Μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε η ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου στην Εβίτα Τσιλοχρήστου, ένα χρόνο μετά την αποκάλυψη για σεξουαλική κακοποίηση.
Η πρωταθλήτρια της ιστιοπλοΐας μίλησε για όλα όσα έχουν μεσολαβήσει αυτό τον ένα χρόνο και κατά πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα γύρω από τον σεξισμό. Τέλος, έδωσε πληροφορίες, σχετικά, με την πλατφόρμα #menow_metoo, στην οποία συμμετέχει μαζί με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας και υποστήριξε την ανάγκη να υπάρξει ουσιαστική ενημέρωση που τα ξεκινάει από τον χώρο της παιδείας.
« Όπως βλέπεις συνεχίζεται όλο το κίνημα του #metoo, το οποίο είναι ζωντανό εξαιτίας του μεγάλου αριθμού θυμάτων κακοποίησης. Δεν είναι μια μόδα, είναι ένα άσχημο φαινόμενο η κακοποίηση και το #metoo έχει έρθει σαν ένα ποτάμι για να ξεπλύνει τις πληγές, να βοηθήσει στην επούλωση, παρακινώντας τους ανθρώπους να μιλήσουν, ώστε να αντιμετωπίσουν τις καταστάσεις με ένα πιο βιώσιμο τρόπο – ο καθένας για τον εαυτό του – ν’ αποδοθούν ευθύνες στους θύτες και να δώσει μια ευκαιρία σε όλους εκείνους που δεν είχαν καταλάβει ότι ο τρόπος που κινούνται ενοχλεί, ώστε να ξανασκεφτούν πως η συμπεριφορά τους είναι κακοποιητική».
«Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Δικτύου. Όταν μου το ανέφεραν, πριν περίπου τέσσερεις μήνες, ένιωσα πολύ μεγάλη χαρά καθώς ήταν αυτό που σκεφτόμουν ακριβώς ότι λείπει. Για εμένα, ήταν πολύ μεγάλη ανακούφιση, καθώς ήρθε να βοηθήσει ως εργαλείο όλους τους ανθρώπους που θέλουν να αναφέρουν κακοποίηση, να αφήσουν τη μαρτυρία τους ανώνυμα ή επώνυμα και να δώσουν συναίνεση ή όχι για τα στοιχεία ώστε να μπορεί το Ευρωπαϊκο Δίκτυο να έρθει σε επαφή μαζί τους. Η πλατφόρμα λειτουργεί ως εξής: πρώτον γίνεται καταγραφή των περιστατικών βίας, δεύτερον για όσες ιστορίες δίνεται η συγκατάθεση κοινοποιούνται ώστε να τις διαβάζουν όλοι οι υπόλοιποι και να αντιληφθούν ότι μπορούν να μιλήσουν σε όποιον χώρο και αν βρίσκονται. Τρίτον, αυτή η πλατφόρμα δίνει τη δυνατότητα όταν υπάρχει κοινός δράστης τα θύματα να έρθουν μεταξύ τους σε επαφή μέσω του Ευρωπαϊκού δικτύου για να σχηματιστεί ένας ισχυρότερος φάκελος κατά του δράστη».
«Στο πλαίσιο της ανανέωσης του εκπαιδευτικού προγράμματος του Υπουργείου Παιδείας, έγιναν προτάσεις για να ενσωματωθεί η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα εργαστήρια δεξιοτήτων. Υπήρχαν διάφορες εισηγήσεις από το Πολύχρωμο Σχολείο (https://rainbowschool.gr/), από τον Κανόνα των Εσωρούχων, για να υπάρξει ένα πρόγραμμα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης που θα είναι ικανό να επηρεάσει τα παιδιά. Έχω την εντύπωση ότι ναι μεν μπήκε το μάθημα, αλλά είναι στην ευχέρεια του δασκάλου, κατά πόσο θα το κάνει και οι ώρες δεν είναι αρκετές ώστε να επιτευχθεί αυτή η αλλαγή συμπεριφοράς που επιθυμούμε. Οπότε κάναμε ένα βήμα, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε πιο δυναμικά. Αυτή τη στιγμή θα υπάρχει μία περίεργη ατμόσφαιρα στο σχολείο στην αρχή, αλλά πρέπει να ξεπεραστεί αυτή η αμηχανία. Για παράδειγμα, θυμάμαι μια πρόσφατη περίπτωση όπου η νηπιαγωγός ανέφερε τη λέξη «αιδοίο» στο παιδί και της έκαναν μήνυση. Δηλαδή, πάμε να λειτουργήσουμε σωστά αλλά ακόμη η κοινωνία μας δεν επιτρέπει την διαγραφή κάποιων κανόνων συμπεριφοράς που είναι απαρχαιωμένοι. Τι προκύπτει όμως αυτή τη διαπίστωση; Τρία πράγματα.
Πρέπει να μπει η διαπαιδαγώγηση στα σχολεία, με ικανό αριθμό διδακτικών ωρών (25) ώστε όντως να αποφέρει το θεμιτό αποτέλεσμα.
Οι άνθρωποι που κάνουν τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ως μάθημα είναι αναγκαίο να έχουν εμπειρία και να νιώθουν αυτοπεποίθηση για τη διδασκαλία τους κάτι που προκύπτει ως αποτέλεσμα εξειδίκευσης ή επιμόρφωσης μέσω σεμιναρίων.
Χρειάζονται εκπαίδευση και οι γονείς, διότι όταν το παιδί θα γυρίσει από το σχολείο και θα πει “μαμά μού μίλησαν για το πέος και το αιδοίο” κι εκείνοι σοκαριστούν, πάμε ένα βήμα πίσω».