«Σκωτσέζικα ντους» οι δηλώσεις περί αξιολόγησης

«Σκωτσέζικα ντους» οι δηλώσεις περί αξιολόγησης

Όσο πλησιάζει το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, τόσο πληθαίνουν πανταχόθεν οι δηλώσεις για τη δυνατότητα ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, με ή χωρίς το ΔΝΤ, με ή χωρίς επιπλέον μέτρα και εννοείται σχεδόν πάντα με διφορούμενα – αλά Πυθία – μηνύματα. Δηλώσεις επί δηλώσεων, με τις πιο πρόσφατες να διαψεύδουν τις προηγούμενες, πάνε κι έρχονται.

Έχουμε και λέμε:

Ο επικεφαλής της ΚΟ των Χριστιανικών κομμάτων και στενός συνεργάτης της καγκελαρίου διέψευσε προηγούμενες δηλώσεις του Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής της ΚΟ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και αντιπροέδρου της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης CSU. Σύμφωνα με τον κ. Βέμπερ, στο Βερολίνο κερδίζει έδαφος η άποψη ότι θα έπρεπε να αφήσει κανείς το ΔΝΤ να αποχωρήσει από τη διάσωση της Ελλάδας εφόσον επιμένει σε ένα κούρεμα του χρέους.

Σε δηλώσεις του στο περιοδικό Focus, ο Φόλκερ Κάουντερ προειδοποιεί την ελληνική κυβέρνηση να μην έχει αυταπάτες και ξεκαθαρίζει ότι το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, ειδάλλως «δεν μπορούμε να δώσουμε το πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης» όπως τόνισε χαρακτηριστικά. Παράλληλα ζήτησε για άλλη μια φορά από την Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις. «Επιμένουμε επ’ αυτού», σημείωσε με νόημα και δήλωσε απογοητευμένος για το ότι η Αθήνα έχει υλοποιήσει μέχρι σήμερα το πολύ το ήμισυ των υποσχέσεών της.

Δεν επαρκεί ο χρόνος για να κλείσει η αξιολόγηση

Αλλά και ο Χανς Μίχελμπαχ, από το Χριστιανοκοινωνικό κόμμα CSU, επικεφαλής της Επιτροπής Προϋπολογισμού, απέρριψε τις δηλώσεις Βέμπερ, χαρακτηρίζοντας κι αυτός τη συμμετοχή του Ταμείου αναγκαία και καταλογίζοντας στον ευρωβουλευτή ότι έκανε αυτές τις δηλώσεις χωρίς προσυνεννόηση.

Κύκλοι της γερμανικής κυβέρνησης σχολίασαν τις δηλώσεις Βέμπερ στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung με την επισήμανση ότι απηχούν περισσότερο απόψεις βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και όχι την επίσημη γερμανική θέση, η οποία δεν έχει αλλάξει και θεωρεί αναπόφευκτη τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν στη DW ότι δεν βλέπουν να επαρκεί ο χρόνος μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα για να κλείσει η διαπραγμάτευση.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ο Μάνφρεντ Βέμπερ δήλωσε στην εφημερίδα: «Στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης αυξάνεται εμφανώς η διάθεση για μια σημαντική αλλαγή πορείας αναφορικά με το επίμαχο θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ». Σύμφωνα με τον Βέμπερ τόσο η Ευρώπη όσο και η Γερμανία θα πρέπει να σταματήσουν να επιμένουν στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. «Από τη στιγμή που το Ταμείο εμμένει στο ενδεχόμενο κουρέματος, τότε θα πρέπει να το αφήσουμε να αποχωρήσει», αναφέρει ο Μ. Βέμπερ.

Περιορισμένη πρόοδο στην εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, βλέπει η Κομισιόν

Την ίδια ώρα, περιορισμένη πρόοδο στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων, οι οποίες συνδέονται με τη β’ αξιολόγηση, διαπιστώνουν οι Βρυξέλλες, σύμφωνα με δηλώσεις ανώτερου αξιωματούχου της Επιτροπής, στο πρακτορείο Bloomberg. «Από την προηγούμενη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, έχει υλοποιηθεί περιορισμένος αριθμός προαπαιτούμενων δράσεων», ανέφερε ενδεικτικά.

Ο ίδιος εστίασε και στις αποκλίσεις μεταξύ Ελλάδας – δανειστών, ως προς το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, τονίζοντας ότι υπάρχει «χάσμα» στον καθορισμό του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019. Ερωτηθείς για το προσεχές Eurogroup, εκτίμησε ότι η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών θα είναι σύντομη, εκφράζοντας ωστόσο, την πεποίθηση ότι η επίτευξη συμφωνίας για το ελληνικό ζήτημα, είναι πιθανή εντός του Μαρτίου.

Ρέγκλινγκ για Ελλάδα: Μεγάλα τα προβλήματα, αδύναμη η διοίκηση

Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει με αποφασιστικότητα τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει συμφωνήσει με τους πιστωτές της, αν η Αθήνα θέλει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών του ιδιωτικού τομέα, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ).

Μιλώντας σε μια εκδήλωση στο Μόναχο, ο Κλάους Ρέγκλινγκ διαβεβαίωσε ότι οι πολιτικές στήριξης της Ευρωζώνης φέρνουν αποτέλεσμα και προς επίρρωση αυτού ανέφερε πως οι τέσσερις από τις πέντε χώρες, οι οποίες υπήχθησαν σε προγράμματα στήριξης και μεταρρυθμίσεων, τα ολοκλήρωσαν επιτυχώς.

«Η Ελλάδα είναι μια ειδική περίπτωση. Πουθενά η έκταση των προβλημάτων δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο στην Ελλάδα, και η κρατική διοίκηση τόσο αδύναμη», σημείωσε ο Ρέγκλινγκ, σύμφωνα με το προσχέδιο της ομιλίας του που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς. «Όμως η Ελλάδα μπορεί να κάνει στροφή και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών, αν εφαρμόσει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις με αποφασιστικότητα», συνέχισε ο Ρέγκλινγκ.

Παπαδημούλης: Θα βγει «λευκός καπνός» στο Eurogroup

Σε συνέντευξή του στην Tageszeitung του Βερολίνου, ο εκ των αντιπροέδρων του ευρωκοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, εκφράζει την ελπίδα ότι στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας θα βγει «λευκός καπνός», θα υπάρξει δηλαδή συμβιβασμός μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών για το ελληνικό πρόγραμμα. Ο κ. Παπαδημούλης περιγράφει ως εξής την καθυστέρηση:

«Ο λόγος είναι οι υπερβολικές απαιτήσεις του ΔΝΤ που ποντάρει σε πρόσθετα μέτρα λιτότητας. Ένας άλλος λόγος είναι ότι το ΔΝΤ ζητεί μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους και χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα από την Αθήνα, ενώ και στα δύο αυτά σημεία αντιτίθεται ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Βρισκόμαστε μπροστά στην τραγελαφική κατάσταση ο κ. Σόιμπλε να δηλώνει ότι θέλει τη συμμετοχή του ΔΝΤ, αλλά ταυτόχρονα να αρνείται κάθε συμβιβασμό μαζί του».

Τζανακόπουλος: Ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα λιτότητας

Τη θέση της κυβέρνησης ότι δεν χρειάζεται η λήψη νέων μέτρων λιτότητας αυτήν τη στιγμή, λόγω της υπεραπόδοσης της ελληνικής οικονομίας, επανέλαβε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σημειώνοντας ότι υπάρχουν πολιτικές προϋποθέσεις για επίλυση των διαφορών, την προσεχή Δευτέρα.

Όπως είπε ο κ. Τζανακόπουλος αυτό επιβεβαιώθηκε και στη χθεσινή επίσκεψη του κ. Μοσκοβισί, ο οποίος όπως είπε δεν έφερε μαζί του κανένα νέο πακέτο. «Οι σχετικές πληροφορίες δεν έχουν καμία βάση. Οι συζητήσεις συνεχίζονται. Αναμένουμε από το ΔΝΤ να υιοθετήσει την πραγματικότητα των αριθμών», είπε και συνέχισε: «Περιμένουμε όμως και από τον Β. Σόιμπλε να προσεγγίσει πιο ρεαλιστικές απόψεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν χωρίς επιπλέον κόστος για την ελληνική κοινωνία. Ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα λιτότητας.

Αυτό που αυτή τη στιγμή συζητάμε είναι η γεφύρωση των διαφορών στις μακροοικονομικές προβλέψεις. Ποιο θα είναι δηλαδή το δημοσιονομικό κενό για μετά το 2018. Αν επιλυθεί αυτό οι τεχνικές λεπτομέρειες θα ολοκληρωθούν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Δεν εξετάζουμε κανένα άλλο σενάριο».

Documento Newsletter