Σκουρλέτης: Αυτή η χρονιά θα είναι η καλύτερη για τους Έλληνες πολίτες από το 2010

Σκουρλέτης: Αυτή η χρονιά θα είναι η καλύτερη για τους Έλληνες πολίτες από το 2010

Την πεποίθησή του ότι η φετινή χρονιά θα είναι η καλύτερη για τους Έλληνες πολίτες από το 2010, καθώς πλέον θα απολαύσουν, όπως είπε, τους καρπούς των προσπαθειών τους, εξέφρασε ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

«Είναι σημαντικό να προχωρήσει η ψήφιση των μέτρων που αποτελεί την έμπρακτη απόδειξη του τι σημαίνει έξοδος από τα μνημόνια και αυτό θα πρέπει να το δει ο πολίτης στην καθημερινότητα του», τόνισε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ και εκτίμησε ότι το επόμενο διάστημα είναι η πιο γόνιμη περίοδος για την κυβέρνηση. «Αυτή η χρονιά θα είναι η καλύτερη για τους Έλληνες από το 2010», είπε εξάλλου με έμφαση σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως τα όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ, δεν εντάσσονται στο πλαίσιο της παροχολογίας την οποία υιοθετούσαν οι κυβερνήσεις την τελευταία χρονιά της θητείας τους αλλά ανακοινώθηκαν στοχευμένα μέτρα στο βαθμό που η ελληνική οικονομία επιτρέπει να υλοποιηθούν.

Ο Πάνος Σκουρλέτης σημείωσε πως πλέον έχει ξεκινήσει ένα ανοδικό σπιράλ στην οικονομία που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε μισθολογικές διορθώσεις και να ενισχύσει το κράτος (με προσλήψεις) όπου υπάρχει ανάγκη.

Ο κ. Σκουρλέτης με αφορμή την προφυλάκιση του Γιάννου Παπαντωνίου επιτέθηκε στη ΝΔ και στο Κίνημα Αλλαγής, υπενθυμίζοντας τη διαχείριση στο ζήτημα της λίστας Λαγκάρντ, για την οποία υπενθύμισε πως είχε μείνει αρκετό καιρό «ξεχασμένη» στο συρτάρι του κ. Βενιζέλου και η οποία αποτέλεσε τελικά την αρχή των αποκαλύψεων. Για την ίδια υπόθεση είπε μεταξύ άλλων ότι «ούτε είναι τυχαίο γεγονός ούτε μοναδικό, σε εκείνη την περίοδο υπήρξαν και αλλά τέτοια. Είναι το αποτύπωμα του τρόπου διακυβέρνησης, ενός πολιτικού συστήματος που κατέρρευσε», το οποίο «απέρριψε ο κόσμος και δεν θέλει να το ξαναδεί μπροστά του» σημείωσε χαρακτηριστικά. Εξέφρασε πάντως την έκπληξή του καθώς ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης δεν έχει ακόμα κάποια δήλωση για αυτή την εξέλιξη.

Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι επιδεικνύει αλληλεγγύη προς τα πρόσωπα του ΠΑΣΟΚ που βρίσκονται υπό δικαστική διερεύνηση για σκάνδαλα και επεσήμανε τις προσπάθειες της κυβέρνησης για θεσμική θωράκιση του πολιτικού συστήματος ώστε «να μην ξαναβρεθούμε αντιμέτωποι με αντίστοιχες περιπτώσεις». Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε πως το Κίνημα Αλλαγής δεν προχώρησε σε ειλικρινή αυτοκριτική για αυτά τα φαινόμενα διαπλοκής και δεν ζήτησε συγνώμη από τον κόσμο. Για τη δήλωση του κ. Παπαντωνίου για «το δόγμα Πολάκη», ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι είναι αστείος ο συσχετισμός καθώς ο κ. Πολάκης εξέφραζε την αγωνία της κοινωνίας να τρέξουν οι υποθέσεις που εξετάζονται από τη δικαιοσύνη.

Σε ερώτηση δε, για πιθανή συνεργασία με το Κίνημα Αλλαγής ανέφερε ότι ο χώρος αυτός βρίσκεται μακριά από την Αριστερά, ενώ για τη Φώφη Γεννηματά σημείωσε ότι λοξοκοιτά προς τον κ. Μητσοτάκη, και μάλιστα προέβλεψε πως η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ θα έχει την τύχη του Γιάννη Ζίγδη.

Για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είπε πως «οι πολίτες όταν ψηφίζουν για τις Περιφέρειες και τους Δήμους, το κάνουν με διαφορετικά κριτήρια από εκείνα που προσέρχονται στις κάλπες για εθνικές εκλογές και ευρωεκλογές». Για το λόγο αυτό, όπως πρόσθεσε, ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρά σε συνεργασίες με αυτοδιοικητικά κριτήρια. Για τη Θεσσαλονίκη, όπως είπε ο κ. Σκουρλέτης, είναι σε εξέλιξη ένας διάλογος με τον Γιάννη Μπουτάρη, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στον Πειραιά και στην Αθήνα να κατέλθει υποψήφιος από τον ΣΥΡΙΖΑ και να μην στηριχτεί υποψηφιότητα από άλλο κόμμα. Ξεκαθάρισε πάντως πως ο ΣΥΡΙΖΑ με το Κίνημα Αλλαγής δεν θα μπορούσε να συζητήσει σε κεντρικό επίπεδο αλλά -τόνισε- επιχειρείται σε αυτοδιοικητικό επίπεδο η δημιουργία ευρείας συνεννόησης και συμμαχιών.

Σε ερώτηση για το εάν μέσω των συνεργασιών στην Τ.Α. μεταλλάσσεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σκουρλέτης επεσήμανε μεταξύ άλλων, «το πολιτικό πλαίσιο που διαμορφώσαμε για το πώς θα παρέμβουμε στις αυτοδιοικητικές εκλογές ψηφίστηκε από την Κ.Ε., άρα δεν βλέπω να ελλοχεύει κίνδυνος μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ» και πρόσθεσε: «Έχοντας βγει από τα μνημόνια διαμορφώνεται ένας πολιτικός διπολισμός, από τη μια ένας προοδευτικός πόλος, με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη ένας συντηρητικός πόλος, με κορμό τη ΝΔ».

Για τη Συνταγματική Αναθεώρηση είπε πως την ερχόμενη εβδομάδα (την Τρίτη) θα συνέλθει η Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ για να συζητηθεί το πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων και εκτίμησε πως η αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών θα ψηφιστεί διακομματικά. Επανέλαβε την πρόταση αποσύνδεσης της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής στην περίπτωση που δεν συγκεντρώνεται πλειοψηφία, ενώ για το άρθρο 3 που αφορά στο διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας είπε πως υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, ωστόσο, επεσήμανε, οποιαδήποτε μεταρρύθμιση θα πρέπει να βρίσκεται συντονισμένη με τους θεσμούς. Τέλος, επανέλαβε την άρνηση της κυβέρνησης και του κόμματος για την αλλαγή του άρθρου 16 που αφορά στην ανώτατη εκπαίδευση και επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος θέλει, όπως υποστήριξε ο κ. Σκουρλέτης, να υποβαθμίσει το δημόσιο πανεπιστήμιο.

Για τις αλληλοκατηγορίες Καμμένου- Κοτζιά είπε ότι «ο κ. Καμμένος αναίρεσε πράγματα» που υποτίθεται ότι είχαν ακουσθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και πρόσθεσε πως το μόνο που δεν χρειάζεται η κυβέρνηση είναι ένα τέτοιο τοξικό κλίμα. Για το εάν μπορεί να προκύψει διαφορετική πλειοψηφία από την παρούσα Βουλή ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε: «Θεωρώ πολύ πιθανό ότι, εάν προκύψει ζήτημα με τον κ. Καμμένο, υπάρχουν οι δυνατότητες να υπάρξει πλειοψηφία και για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία θα οδηγήσει στη συνέχιση της διασφάλισης της κυβερνητικής θητείας».

Στο ζήτημα της παραίτησης Κοτζιά είπε πως αναγνωρίζεται το έργο του (Συμφωνία των Πρεσπών), κάτι που αποτελεί την επίσημη γραμμή της κυβέρνησης. «Εμείς ως κυβέρνηση δεν επιλέξαμε την παραμονή του κ. Καμμένου έναντι του κ. Κοτζιά», συμπλήρωσε.

Για όσα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε από τις ΗΠΑ, ο Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ήταν ολίσθημα καθώς δεν αποτελούν θέση της κυβέρνησης, νομίζω ότι ήταν σαφές το μήνυμα του πρωθυπουργού πριν φύγει για Βρυξέλλες».

Documento Newsletter