Σοφιστείες Βορίδη για την «πολιτική ευθύνη» και ξέπλυμα του ναζισμού

Να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα προσπάθησε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης και μπήκε σε μια απίθανη επιχειρηματολογία για την έννοια της πολιτικής ευθύνης.

«Τη γενική ευθύνη την καταλαβαίνω αλλά αυτή είναι μια αντικειμενική ευθύνη δεν είναι υποκειμενική ευθύνη», ρητόρευσε ο υπουργός στον ΣΚΑΪ για την απουσία της Αστυνομίας, που επέτρεψε στους Κροάτες νεοναζί χούλιγκαν να αιματοκυλίσουν τη Νέα Φιλαδέλφεια και να σκοτώσουν τον Μιχάλη Κατσουρή.

Είναι «γενική ευθύνη» που είναι «αντικειμενική ευθύνη» αλλά δεν είναι «υποκειμενική ευθύνη». Δηλαδή υπάρχει ευθύνη αλλά τελικά δεν υπάρχει. Σουρεαλισμός.

«Ο κ. Οικονόμου είναι δέκα ημέρες στο υπουργείο. Είναι προφανές ότι δεν μπορεί κανείς να του καταλογίσει κάτι άλλο πλην αυτού που πάντοτε καταλογίζεται και λέμε ότι ούτως ή άλλως οι υπουργοί και η κυβέρνηση έχει τη γενική πολιτική ευθύνη», είπε.

Διαβάστε επίσης: Νέα Φιλαδέλφεια: Οικονόμου και ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. κρύβονται πίσω από χαμηλόβαθμους αξιωματικούς

Συνέχισε «εξηγώντας» με το γνωστό ειρωνικό ύφος: «Τη γενική ευθύνη την καταλαβαίνω αλλά αυτή είναι μια αντικειμενική ευθύνη δεν είναι υποκειμενική ευθύνη για να ζητάει κανείς τώρα την παραίτηση του υπουργού γι΄αυτό το ζήτημα. Θεωρώ ότι αυτά είναι αντιπολιτευτικές υπερβολές. Εντάξει, έχουμε συνηθίσει σε αυτά».

Θεώρησε λογικό να μην ενημερωθεί ο υπουργός και ο υφυπουργός για την κάθοδο 120 νεοναζί που έχουν προκαλέσει επεισόδια σε πολλές χώρες της Ευρώπης. «Προφανώς το τι ανεβαίνει στον υπουργό στο ζήτημα ενημερώσεώς του για την αντιμετώπιση κάθε στιγμή εγκληματικών ενεργειών και πράξεων δεν μπορεί να αφορά το σύνολο της δράσεων της αστυνομίας. Φαντάζομαι ότι ενημερώνεται για πιο μείζονα θέματα. Η εσφαλμένη εκτίμηση ήταν ότι αυτό δεν ήταν μείζον θέμα, είναι ένα θέμα μεταξύ οπαδών», είπε.

Στη «λογική» του κ. Βορίδη μπορούμε να αντιτάξουμε τα εξής απλά:

  • Οταν έχεις την πολιτική ευθύνη σε ένα τόσο σημαντικό θέμα παραιτείσαι.
  • Αν ο αρχηγός της Αστυνομίας δεν σε ενημερώνει για ένα τόσο σημαντικό θέμα, ζητάς την παραίτηση του αρχηγού. Αν δεν τη ζητήσεις, αναλαμβάνεις τη δική του ευθύνη και παραιτείσαι.
  • Αν η Αστυνομία βλέπει 120 Κροάτες νεοναζί σαν απλούς «οπαδούς» υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και στην Αστυνομία και στην κυβέρνηση η οποία έχει τη «γενική» και «αντικειμενική» ευθύνη. Το πρόβλημα λέγεται: κάλυψη του ναζισμού.