Σκουρλέτης: Επιχείρηση κοροϊδίας με τη ΔΕΗ – Ένα δημόσιο μονοπώλιο θέλουν να το δώσουν σε ιδιώτη (Video)

Σκουρλέτης: Επιχείρηση κοροϊδίας με τη ΔΕΗ – Ένα δημόσιο μονοπώλιο θέλουν να το δώσουν σε ιδιώτη (Video)

Για επιχείρηση κοροϊδίας σε σχέση με τη ΔΕΗ έκανε λόγο σε συνέντευξή του ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, στην εκπομπή «Πρωινοί Τύποι» του ΑΝΤ1, τονίζοντας ότι “ένα δημόσιο μονοπώλιο θέλουν να το δώσουν σε ιδιώτη”. Ακολουθούν αποσπάσματα από τη συνέντευξη του κ. Σκουρλέτη. 

Θέλουν να δώσουν σε ιδιώτη ένα δημόσιο ενεργειακό μονοπώλιο

«Οι αυξήσεις στη ΔΕΗ είναι συνώνυμο της περιόδου που κυβέρνησε η Νέα Δημοκρατία. Καμία αύξηση δεν έγινε μετά το ‘15. Αντίθετα, είχαμε έμμεσες μειώσεις» … «από το ‘10 έως το ‘15 είχαμε 60% αύξηση στο ηλεκτρικό ρεύμα. Είχαμε το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη. Οικιακό και βιομηχανικό. Επιβάρυνση και για τα νοικοκυριά και για τις επιχειρήσεις, που υποτίθεται ότι η Νέα Δημοκρατία τις έχει πάρα πολύ ψηλά. Παρόλα αυτά, παραλάβαμε μία ΔΕΗ με τεράστια προβλήματα». […] «Τακτοποιήσαμε πολλά πράγματα. Πρώτα απ’ όλα, τα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ χρέη τα κάναμε τέσσερα. Ξέρετε τι είναι να μειωθεί το χρέος κατά ένα δισεκατομμύριο ευρώ; Και έρχεται ο κ. Χατζηδάκης πριν από τις εκλογές και μας λέει ότι σε λίγο θα είμαστε με κεριά και θα υπάρξει blackout και μέσα σε ένα μήνα, μόλις γίνονται οι αυξήσεις, ω του θαύματος βγαίνει ο ορκωτός λογιστής και λέει “δεν έχει κίνδυνο η ΔΕΗ να πάει στα βράχια”. Άρα είναι επιχείρηση κοροϊδίας. Γιατί τα κάνουν όλα αυτά; Πρώτα απ’ όλα για να δικαιολογήσουν τις αυξήσεις και δεύτερον, επειδή ουσιαστικά ετοιμάζουν ένα νέο ιδιωτικό μονοπώλιο. Που; Στον ΔΕΔΔΗΕ. Ακούσατε τι είπε; Τι είναι ο ΔΕΔΔΗΕ; Είναι τα δίκτυα Μέσης και Χαμηλής Τάσης, αυτά που μας φέρνουν το ηλεκτρικό ρεύμα στο σπίτι. Αυτά δεν είναι σε ανταγωνιστικό περιβάλλον. Το δίκτυο το έχει ένας. Άρα τι κάνουμε τώρα; Ένα δημόσιο μονοπώλιο, μια βασική υποδομή, πάμε να το δώσουμε σε έναν ιδιώτη. Εκεί όμως δεν έχει να κάνει με κάποια έννοια ανταγωνισμού, απελευθέρωσης της αγοράς. Ένας θα το έχει πάντοτε. Είναι πραγματικά ολέθριο αυτό που είπε και καταστροφικό. Ότι θα πουλήσουμε τον ΔΕΔΔΗΕ, πού είναι το δυναμικό κομμάτι, για να βάλει κάποια λεφτά η ΔΕΗ στην τσέπη» … «Απαντήστε μου, ποια λογική, πέρα από έναν ακραίο νεοφιλελεύθερο δογματισμό, επιβάλει ένα φυσικό μονοπώλιο, όπως είναι ένα δίκτυο υποδομής, να ανήκει στους ιδιώτες και να μην ανήκει στο δημόσιο, όπως κάναμε εμείς με τον ΑΔΜΗΕ;» … «Είναι ένας δογματισμός χωρίς προηγούμενο, που φανερώνει μια αντικοινωνική διάσταση στην πολιτική της».

Θα κάνουν απολύσεις στη ΔΕΗ για να απαλλαγούν από τα «βαρίδια»

«Όταν θέλεις να δώσεις την επιχείρηση σε ιδιώτες, καθαρίζεις πριν το σπίτι, το απαλλάσσεις από τα “βαρίδια”. Όταν μια εταιρία ελέγχεται από το δημόσιο προφανώς πρέπει να έχει κανόνες» … «Άρα, η επιλογή δεν μπορεί να γίνεται με τους όρους της αγοράς. Δεν μπορούν τα “golden boys” της Νέας Δημοκρατίας, τα νέα διευθυντικά στελέχη, να βρουν καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εις βάρος των λογαριασμών μας». […] Πρόκειται για ένα πραγματικά δογματικό, ξεπερασμένο μοντέλο». […] «Κι ερχόμαστε στην περιβόητη απολιγνιτοποίηση. Τι μας έλεγαν το ’14; Ότι θα κάνουν τη μικρή ΔΕΗ και θα πουλήσουν τα λιγνιτικά εργοστάσια. Και έρχονται το ’19 και λένε ότι αυτά τα εργοστάσια που θα πουλούσαν στους ιδιώτες για να σωθεί η ΔΕΗ, το 2028 θα τα κλείσουν. Τότε ποιον κορόιδευαν; Τους υποψήφιους επενδυτές; Το ’14 θες να πουλήσεις κάτι που μετά ανακοινώνεις ότι το ’28 θα το κλείσεις»;

Ο Πρόεδρος της Βουλής λειτουργεί ως εκπρόσωπος της πλειοψηφίας για την προανακριτική

«Υπογράμμισα το θέμα με τις δύο επιστολές διότι κι αυτό θεωρώ ότι έχει τη σκοπιμότητά του. Στην πρώτη επιστολή λέει ότι “εγώ κύριοι δεν είμαι αρμόδιος να καθορίσω τη σύνθεση”, άρα μιλάει θεσμικά και στη δεύτερη επιστολή παίζει τον ρόλο του, όχι τελικά ως τρίτος Πολιτειακός θεσμός της χώρας -μετά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό είναι ο Πρόεδρος της Βουλής- είναι Πρόεδρος της Βουλής, δεν είναι της πλειοψηφίας. Εκεί, λοιπόν, υιοθετεί τα επιχειρήματα της συγκεκριμένης κυβερνητικής πλειοψηφίας και ξεφεύγει από τα όρια της αρμοδιότητάς του». […] «Εγώ να ακούσω την επιχειρηματολογία που λέει “κύριοι, από τη στιγμή που είστε μάρτυρες στην υπόθεση δεν μπορείτε να είστε και μέλη της Επιτροπής που λειτουργεί ως ο συλλογικός εισαγγελέας. Είναι μια επιχειρηματολογία, αλλά έχει τα όριά της. Πιο ισχυρό είναι το επιχείρημα που λέει ότι κάθε κοινοβουλευτική ομάδα έχει το δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζει ποιοι τη εκπροσωπούν. Και αυτό είναι το πιο ισχυρό πολιτικό επιχείρημα. Εδώ, λοιπόν, έχουμε μια επιλογή η οποία είναι καταφανώς αντιδημοκρατική, αντιθεσμική. Είναι μια επιλογή η οποία φανερώνει μία αντίληψη η οποία βλάπτει τελικά την ίδια τη λειτουργία της Επιτροπής» … «Δεν είπα χουντοεπιτροπή. Σας είπα ότι τη χαρακτηρίζω ως μια αυταρχική επιλογή. Μια αντιδημοκρατική λογική η οποία υπονομεύει το ίδιο το έργο της Επιτροπής».

Η προανακριτική, εμπόδιο στη διερεύνηση του πραγματικού σκανδάλου “Novartis”

«Η ίδια η υπόθεση αυτής της προανακριτικής, που ουσιαστικά πάει να ελέγξει την υποτιθέμενη σκευωρία, είναι ένα σχέδιο υποτίμησης και δημιουργίας εμποδίων όσον αφορά στη διερεύνηση του βασικού, πραγματικού σκανδάλου που όλοι το παραδέχονται, που είναι το σκάνδαλο της «Νovartis» αυτό που απασχολεί τον ελληνικό λαό, τις τσέπες μας. Τους Έλληνες που πλήρωσαν δισεκατομμύρια για τα φάρμακα. Αντί, λοιπόν, να βάλουμε αυτό και να αφήσουμε απελευθερωμένη, ως προτεραιότητα, τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της, δημιουργούμε τεχνητά εμπόδια. Πρόκειται περί πολιτικού τσαμπουκά μιας πλειοψηφίας Νέας Δημοκρατίας και ΚΙΝΑΛ».

Θα εκτιμήσουμε την στάση μας, με σκοπό να μην ευτελιστεί η διαδικασία

«Θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες που έχουμε έτσι ώστε να μην ευτελιστεί αυτή η διαδικασία. Θα δούμε, μέχρι την τελευταία στιγμή, αν θα αναλάβει, τελικά, την ευθύνη η συγκεκριμένη κυβερνητική πλειοψηφία και με την κάλυψη –δυστυχώς- του Προέδρου της Βουλής, να ευτελίσει αυτή τη διαδικασία, να την ακυρώσει. Διότι περί αυτού πρόκειται. Υπάρχουν πολύ πιο σοβαρά θέματα για να τσακωθούμε με τη Νέα Δημοκρατία. Είναι αυτό που λέγαμε πριν για τη ΔΕΗ. Είναι το υποτιθέμενο αναπτυξιακό νομοσχέδιο το οποίο πραγματικά τινάζει στον αέρα τις εργασιακές σχέσεις, διαλύει τις συλλογικές συμβάσεις, διευκολύνει τις απολύσεις. Θα έχουμε μειώσεις των μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Αυτά ενδιαφέρουν πολύ περισσότερο τον κόσμο». […] Άρα έχει στοιχεία αντιπερισπασμού εκ μέρους της κυβέρνησης για να μπορέσει να περάσει σκληρά ανάλγητα αντικοινωνικά μέτρα». […] «Την στάση μας θα την εκτιμήσουμε στην πρώτη συνεδρίαση που πρόκειται να γίνει την επόμενη εβδομάδα» … «Δεν θα τους κάνουμε την χάρη να αφήσουμε ελεύθερο τοπίο και να στήσουν μια ολόκληρη παράσταση εις βάρος τη αλήθειας, εις βάρος της δύναμης εκείνης που προσπάθησε να διαλευκάνει το πραγματικό σκάνδαλο “Novartis”. Θα εκτιμήσουμε λοιπόν εάν θα παραμείνουμε ή θα αποχωρήσουμε»._

Μπορείτε να δείτε τη συνέντευξη εδώ:

Documento Newsletter