«Σκοτώστε τους Κάστρο»

«Σκοτώστε τους Κάστρο»

Το άγνωστο συμβόλαιο θανάτου της CIA για τον Ραούλ και οι 638 απόπειρές της εναντίον του Φιντέλ, οι οποίες δεν μπόρεσαν να βρουν στόχο και να ανακόψουν την πορεία του.

«Ο ρόλος μου ως πρώτου γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας καταλήγει με μεγάλη ικανοποίηση και με αυτοπεποίθηση για το μέλλον της πατρίδας». Με τα παραπάνω λόγια ο Ραούλ Κάστρο σφράγισε τη μακρά πορεία των Κάστρο στη διακυβέρνηση της μικρής αυτής χώρας στο μαλακό υπογάστριο των ΗΠΑ και έδωσε το έναυσμα για τη μετά Κάστρο εποχή.

Ο Ραούλ αποχώρησε από την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας σε ηλικία 89 ετών, παραδίδοντας τη σκυτάλη στον πρόεδρο Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ, ο οποίος μόλις το προπερασμένο Σάββατο εκλέχτηκε και γενικός γραμματέας του κομμουνιστικού κόμματος. Η μεταβίβαση της εξουσίας στη μετεπαναστατική γενιά γίνεται στη βάση της «συνέχειας και της ενότητας».

Υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων έως το 2008

Η αποχώρηση του Ραούλ Κάστρο συμπίπτει ημερολογιακά με την απόκρουση της εισβολής των υποστηριζόμενων από τη CIA Κουβανών εξορίστων στον Κόλπο των Χοίρων. Τότε ο Ραούλ υπηρετούσε ως υπουργός των Ενόπλων Δυνάμεων, θέση που διατήρησε έως το 2008, οπότε και ανακηρύχθηκε πρόεδρος.

Συμπίπτει όμως και με τον αποχαρακτηρισμό μέρους των αρχείων της CIA από τα οποία προκύπτει ότι ο Ραούλ είχε στοχοποιηθεί πριν ακόμη και από τον Φιντέλ, που επιβίωσε από 638 (!) δολοφονικές απόπειρες οργανωμένες από τη CIA, η οποία όχι αδικαιολόγητα τον θεωρούσε καθοριστικό εμπόδιο για την επιστροφή στο παλιό καθεστώς κατά πώς ήθελαν η αμερικανική κυβέρνηση, η μαφία και οι Κουβανοί εξόριστοι. Η πρώτη απόπειρα χρονολογείται ήδη από τον Αύγουστο του 1960 και ήταν κοινή επιχείρηση μαφίας και CIA.

Ηδη όμως η CIA είχε προγράψει τον Ρ. Κάστρο, όπως αποδεικνύεται από τα έγγραφα που παρουσιάζουμε σήμερα. Ο πιλότος Χοσέ Ραούλ Μαρτίνεζ ενημέρωσε τη CIA ότι θα αναλάμβανε τη μεταφορά του Ραούλ Κάστρο από την Αβάνα προς την Πράγα στις 21 Ιουλίου 1960. Η CIA του πρότεινε να στήσει ένα «ατύχημα» με αντάλλαγμα 10.000 δολάρια ή πανεπιστημιακή μόρφωση για τους γιους του σε περίπτωση που δεν γύριζε ζωντανός.

Δεν μπόρεσε να βρει την κατάλληλη ευκαιρία

Το σχέδιο προέβλεπε να αναγκαστεί το αεροπλάνο σε προσθαλάσσωση λόγω μηχανικής βλάβης όταν θα βρισκόταν περίπου τρεις ώρες μακριά από την Κούβα. Ο πιλότος αντέτεινε ότι υπήρχε μεγάλο ρίσκο διακινδύνευσης επιπλέον ζωών, κάτι που για τον ίδιο αποτελούσε ανασταλτικό παράγοντα.

Μια άλλη πρόταση ήταν ο Μαρτίνεζ να αχρηστεύσει τα λάστιχα του αεροπλάνου. Λόγω της συνεχούς φρούρησης του αεροσκάφους όμως και αυτό το σχέδιο κρίθηκε ακατάλληλο.

Τελικά και ενώ προκρίθηκε το σχέδιο της «μηχανικής βλάβης», η CIA υπαναχώρησε και απέστειλε νέες οδηγίες προς ακύρωση των προηγούμενων, ωστόσο ήταν ήδη αργά και το αεροπλάνο είχε ήδη απογειωθεί.

Εντέλει πάντως ο Μαρτίνεζ δεν προχώρησε στην αποστολή του διότι δεν προέκυψε, όπως ο ίδιος ανέφερε, η κατάλληλη ευκαιρία.

Σε πείσμα όμως των αμερικανικών κυβερνήσεων και των εκτελεστών της CIA τα αδέρφια Κάστρο επέζησαν και είχαν καθοριστική συμβολή στην ιστορία της Κούβας, της Λατινικής Αμερικής αλλά και γενικότερα του πλανήτη: Κόλπος των Χοίρων, κουβανική πυραυλική κρίση, εμπλοκή στην Ανγκόλα, στήριξη των αριστερών κυβερνήσεων είναι μερικά αποσπασματικά επεισόδια στα οποία το μικρό νησί της Κούβας βρέθηκε στο επίκεντρο των παγκόσμιων εξελίξεων.

Οι αποφάσεις του Φιντέλ και του Ραούλ Κάστρο υπήρξαν καθοριστικές για την επιβίωση της σοσιαλιστικής Κούβας και επηρέασαν δεκάδες χώρες, εκατοντάδες κινήματα και τελικά τη μοίρα εκατομμυρίων ανθρώπων.

Documento Newsletter