθηκε φέτος με επιλογές που αδιαφόρησαν για το κίνημα Metoo# πράγμα που εξόργισε πολλούς σταρ που θυμήθηκαν τις άριστες σχέσεις του μεγαλοπαραγωγού Χάρβεϊ Γουάινστιν με τον θεσμό. Κάπως έτσι η Σκάρλετ Τζοχάνσον έγραψε ένα οργισμένο κείμενο στο Variety όπου ζητά από το υγιές κομμάτι της βιομηχανίας του θεάματος να γυρίσει την πλάτη σε ένα θεσμό που χαρακτηρίζεται «από ρατσισμό και σεξισμό ενώ είναι ολοφάνερο πως αδιαφορεί για την διαφορετικότητα». Ο Τομ Κρουζ ακολούθησε επιστρέφοντας τις 3 Χρυσές Σφαίρες που κέρδισε για τα «Γεννημένος την 4η Ιουλίου», «Τζέρι Μαγκουάιρ», «Μανόλια» ενώ κι ο Μαρκ Ράφαλο σε tweet που ανέβασε τόνισε πως δεν νιώθει ιδιαίτερα περήφανος για το γεγονός ότι είναι κάτοχος βραβείου ενός οργανισμού που πρέπει να αλλάξει νοοτροπία.

Τα μεγάλα χτυπήματα όμως έρχονται και από την πλευρά των τηλεοπτικών κολοσσών. Ήδη το NBC ανακοίνωσε πως δεν θα μεταδώσει την τελετή απονομής του επόμενου χρόνου «προκειμένου η Ένωση να πραγματοποιήσει τις ριζικές αλλαγές που απαιτούνται ώστε να είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε το ανανεωμένο πρόσωπο των βραβείων το 2023», ενώ ο CEO του Netflix, ο ελληνοαμερικανός Τεντ Σαράντος δήλωσε ότι ο κυρίαρχος του streaming δεν θα μετάσχει στις Χρυσές Σφαίρες μέχρι να αλλάξει πρόσωπο. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Amazon που ανακοίνωσε πως δεν θα συνεργαστεί με την Ένωση Ξένων Ανταποκριτών εάν δεν φανεί διάθεση για “ειλικρινή και σημαντική επίλυση” των τελευταίων προβλημάτων.

Πολλοί μελετητές κάνουν λόγο για το τέλος των Χρυσών Σφαιρών. Η Ένωση προσπαθεί να αντιδράσει ανακοινώνοντας ένα πρόγραμμα ανασχηματισμού του θεσμού που θα πριμοδοτεί την εισαγωγή νέων δημοσιογράφων (ο στόχος φυσικά είναι να εισαχθούν και μαύρα μέλη στους κύκλους της) καθώς και την δημιουργία μίας συμβουλευτικής επιτροπής που θα καθοδηγεί τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου σε πιο δίκαιες επιλογές στο μέλλον. Κάτι μας λέει όμως ότι πλέον είναι πολύ αργά και όλα δείχνουν ότι οι Σφαίρες αυτές έχασαν οριστικά την λάμψη τους.