Σκυλακάκης: Τα δάση δεν έχουν διαχείριση για δεκαετίες, να τη δώσουμε σε ιδιώτες

Σκυλακάκης: Τα δάση δεν έχουν διαχείριση για δεκαετίες, να τη δώσουμε σε ιδιώτες
ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Τι σκοπεύει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση για να προσαρμοστεί η χώρα στις δυσμενείς συνθήκες της κλιματικής κρίσης, ρωτήθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης από δημοσιογράφο του αμερικανικού δικτύου CNN την περασμένη Πέμπτη.

Ο κ. Σκυλακάκης απάντησε ότι χρειάζεται η συμμετοχή ιδιωτών στη διαχείριση των δασών και συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα για τον καθαρισμό των δασών από καύσιμη ύλη, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για βιοκαύσιμα είτε για ενέργεια είτε για προϊόντα ξύλου και η απάντησή του σχολιάστηκε από το Βήμα της Κυριακής.

Ακόμη, ο κ. Σκυλακάκης είπε στο CNN ότι «έχουμε περισσσότερους πυροσβέστες». Ετσι απλά. Παρά τα 3.650 οργανικά κενά στο Πυροσβεστικό Σώμα. Εξηγώντας την κατάσταση των ελληνικών δασών είπε ότι «δεν έχουν διαχείριση για δεκαετίες». Ποιος κυβερνούσε για δεκαετίες δεν το είπε.

Πρόσφατα σε ημερίδα για τα Δασικά Οικοσυστήματα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας μίλησε για καινοτομίες και μεταρρυθμίσεις στη διαχείριση των δασών. «Αν κάτι δεν έγινε σωστά τις τελευταίες δεκαετίες, είναι ότι δεν υπήρχαν ούτε οι ανθρώπινοι πόροι ούτε και το αντίστοιχο θεσμικό πλαίσιο, για να είναι πολύ πιο ενεργή η διαχείριση των δασικών μας οικοσυστημάτων. Με αποτέλεσμα, να αφήσουμε σε πολλά οικοσυστήματα, πάρα πολύ καύσιμη ύλη, που σε συνδυασμό με την, ήδη, σε εξέλιξη κλιματική κρίση, δημιουργούν ένα εκρηκτικό -στην κυριολεξία- μείγμα, πολύ υψηλής καύσιμης ύλης».

Με την κλιματική κρίση και τις αλλεπάλληλες πυρκαγιές, η κυβέρνηση θυμήθηκε τη διαχείριση των δασών. Ομως το 2019 παρέλαβε την έκθεση της Επιτροπής Goldammer που είχε σαφείς κατευθύνσεις και την αγνόησε. Αγνόησε ακόμη και τις προσλήψεις στις δασικές υπηρεσίε.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter