Την ανάγκη στήριξης της μελισσοκομίας στη χώρα μας με πράξεις, όχι λόγια, επισημαίνει σε ερώτησή της προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, η βουλεύτρια Πιερίας Μπ. Σκούφα με τις συν υπογραφές 42 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και του τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρου Αραχωβίτη.
Παρουσιάζοντας αναλυτικά τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες μελισσοκόμοι, αλλά και την ανυπαρξία από πλευράς κυβέρνησης και του αρμόδιου Υπουργείου ενός πλαισίου προβολής, στήριξης, χρηματοδότησης και αποζημίωσης των παραγωγών, η Μπέττυ Σκουφά έκανε λόγο για ακατανόητη πολιτική.
Επισημαίνει ακόμα ότι αντί στήριξης από τη μεριά της πολιτείας, οι μελισσοκόμοι βλέπουν να μειώνονται συνεχώς οι ενισχύσεις στους δικαιούχους μέσω των «Δράσεων Μελισσοκομίας». Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2019 το Υπουργείο μείωσε το ποσό ενίσχυσης ανά κυψέλη για την αντικατάσταση κυψελών κατά 8,3% και στη συνέχεια φέτος κατά επιπλέον 10%.
«Δεν μπορεί να συναχθεί λογικό συμπέρασμα από την πολιτική του υπουργείου σας», αναφέρει χαρακτηριστικά η κα Σκούφα.
Στην ερώτηση τονίζεται ότι οι Έλληνες επαγγελματίες μελισσοκόμοι αποτελούν σχεδόν το 40% των επαγγελματιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ, πηγή: COPA & Eurostat) και ότι η Ελλάδα είναι η τέταρτη (4) παραγωγός χώρα της ΕΕ με περίπου 16.000 τόνους ετήσιας παραγωγής μελιού και με μεγάλες δυνατότητες για συστηματικότερη παραγωγή και άλλων προϊόντων κυψέλης, όπως γύρης και βασιλικού πολτού και δευτερευόντως πρόπολης και κεριού.
Ιδιαίτερα στην Πιερία (από στοιχεία της ΔΑΟΚ) πιστοποιείται πως δραστηριοποιούνται περισσότεροι από πεντακόσιοι (500) μελισσοκόμοι σε ερασιτεχνικό και σε επαγγελματικό επίπεδο.
Σύμφωνα όμως με τους μελισσοκόμους (τα μέλη) του Μελισσοκομικού Συλλόγου του Νομού Πιερίας «Ο Άγιος Φιλάρετος Ο Ελεήμων» η συνολική κατάσταση για το μέλλον της μελισσοκομίας στην Ελλάδα θα χειροτερεύει όσο: το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μειώνει τις ενισχύσεις, δεν εισακούει τις προτάσεις τους, δεν λαμβάνει σοβαρά υπ όψιν του τα διαχρονικά προβλήματα του κλάδου, ούτε τα μεγάλα εμπόδια στην ανάδειξη του προϊόντος, ούτε αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις στην παραγωγή λόγω του covid19 καθώς δεν εντάχθηκε η μελισσοκομία στους πληττόμενους κλάδους, από την επιδημία! Κλείνοντας το κείμενο της ερώτησής της η κ. Σκούφα εξηγεί πως η αγωνία των παραγωγών για το μέλλον του κλάδου ολοένα και αυξάνεται.