Σκορπάει χρήμα σε ιδιώτες συμβούλους το ΥΠΠΟ – Θα αντιγράψει τις… αποικιοκρατικές πολιτικές του Βρετανικού Μουσείου;

Σκορπάει χρήμα σε ιδιώτες συμβούλους το ΥΠΠΟ – Θα αντιγράψει τις… αποικιοκρατικές πολιτικές του Βρετανικού Μουσείου;

Το ΥΠΠΟ με απευθείας ανάθεση εκχωρεί σε εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων αποφάσεις για την πολιτιστική κληρονομιά. Η εταιρεία θα μελετήσει το «αξιόλογο παράδειγμα» του Βρετανικού Μουσείου, το οποίο-σε περίπτωση που το ξεχνάει το ΥΠΠΟ-κρατάει σε ομηρία τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Με απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Διαύγεια στις 5 Ιουλίου 2024 ο ΟΔΑΠ προχωρά σε απευθείας ανάθεση με κόστος 37.200 ευρώ στην εταιρεία μάρκετινγκ «Deloitte Business Solution Α.Ε.», που είναι μια ανώνυμη εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων, «για την εκπόνηση μελέτης, η οποία θα εστιάσει σε λύσεις αναβάθμισης και εξ ορθολογισμού του θεσμικού, λειτουργικού και οικονομικού πλαισίου των διαδικασιών αδειοδοτήσεων – είσπραξης τελών του φορέα». Είχε προηγηθεί πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στις 27 Ιουνίου.

Ο ΟΔΑΠ που έχει εξελιχθεί σε μηχανή απευθείας αναθέσεων θέλοντας να απλουστεύσει και να εξορθολογίσει το σύστημα είσπραξης τελών του πολιτιστικού αποθέματος του ΥΠΠΟ-π.χ. τα τέλη κινηματογράφησης- αναθέτει τη δουλειά σε μια ιδιωτική εταιρεία συμβούλων η οποία θα πρέπει, ανάμεσα σε άλλα, να πάρει συνεντεύξεις από εργαζόμενους του ΟΔΑΠ για να συλλέξει στοιχεία και να καταθέσει προτάσεις. Έτσι όπως περιγράφεται το έργο περιλαμβάνει: «ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης», «ανάλυση στατιστικών στοιχείων τα οποία θα συγκεντρωθούν τόσο από τον ΟΔΑΠ όσο και από τις αρμόδιες κεντρικές και περιφερειακές υπηρεσίες και δομές», «καταγραφή των προκλήσεων που αντιμετωπίζονται (…) μέσα από τη διεξαγωγή συνεντεύξεων με στελέχωση του συνεντεύξεων με στελέχη του ΟΔΑΠ, του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων, του/της Προϊστάμενου/ης της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, καθώς και άλλα αρμόδια στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού». Δηλαδή η εταιρεία θα πληρωθεί για να πάρει συνεντεύξεις από στελέχη και υπαλλήλους του ΟΔΑΠ. Δε θα μπορούσε αυτό το έργο να γίνει από τον ίδιο τον ΟΔΑΠ αφού οι δικοί του εργαζόμενοι έχουν στοιχεία και πληροφορίες; Φυσικά και θα μπορούσε.  Βέβαια, και για τη μελέτη ροής επισκεπτών σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία ο ΟΔΑΠ πλήρωσε με απευθείας ανάθεση την εταιρεία «Radiant» για μελέτη ροής επισκεπτών στην Ακρόπολη (29.884,00 ευρώ με απόφαση ανάθεσης 26/3/23)  και λίγο καιρό αργότερα το επέκτεινε σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία όπου εφαρμόζεται το ηλεκτρονικό εισιτήριο  (37.200 ευρώ με απόφαση ανάθεσης 25/1/24),  και στις δύο για να συλλέξει στοιχεία πάλι από τον … ΟΔΑΠ. Αφού για όλες αυτές τις μελέτες τα στοιχεία τα παρέχει ο ΟΔΑΠ γιατί να μην τις τρέξει το εξειδικευμένο προσωπικό του οργανισμού; Οι προτάσεις αυτές, άλλωστε, τόσο για την επισκεψιμότητα μνημείων και μουσείων όσο και για τον εκσυγχρονισμού των διαδικασιών αδειοδοτήσεων δεν είναι απλώς ζητήματα συλλογής στοιχείων, αλλά αποτελούν κρίσιμα σημεία της συνολικής διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς, που απαιτεί πολιτικές αποφάσεις. 

Στην νέα αυτή ανάθεση για τον εξορθολογισμό των αδειοδοτήσεων και την είσπραξη τελών  υπάρχει και ένα ακόμα προκλητικό κομμάτι, τουλάχιστον σε ιδεολογικό επίπεδο. Το έργο ορίζει ότι η  «Deloitte» θα μελετήσει τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές διάφορων χωρών που έχουν κοινά χαρακτηριστικά με την Ελλάδα, όπως τον μεγάλο αριθμό μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς με ανάλογα υψηλή επισκεψιμότητα. Ενδεικτικά αναφέρονται οι χώρες: Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία. Αυτό όμως, που είναι προκλητικό είναι ότι «αναμένεται να εξεταστεί και το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο παρότι δεν αποτελεί κράτος-μέλος της ΕΕ, θα μελετηθεί ως ένα ακόμα αξιόλογο παράδειγμα βέλτιστης πρακτικής στον τομέα της διαχείρισης πολιτιστικών πόρων». Είναι αλήθεια ότι το βρετανικό κράτος έχει κατοχυρωθεί στην παγκόσμια κοινότητα ως παράδειγμα προς μίμηση για τις βέλτιστες … αποικιοκρατικές πρακτικές του, που έχουν στερήσει από τη χώρα μας τα Γλυπτά του Παρθενώνα.  Να μας πει δηλαδή το Βρετανικό Μουσείο τι «ταρίφα» έχει όταν νοικιάζει για κινηματογράφηση την πτέρυγα με τα Γλυπτά.

Διαβάστε επίσης

«Τι απέγινε η ανθρωπιά μας;» – Αξιωματούχος του ΟΗΕ μιλά για τη δραματική κατάσταση στη Γάζα

Κάμαλα Χάρις για επιθέσεις Τραμπ: «Τα ίδια και τα ίδια» – Τι είπε για το Ισραήλ και την οικονομία (Videos)

Επί ξυρού ακμής η ενότητα στον ΣΥΡΙΖΑ: Σε διαρκή εγρήγορση οι «87» – Τι σκέφτονται Φάμελλος και Πολάκης

Καιρός: Ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες την Παρασκευή – Πού αναμένονται ισχυρά φαινόμενα (LIVE)

ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός στην Ευρώπη: Οι πιθανοί αντίπαλοι σε Europa και Conference League

ΕΣΥ: Κίνητρα κατόπιν εορτής για νησιά και ακριτικές περιοχές

Προπαγάνδα και παραπληροφόρηση

Μπόµπα, Zorba και moussaka

 

Documento Newsletter