Η διαδικασία για την αλλαγή των ηγεσιών των δικαστικών αρχών ξεκίνησε πριν από τις ευρωεκλογές και σύμφωνα με όσα ορίζει το Σύνταγμα και ο νόμος, υποστήριξε μεταξύ άλλων, ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.
«Υπάρχει νομοθεσία, η οποία προβλέπει ότι τέλος Απριλίου, από τη στιγμή που έχει λήξει η θητεία της ηγεσίας των συγκεκριμένων δικαστικών αρχών, πρέπει να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εκλογή των νέων ηγεσιών. Αυτό είναι με πολλή σαφήνεια προσδιορισμένο τόσο από το άρθρο 90 του Συντάγματος όσο και από τον τελευταίο νόμο που προσδιορίζει τις διαδικασίες, και το Σύνταγμα παραπέμπει σε αυτόν, τον νόμο “Καστανίδη” του 2010. Η διαδικασία είχε ξεκινήσει. Είχε υπάρξει πρόταση. Πήγε στη Διάσκεψη των Προέδρων, που σημαίνει συμμετοχή όλων των κομμάτων, δηλαδή συναινετική διαδικασία. Κάποιοι από τους προτεινόμενους, συγκέντρωσαν μια ευρύτερη αποδοχή. Θα τεθεί τώρα στο Υπουργικό Συμβούλιο και αυτό ακολούθως θα πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», είπε ο κ. Σκουρλέτης, και προεέθεσε:
«Έρχεται η Νέα Δημοκρατία και λέει “κοιτάξτε να δείτε κύριοι, εδώ πέρα έχουμε μια κυβέρνηση η οποία είπε η ίδια ότι προτίθεται να παραιτηθεί”. Φοβάμαι ότι αυτό για το οποίο υποτίθεται καταγγέλλει την κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία το κάνει πολύ περισσότερο η ίδια από τη δική της οπτική. Δηλαδή λέει “για μας, στη δική μας πολιτική αντίληψη, η Δικαιοσύνη δεν είναι ανεξάρτητη, τη Δικαιοσύνη πρέπει να την έχουμε στο τσεπάκι. Άρα, εμείς, επειδή πιθανολογούμε ότι θα είμαστε η επόμενη κυβέρνηση, θέλουμε να προσδιορίσουμε και ποια θα είναι η ηγεσία των δικαστικών αρχών”».
Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «ιδιοκτησιακή αντίληψη της Νέας Δημοκρατίας για τη Δικαιοσύνη», που «δείχνει τελικά μια αλαζονεία της εκτελεστικής εξουσίας έναντι της δικαστικής». «Περί αυτού πρόκειται. Θέλει να τα ελέγξει όλα», προσέθεσε και συνέχισε: «Έρχεται, λοιπόν, η Κυβέρνηση και λέει: “Κύριοι, παρόλο που είναι ηθική, νόμιμη αυτή η διαδικασία, εγώ ως ύστατη προσπάθεια λέω, θέλετε έστω τώρα, παρόλο ότι έχουμε φτάσει στα δύο τρίτα, στα τρία τέταρτα αυτής της διαδικασίας, για την ολοκλήρωση της, θέλετε να καθίσουμε κάτω και να τα βρούμε;” Και λέει “όχι, δεν θέλουμε”. Ε, ας κρίνει ο κόσμος προθέσεις, ας κρίνει ο κόσμος αντιλήψεις. Αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που έχουν υπάρξει δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών της Νέας Δημοκρατίας οι οποίες υποδηλώνουν μια βάναυση, επιλεκτική στάση απέναντι στη Δικαιοσύνη, με πρώτο και κύριο τον Αντιπρόεδρο, τον κύριο Γεωργιάδη, ο οποίος κατά το δοκούν καταγγέλλει δικαστές».
Ο κ. Σκουρλέτης άσκησε επίσης έντονη κριτική στη Νέα Δημοκρατία για τα εργασιακά, κατηγορώντας την ότι ταυτίζεται με τη μείωση του εργασιακού κόστους και την “ελαστική” εργασία.
Απαντώντας σε ερώτηση για τις επικείμενες εκλογές, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει πως «σημασία έχει ο κόσμος να συνειδητοποιήσει ότι βγάζουμε κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές». «Πιστεύω ότι όλο αυτό το βουβό, πολύμορφο πολιτικό ρεύμα, το οποίο οδήγησε στο τελικό αποτέλεσμα, διαμορφώθηκε από πάρα πολλές αιτίες. Δεν θεωρώ ότι αποτελεί μία θετική ψήφο απέναντι στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Βεβαίως στέλνει μηνύματα και προειδοποιήσεις», σημείωσε.
«Αυτή η κυβέρνηση σταθεροποίησε την οικονομία στηρίζοντας και τους φτωχότερους», συνέχισε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ και κατέληξε λέγοντας:
«Όταν παραλάβαμε το ΄15 αυτή τη χώρα ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού ήταν κάτω από το όριο της φτώχειας. Είναι σαν μια μάνα που έχει δύο παιδιά και το ένα είναι ασθενικό και πάσχει από υποσιτισμό και το άλλο κάπως στέκεται στα πόδια του. Τι θα κοιτάξει η μάνα εκείνη την ώρα; Το ένα πιάτο φαΐ που διαθέτει, γιατί ένα μόνο είχε, κατά προτεραιότητα να το δώσει σ’ αυτό που θέλει να σώσει τη ζωή του. Εμείς λοιπόν επιλέξαμε να σώσουμε τους ανθρώπους που ήταν στην ακραία φτώχεια. Και τώρα που τα πράγματα είναι καλύτερα, μπορούμε να σχεδιάζουμε και να βλέπουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Και αυτό θα το αναγνωρίσει ο κόσμος».