Στη φαντασία συγκεκριμένων ΜΜΕ η διαφορά απόψεων Μαξίμου – ΥΠΟΙΚ
Μετά τη συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν και το διήμερο του πρωθυπουργού στην 82η ΔΕΘ σειρά παίρνει αύριο Πέμπτη η Κέρκυρα και η 1η Διακυβερνητική Σύνοδος Ελλάδας – Ιταλίας.
Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα έχει συνάντηση στις 11:00 με τον Ιταλό ομόλογό του, Πάολο Τζεντιλόνι όπου και αναμένεται οι δύο Πρωθυπουργοί να υιοθετήσουν Κοινή Δήλωση, στην οποία θα τίθενται οι βάσεις για την επανεκκίνηση της ελληνοϊταλικής συνεργασίας σε μια σειρά από τομείς. Οι δύο άνδρες στις 12:10 θα δώσουν κοινή συνέντευξη τύπου και στις 12:45 θα συνεδριάσει η Ολομέλεια του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας όπου και θα συζητηθούν θέματα όπως η Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, η οικονομικά, η ενέργεια, οι επενδύσεις και το μεταναστευτικό.
Παράλληλα θα λάβουν χώρα διμερείς συναντήσεις ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών, Ενέργειας, Πολιτισμού, Τουρισμού,Υποδομών, Οικονομικών,- Μεταναστευτικής πολιτικής και Ασφάλειας (σε επίπεδο υφυπουργών και Γενικών Γραμματέων), ενώ επί τάπητος θα τεθεί και η ιδιωτικοποίηση της Τραινοσέ από τους Ιταλικούς σιδηροδρόμους.
Ειδικά σε θέματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση στέλεχος του Μαξίμου σημειώνει ότι η σημερινή συνάντηση Τσίπρα – Τζεντιλόνι θα μπορούσε κάλλιστα να θεωρηθεί ως συνέχεια της συνάντηση Τσίπρα – Μακρόν με δεδομένο ότι οι τρεις χώρες έχουν βρεθεί και θα βρεθούν το επόμενο διάστημα με κοινές θέσεις.
Ματαιοπονεί η Νέα Δημοκρατία
Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος ο επενδυτικός μαραθώνιος της κυβέρνησης συνεχίζεται αφού προχωρά η επένδυση της TOTAL στα δύο οικόπεδα δυτικά της Κέρκυρας μετά και τις χθεσινές θετικές αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Την ίδια ώρα έχουν ξεμπλοκάρει επενδυτικά projects ύψους 668 εκατ. ευρώ, τα οποία λόγω αδράνειας της κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ κινδύνεψαν να απενταχθούν από τον Αναπτυξιακό Νόμο και ολοκληρώνεται η αξιολόγηση 800 νέων επενδυτικών σχεδίων ύψους 2 δισ. ευρώ
Επίσης υπεγράφησαν 12 συμβάσεις έργων συνολικού ύψους 635 εκατ. ευρώ στον τομέα των Συμπράξεων Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η χώρα είναι πρώτη σε απορροφητικότητα στο ΕΣΠΑ, εξασφαλίζοντας εισροή πόρων ύψους 11 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία ενώ τέλος έχουν υπογραφεί με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων οι μεγαλύτερες συμφωνίες των τελευταίων 5 ετών, που θα αποφέρουν επιπλέον ρευστότητα ύψους 2 δισ. ευρώ μέσα στο 2017.
Την ίδια ώρα οι άμεσες ξένες επενδύσεις το 2016 σημείωσαν υψηλό δεκαετίας και το 2017 αναμένεται περαιτέρω βελτίωση, καθώς ήδη το πρώτο εξάμηνο, δηλαδή πριν ακόμη κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, είχαμε εισροή πάνω από 1.6 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία.
Αυτό που σημειώνουν με3 έμφαση στο Μαξίμου είναι ότι η κυβέρνηση «θα συνεχίσει τη μεγάλη μάχη για να ενισχύσει την αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας, την προσέλκυση επενδύσεων και την προώθηση του νέου παραγωγικού μοντέλου με σεβασμό στους εργαζόμενους, το περιβάλλον και την τήρηση της κείμενης ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας».
Απαντώντας τέλος σε χθεσινά δημοσιεύματα περί διαφοροποίησης του ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτου από τις κυβερνητικές θέσεις στέλεχος του Μαξίμου σημειώνει ότι χθες ο ΥΠΟΙΚ κατά τη διάρκεια άτυπης ενημέρωσης των δημοσιογράφων ρωτήθηκε πολλάκις για το ενδεχόμενο να μην πιάσουμε τους στόχους απαντώντας ότι αν αυτό συμβεί θα πρέπει να ληφθούν και νέα μέτρα.
Σύμφωνα με το ίδιος στέλεχος συγκεκριμένα Μέσα παρά το γεγονός ότι ο ΥΠΟΙΚ επανέλαβε πολλές φορές ότι οι στόχοι θα πιαστούν και ότι η υστέρηση των φορολογικών εσόδων είναι πρόσκαιρη και τεχνικού χαρακτήρα τα εν λόγω Μέσα «συνέχισαν να διακινούν το γνωστό σενάριο περί διαφορετικών θέσεων Τσίπρα – Τσακαλώτου κάτι «που ανήκει στη φαντασία όσων το γράφουν».