Σκύρος: Κρυστάλλινα νερά και τοπία που κόβουν την ανάσα

Σκύρος: Κρυστάλλινα νερά και τοπία που κόβουν την ανάσα

Ο καταπράσινος βορράς και ο σεληνιακός νότος._x000D_
Και γύρω γύρω διάφανο γαλάζιο. 

Τόσο αιθέριο που νομίζεις ότι οι βάρκες δεν επιπλέουν αλλά αιωρούνται. Το μεγαλύτερο νησί των Σποράδων με τη μακραίωνη ιστορία –κατοικείται από τη νεολιθική περίοδο– προσφέρεται για ιδανικές διακοπές καθώς συνδυάζει τα μαγευτικά τοπία και την παράδοση με τη διασκέδαση. Από την Κύμη ή τα γύρω νησιά αγκυροβολούν τα πλοία στα Λινάρια, το λιμάνι, το οποίο προσφέρεται για εκδρομές με καΐκι σε περιοχές όπως το επιβλητικό Σαρακήνικο. Από τα πιο όμορφα σημεία της Σκύρου είναι η Χώρα, με τα φιδωτά σοκάκια και τα εντυπωσιακά λευκά σπίτια με τα γιασεμιά και τις βουκαμβίλιες.

Στο ψηλότερο σημείο της βρίσκεται το Κάστρο, κομβικό σημείο ήδη από τους προϊστορικούς χρόνους. Λέγεται ότι σε αυτό το σημείο όπου βρισκόταν η αρχαία ακρόπολη ο βασιλιάς Λυκομήδης σκότωσε τον βασιλιά της Αθήνας Θησέα. Μετά το πρώτο μισό του 15ουαιώνα το νησί δέχτηκε πειρατικές επιδρομές. Ο πιο γνωστός πειρατής που πέρασε από εκεί ήταν ο διαβόητος Μπαρμπαρόσα. Οι κάτοικοι του νησιού για να γλιτώσουν τη ζωή τους έβρισκαν καταφύγιο στο Κάστρο, το οποίο διατηρεί ακόμη και σήμερα ίχνη από την πελασγική οχύρωση. Στα βορειοανατολικά παράλια του νησιού, περίπου 13 χλμ. από τη Χώρα, συναντά κανείς το Παλαμάρι, έναν από τους σημαντικότερους προϊστορικούς οικισμούς του Αιγαίου.

Άμμος και βότσαλο σε εναλλαγή

Η Σκύρος διαθέτει μερικές από τις ωραιότερες παραλίες της χώρας. Εντυπωσιακής ομορφιάς είναι η μεγάλη παραλία με τη χρυσαφένια αμμουδιά που ενώνει τα Μαγαζιά με τον Μώλο. Στα Πουριά οι βράχοι και τα ερείπια του αρχαίου λατομείου σκυριανού πωρόλιθου δημιουργούν ένα επιβλητικό τοπίο, με τον βραχώδη σχηματισμό να θυμίζει μανιτάρι, ενώ στην Ατσίτσα τα πεύκα φτάνουν μέχρι τη θάλασσα. Εκεί, στην καρδιά του πευκοδάσους, βρίσκεται και το Utopia Suites, ένα από τα κομψότερα και ομορφότερα καταλύματα του νησιού, σε πλήρη αρμονία με τη φύση. Μετά τα Γυρίσματα ο επισκέπτης συναντά το κατάλευκο υπόσκαφο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. Η κατάφυτη παραλία του Αγίου Πέτρου με τα σμαραγδένια νερά είναι επίσης από τα σημεία που αξίζει να επισκεφτεί κανείς. Αρκετά κοντά στον Αγιο Πέτρο βρίσκεται η Αγαλίπα, η οποία αποτελείται από δύο παραλίες –η μία αμμουδερή και η άλλη βοτσαλωτή– όπου τα πεύκα φτάνουν έως το νερό. Από τις πιο ωραίες παραλίες με βότσαλα είναι επίσης η Καλαμίτσα και η Κυρα-Παναγιά, ενώ ιδανική για κολύμπι είναι και η αμμουδερή παραλία του Πεύκου που βρίσκεται στο κέντρο ενός απάνεμου όρμου. Στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού τα κρυστάλλινα νερά των Ασπών μαγνητίζουν τον επισκέπτη, ενώ παραδίπλα βρίσκεται η παραλία Αχίλλι. Από εκεί λέγεται ότι πέρασε ο Αχιλλέας στο ταξίδι του για την Τροία.

Το νησί θεωρείται ένας από τους 100 κορυφαίους πράσινους προορισμούς στον κόσμο. Διακρίθηκε πρόσφατα μεταξύ 155 υποψηφίων από 57 χώρες στον διαγωνισμό Top 100 Sustainable Destinations που πραγματοποιήθηκε στο Εστορίλ της Πορτογαλίας. Η σκυριανή βιοποικιλότητα, δηλαδή τα φυτά, τα ζώα και τα οικοσυστήματα της Σκύρου και των γύρω νησίδων, παρουσιάζει χαρακτηριστικά μοναδικά για τη χώρα μας και για την Ευρώπη. Στα νότια και συγκεκριμένα στο οροπέδιο Αρι μπορεί να συναντήσει κανείς τα ελάχιστα εναπομείναντα σκυριανά αλογάκια, σήμα κατατεθέν του νησιού, τα οποία απειλούνται με εξαφάνιση. Ο συνδυασμός βουνού και θάλασσας δίνει τη δυνατότητα άσκησης πολλών σπορ, όπως ορειβασία, αναρρίχηση, ποδηλασία, wind surfing, θαλάσσιο σκι, ενώ παράλληλα προσφέρεται για off-road διαδρομή με μηχανή ή οχήματα 4×4. Στα ανατολικά του νησιού αξίζει να προσεγγίσει κανείς τις σπηλιές Πεντοκάλη, Μαρουλικό και Διατρυπτή στη Γερανιά και στο Λιμνονάρι, με τα γαλαζοπράσινα νερά και τους σταλακτίτες.

Ιστορία, παράδοση και γεύσεις

Σε όλο το νησί υπάρχουν πολλές βυζαντινές εκκλησίες. Από το μπαλκόνι της δυτικής πτέρυγας της μονής του Αγίου Γεωργίου μπορεί κανείς να απολαύσει την υπέροχη θέα στη Χώρα. Από τα εμβληματικά σημεία της Σκύρου είναι και ο φάρος στο ακρωτήριο Λιθάρι, το οποίο βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του νησιού και πρωτολειτούργησε το 1894. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο στη Χώρα, που ιδρύθηκε το 1963, εκτίθενται αρχαιολογικά ευρήματα που ανακαλύφθηκαν σε διάφορες περιοχές της Σκύρου και χρονολογούνται από την πρωτοελλαδική περίοδο (2800-1900 π.Χ.) έως τη ρωμαϊκή περίοδο (1ος αιώνας π.Χ.). Στα εκθέματα περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η εξαιρετική συλλογή από κεραμικά που ανακαλύφθηκαν στη Χώρα και στο Παλαμάρι, τα οποία είναι της πρωτοελλαδικής περιόδου (2800-1900 π.Χ.). Στην αυλή εκτίθενται αρχιτεκτονικά μέλη και γλυπτά διάφορων περιόδων, καθώς και σαρκοφάγοι από την πρωτογεωμετρική και τη γεωμετρική περίοδο.

Πάνω στον Παλαιόπυργο είναι χτισμένο το ιδιωτικό Μουσείο Μάνου Φαλτάιτς, το οποίο ιδρύθηκε το 1964 από τον Μάνο Φαλτάιτς με στόχο της διάσωση της σκυριανής παραδοσιακής κληρονομιάς. Εκεί εκτίθενται εκατοντάδες αντικείμενα της παραδοσιακής και σύγχρονης λαϊκής τέχνης της Σκύρου, όπως κεντήματα, φορεσιές, κεραμικά, υφαντά, ξυλόγλυπτα, μικροξυλόγλυπτα, είδη μεταλλοτεχνίας, έπιπλα και σκεύη χρήσης του καθημερινού βίου των Σκυριανών κ.λπ. Το «Σκυριανό σπίτι», που βρίσκεται σε ειδική αίθουσά του, διατηρείται στην πιο γνήσια παραδοσιακή μορφή, με τις ειδικές ξυλοκατασκευές –η ξυλογλυπτική αποτελεί σημαντικό κλάδο της σκυριανής λαϊκής τέχνης– του «μπουλμέ», των ραφιών, του «πάγκου» και του «σταμνουστάτη». Το νησί είναι διάσημο και για τα περίφημα κεραμικά του.

H Σκύρος φημίζεται για τους φρέσκους και οικονομικούς αστακούς, οπότε αποτελεί ιδανικό προορισμό για αστακομακαρονάδα. Στα γευστικά must η σκυριανή μυζήθρα, ο κόκορας με χυλοπίτες και το κατσικάκι με πατάτες. Η καρδιά της νυχτερινής ζωής χτυπά στη Μεγάλη Στράτα, το κεντρικό καλντερίμι της Χώρας. Στα πανηγύρια, όπου οι Σκυριανοί έχουν μεγάλη παράδοση, μπορεί να γευτεί κανείς αρνί, κατσίκι και γίδα, παστά ψάρια και κόκκινο κρασί. Στις 14 Αυγούστου γίνεται το μεγάλο πανηγύρι της Παναγίας της Μέγκλου πάνω από τις Αχερούνες, δυο μέρες μετά το πανηγύρι του Αγίου Μύρωνα γίνεται στο ομώνυμο εκκλησάκι που βρίσκεται στο δάσος, ενώ στις 2/9 και στις 8/9 γίνονται αντιστοίχως τα πανηγύρια του Αγίου Μάμα και της Παναγιάς της Σπηλιώτισσας.

Ετικέτες

Documento Newsletter