Την τροπολογία για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου και Κρήτης παρουσίασε στην Ολομέλεια της Βουλής ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, αποφεύγοντας να διευκρινίσει ότι η Τουρκία αποτελεί τον βασικό παράγοντα «γεωπολιτικού ρίσκου» αναφορικά με την πόντιση του καλωδίου ανάμεσα στα δύο νησιά.
Ο υπουργός Ενέργειας ανέφερε εισαγωγικά πως το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης είχε βρεθεί «επί ξυρού ακμής» λόγω «διάφορων αντιδράσεων που υπήρχαν στην Κυπριακή Δημοκρατία». «Χρειάστηκε να κάνουμε διαπραγμάτευση με την κυπριακή κυβέρνηση για να διασφαλίσουμε ότι το έργο αυτό θα μπορέσει να υλοποιηθεί» εξήγησε, με τη χώρα μας να αναλαμβάνει κατά το ήμισυ (από το 33% που είχε οριστεί αρχικά) να καλύψει το ποσό της επένδυσης του ΑΔΜΗΕ σε περίπτωση ματαίωσης του έργου.
«Η ηλεκτρική σύνδεση με την Κυπριακή Δημοκρατία είναι τεράστιας γεωπολιτικής σημασίας και στη συνέχεια η σύνδεση με το Ισραήλ ακόμα μεγαλύτερης» πρόσθεσε, ενώ επισήμανε πως η χώρα μας συνεισφέρει στον «γεωπολιτικό κίνδυνο» προκειμένου να καλυφθεί «η ανάγκη να αισθανθεί η Κύπρος μεγαλύτερη ασφάλεια». «Εμείς αισθανόμαστε πολύ μεγάλη ασφάλεια και γι αυτό ζητάμε από την βουλή να εγκρίνει τη ρύθμιση» είπε κλείνοντας την πρωτολογία του.
«Τι σημαίνει γεωπολιτικό ρίσκο;»
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας, ρωτώντας τον υπουργό: «Έχουμε ρίσκο εμείς στα δικαιώματα μας;». Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο Πάρης Κουκουλόπουλος ζήτησε να συγκληθεί η Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας για να συζητηθεί το θέμα, ενώ ο Γιώργος Γαβρήλος από τον ΣΥΡΙΖΑ ρώτησε τον κ. Σκυλακάκη: «Τι σημαίνει γεωπολιτικό ρίσκο;».
«Αν δεν ψηφιστεί η τροπολογία, δεν θα γίνει το έργο»
Απαντώντας στις αιτιάσεις και τα ερωτήματα, ο κ. Σκυλακάκης αποσαφήνισε πως αν δεν ψηφιστεί η ρύθμιση, τότε το έργο δεν θα γίνει. «Όποιος δεν θέλει να γίνει το έργο, μπορεί να βρει όσες δικαιολογίες θέλει» σχολίασε και απέφυγε να κατονομάσει την Τουρκία ως την άμεση αιτία για την περίληψη του όρου «γεωπολιτικό ρίσκο» στο κείμενο της τροπολογίας, επιστρατεύοντας είτε αστεϊσμούς είτε τυχόν τρομοκρατικά χτυπήματα.
«Εμείς λέμε ότι έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στο διεθνές δίκαιο, στην υποστήριξη της αμερικανικής της κυβέρνησης, στα επιχειρήματα μας και αναλαμβάνουμε το γεωπολιτικό ρίσκο. Το αναλαμβάνουμε…» κατέληξε.
Διαβάστε επίσης:
Μαρινέλλα: Κρίσιμες ώρες για τη μεγάλη ερμηνεύτρια – Είχε πονοκέφαλο πριν τη συναυλία (Video)
Μέση Ανατολή: Βαθαίνει η εμπλοκή της Κύπρου στην κρίση – Αμερικανοί στρατιώτες φτάνουν στο νησί
ΣΥΡΙΖΑ: Συνεδριάζει η ΠΓ – Στο τραπέζι τα οργανωτικά, τα οικονομικά και η κόντρα Τζάκρη – Ραγκούση