Σογκούν: Η επιστροφή του τηλεοπτικού μύθου – Στο Docville την Κυριακή με το Documento

Η δημοφιλής σειρά των 80s που έφερε για πρώτη φορά το δυτικό κοινό σε επαφή με την ιαπωνική κουλτούρα αναβιώνει σε μια εντυπωσιακή υπερπαραγωγή που μας βάζει στον μυστηριακό κόσμο, την θανάσιμη γοητεία και τον αυστηρό κώδικας τιμής των σαμουράι της Ιαπωνίας του 1600. Είδαμε τα πρώτα επεισόδια του νέου «Σογκούν» και σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας. Γράφει ο Κωνσταντίνος Καϊμάκης.

Πέντε δημιουργοί (Γιάννης Οικονομίδης, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος, Γιώργος Παλούμπης, Ελένη Σκότη, Γιώργος Χατζηνικολάου) μιλούν στην Ειρήνη Δρίβα για το ρεύμα του ωμού ρεαλισμού στην τέχνη και την απήχηση του σε μεγάλο μέρος του θεατρόφιλου κοινού.

Στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης παρουσιάζονται όσα έγιναν στις 2 Αυγούστου 338 π.Χ στη Χαιρώνεια, που έφεραν στο προσκήνιο τον νεαρό Αλέξανδρο και οδήγησαν στη δημιουργία του ελληνιστικού κόσμου. Η Κατερίνα Αγγελιδάκη ξεναγήθηκε στην έκθεση με τα σπάνια ιστορικά τεκμήρια που συγκινούν, ταράζουν και μας βάζουν σε σκέψεις.

Ο καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο ΕΚΠΑ Δημήτρης Πλάντζος είδε τη σειρά του Netflix “Αλέξανδρος: Η γέννηση ενός θρύλου” και απαριθμεί λάθη, αστοχίες καθώς και σοβαρή  έλλειψη επιστημονικής τεκμηρίωσης από τους δημιουργούς της σειράς.

Το  βραβευμένο ντοκιμαντέρ της Κωστούλας Τωμαδάκη «Η μητέρα του σταθμού» για τις γυναίκες που πήγαν μετανάστριες στη Γερμανία, αφού έκανε το γύρο του κόσμου σε διεθνή φεστιβάλ θα προβληθεί στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας.  Είναι ένας συγκινητικός φόρος τιμής στις γυναίκες  από τη Βόρεια Ελλάδα που αναγκάστηκαν να ξενιτευτούν αφήνοντας πίσω ακόμα και τα παιδιά τους. Από την Κατερίνα Αγγελιδάκη.

Ο Μάνος Καρατζογιάννης σκηνοθετεί με μαεστρία τις ρωγμές της καθημερινότητας στο έργο της Γιασμίνα Ρεζά “Bella Figura’. Ένα παράνομο ζευγάρι  σε μια όχι και τόσο πρωτότυπη συνθήκη με τον σκηνοθέτη να προικίζει με οξύτητα το έργο αποσπώντας πολύ καλές ερμηνείες από τους πρωταγωνιστές. Κριτική θεάτρου από τον Ηρακλή Λογοθέτη.

Με αφορμή την παράσταση «Το Κλύσμα» η σκηνοθέτρια Άννα Σωτρίνη μιλάει στην Ειρήνη Δρίβα για την ανάγκη επαναπροσδιορισμού της θέσης της γυναίκας.

Tην ομιλία στο Αστεροσκοπείο Αθηνών του φυσικού στο CERN και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Πίζας Γκουίντο Τονέλι, ενός από τους σημαντικότερους επιστήμονες της εποχής μας,  γύρω από την έννοια του χρόνου, παρακολούθησε η Έμυ Ντούρου και καταγράφει όσα άκουσε.

Ο Γιώργος Ίκαρος Μπαμπασάκης αναζητά στα τελευταία λόγια σπουδαίων προσωπικοτήτων και μας θυμίζει τι είπαν λίγο πριν πεθάνουν οι Μπόγκαρτ, Τσέχοφ,  Καντ, Στιβ Τζομπς, κ.α. σαν αναλαμπές του χιούμορ μες στις τελευταίες ανταύγειες του λυκόφωτος.

Ετικέτες