Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας τάχθηκε επίσης υπέρ της μείωσης της φορολογίας στη Γερμανία.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να αρχίσει τη διαδικασία τερματισμού της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης την οποία εφαρμόζει από φέτος, έκρινε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε μια συνέντευξή του η οποία θα δημοσιευθεί αύριο Παρασκευή και πρόσθεσε ότι κάθε αλλαγή πολιτικής αποτελεί μια σοβαρή πρόκληση.
«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα έχει τη δύσκολη αποστολή να εξέλθει από την πολιτική μεγάλης ποσοτικής χαλάρωσης» που ασκεί, είπε ο Σόιμπλε στη συνέντευξη που θα δημοσιευθεί αύριο στη Süddeutsche Zeitung. «Θα ήταν πιθανόν σωστό η ΕΚΤ να τολμήσει να αρχίσει τον τερματισμό της πολιτικής αυτής φέτος», πρόσθεσε ο ίδιος, κατακρίνοντας έτσι την πολιτική του Μάριο Ντράγκι.
Ο συντηρητικός υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας υπενθύμισε ότι ποτέ του δεν υπήρξε υποστηρικτής της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, όμως πρόσθεσε ότι «η εντολή της ΕΚΤ αφορά την ευρωζώνη, και την εκτελεί καλά».
Εξάλλου ο Σόιμπλε επανήλθε στην πρότασή του να μειωθεί η φορολογία στη Γερμανία, κάτι που είπε ότι είναι «εφικτό» αλλά και «απαραίτητο» να γίνει από την επόμενη κυβέρνηση, μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Ακόμη ο Σόιμπλε είπε ότι προβλέψεις που έχουν περιέλθει σε γνώση του υποδεικνύουν πως ο πληθωρισμός στη Γερμανία θα μπορούσε να φθάσει το 3% στη Γερμανία φέτος, εντείνοντας τις ανησυχίες για τα χαμηλά επιτόκια.
Σύμφωνα με τον Σόιμπλε, το ζήτημα-κλειδί για αρκετές χώρες της ευρωζώνης ότι δεν έχουν καταφέρει να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους, όπως θεωρεί ότι είναι απαραίτητο. «Το πρόβλημα είναι η αδυναμία των άλλων χωρών, όχι η ισχύς της Γερμανίας», υποστήριξε ο ίδιος.
Ο συντηρητικός πολιτικός έκρινε πως θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια για να πειστούν οι Γερμανοί ότι το ευρώ έφερε περισσότερη απασχόληση, κοινωνικά οφέλη και βοήθησε τις επιχειρήσεις, και δεν προκαλεί απλώς οικονομικούς κινδύνους ούτε έχει μόνο αρνητικές συνέπειες. Για να βοηθήσουν τη Γερμανία να προβάλλει με πειστικό τρόπο το επιχείρημα αυτό, ο Σόιμπλε κάλεσε την Ιταλία και άλλα κράτη να τηρούν τους κανόνες της οικονομικής και νομισματικής ένωσης.
Ο στόχος της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη είναι λίγο κάτω αλλά κοντά στο 2%, κάτι που αποτυγχάνει να πλησιάσει εδώ και χρόνια. Για την καταπολέμηση του αποπληθωρισμού, το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μείωσε τα επιτόκιά του στο μηδέν κι άρχισε ένα τεράστιο, αλλά αμφιλεγόμενο, πρόγραμμα αγοράς αξιόγραφων.
O Σόιμπλε, όπως και άλλοι πολιτικοί στη Γερμανία, προειδοποιούν την ΕΚΤ ότι διακινδυνεύει να συμβάλει στην άνοδο των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων εάν δεν αλλάξει πολιτική σύντομα.