Σκουρλέτης για κακοκαιρία: Πετύχαμε το καλύτερο αποτέλεσμα με τα διαθέσιμα μέσα μας

Σκουρλέτης για κακοκαιρία:  Πετύχαμε το καλύτερο αποτέλεσμα με τα διαθέσιμα μέσα μας

Ο υπουργός Εσωτερικών δεν αρνήθηκε ότι «τα διαθέσιμα μέσα εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών από το 2010 είναι αδυνατισμένα», τόνισε, όμως, ότι «με βάση αυτήν την πραγματικότητα μπορέσαμε και πετύχαμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

«Η χώρα μας βρέθηκε αντιμέτωπη με μία κακοκαιρία που δεν έχει προηγούμενο. Και μολονότι ο δεδομένος μηχανισμός πολιτικής προστασίας έφθασε στα όριά του, γιατί έπρεπε να αντιμετωπίσει φαινόμενα που εμφανίζονται στη χώρα ανά τρεις ή τέσσερις δεκαετίες, αυτό που κατάφερε η κυβέρνηση είναι να υπάρξει ένας καλός συντονισμός, με βάση τα διαθέσιμα μέσα που είχε και με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και υπό τον συντονισμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας» ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, απαντώντας, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Κώστα Στεργίου για την αντιμετώπιση των ζημιών από την πρόσφατη κακοκαιρία στη Σκόπελο και την Αλόννησο.

Ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι υπήρξε έγκαιρη κινητοποίηση των υπηρεσιών της πολιτείας και επεσήμανε ότι τα συγκεκριμένα νησιά τέθηκαν έγκαιρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπενθύμισε ότι για τα δύο νησιά έγιναν μέσα στο 2016, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του υπουργείου Εσωτερικών, από τους ΚΑΠ, οι εξής επενδύσεις:

Για τη Σκόπελο, έγκριση και εκταμίευση 82.500 ευρώ, για την Αλόννησο 49.650 ευρώ. Επιπλέον, μέσα στο 2016 δόθηκαν από το Ταμείο των Θεομηνιών 30.000 ευρώ για τη Σκόπελο και 50.000 ευρώ για την Αλόννησο. Και μόλις την προηγούμενη Τρίτη υπεγράφη, λόγω των θεομηνιών, εκταμίευση ποσού 90.000 ευρώ για τη Σκόπελο και 60.000 ευρώ για την Αλόννησο.

Την ίδια ώρα σε συνεννόηση του δήμου και της Διεύθυνσης Έργων της Περιφέρειας Μαγνησίας συγκροτούνται τα αρμόδια συνεργεία για την καταγραφή των ζημιών στο νησί, ενώ και ο ΕΛΓΑ κάνει ό,τι είναι αναγκαίο ώστε να υπάρξει καταγραφή των ζημιών για τις προβλεπόμενες αποζημιώσεις το συντομότερο δυνατόν.

Ωστόσο, ο βουλευτής του ΚΚΕ σχολίασε ότι οι επιπτώσεις θα ήταν πολύ μικρότερης έκτασης και έντασης και η αντιμετώπιση θα ήταν καλύτερα διαχειρίσιμη, αν οι δήμοι είχαν την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή και επάρκεια σε προσωπικό και αν το υπουργείο και η Πολιτική Προστασία είχαν αποστείλει έγκαιρα στα νησιά βαριά μηχανήματα.

«Όντως κάνατε έναν συντονισμό και πραγματικά υπήρξε μία κινητικότητα. Δεν απολυτοποιούμε τα πάντα και δεν είμαστε αρνητές. Όμως, αυτός ο συντονισμός έγινε κατόπιν εορτής, αφού δηλαδή, πλέον, στα νησιά επικρατούσε πραγματικό χάος», υπογράμμισε ο κ. Στεργίου.

Ταυτόχρονα, διατύπωσε σοβαρές επιφυλάξεις για την ταχύτητα αποζημιώσεων, σημειώνοντας ότι ενώ η Σκόπελος επλήγη το 2015 από πλημμύρες και ενώ οι ζημιές έχουν καταγραφεί και ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο ευρώ, σύμφωνα με τις δηλώσεις του δημάρχου δεν έχουν πάρει οι πληγέντες ούτε ένα ευρώ αποζημίωση και δεν υπάρχει κανένα μέτρο ανακούφισης των πληγέντων κατοίκων από τη φορολογία. Επίσης, ανέφερε ότι απουσιάζει πολιτική πρόληψης.

Σχετικά με τις αποζημιώσεις από την προηγούμενη κακοκαιρία, ο κ. Σκουρλέτης απάντησε ότι τα νοικοκυριά έχουν, ήδη, αποζημιωθεί και δεν έχουν αποζημιωθεί ακόμη οι επιχειρήσεις.

Παράλληλα, σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός και πρόληψη, έσπευσε, όμως, να παρατηρήσει ότι θα πρέπει να βρεθεί μία κοινή γλώσσα και κοινή οπτική, ώστε η πολιτεία και οι δημόσιες υπηρεσίες να θωρακίζονται με μόνιμους υπαλλήλους και να μην υπάρχουν έκτακτοι ή να παραδίδονται κάποιες βασικές λειτουργίες του κράτους σε εργολάβους.

Documento Newsletter