Σκορπάει σαν τις στάχτες το Μαξίμου – Η καταστροφή στην Αττική σφίγγει τον κλοιό για τον Μητσοτάκη

Σκορπάει σαν τις στάχτες το Μαξίμου – Η καταστροφή στην Αττική σφίγγει τον κλοιό για τον Μητσοτάκη

Σε αποδρομή βρίσκεται η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς μετά τις ευρωεκλογές η φθορά είναι διαρκής και το Μαξίμου δεν μπορεί να δώσει ένα μήνυμα «επανεκκίνησης», όπως επιδιώκει. Η τεράστια κυβερνητική αποτυχία στην κατάσβεση της φωτιάς στη βορειανατολική Αττική, όπου μία γυναίκα έχασε τη ζωή της και οι ζημιές είναι τεράστιες, απογυμνώνει ακόμη περισσότερο την κυβέρνηση, η οποία την τελευταία εβδομάδα έρχεται ολοένα και περισσότερο αντιμέτωπη με την κοινωνική οργή. Ολα αυτά τη στιγμή που τα κυβερνητικά στελέχη έβγαλαν από το ντουλάπι της προπαγάνδας για άλλη μια φορά το αφήγημα της ατομικής ευθύνης, παίζοντας το χαρτί του κοινωνικού αυτοματισμού.

Πλήρης κατάρρευση της κυβέρνησης

Ο Κυρ. Μητσοτάκης από τη στιγμή που εκλέχτηκε πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στις αρχές του 2016 είχε σηκώσει πολύ ψηλά στην πολιτική αντιπαράθεση την έννοια της αποτελεσματικότητας, η οποία συμπυκνωνόταν σε αυτό που ονομάστηκε «επιτελικό κράτος».

Επειτα από πέντε χρόνια διακυβέρνησής του η πραγματικότητα έχει αποδομήσει σε όλα τα επίπεδα τα αφηγήματα του πρωθυπουργού. Τη στιγμή που πριν από λίγες μέρες οι φλόγες έμπαιναν στον αστικό ιστό ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας μιλούσε για «ανυπέρβλητα προβλήματα», παραδεχόμενος ουσιαστικά ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να εγγυηθεί το ύψιστο αγαθό της ασφάλειας. Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός με τελείως κυνικό τρόπο έλεγε ότι «πρέπει να μαθαίνουμε από τα λάθη μας και να γινόμαστε καλύτεροι». Από την πρώτη στιγμή το Μαξίμου έδειξε ότι δεν θέλει να αναλάβει καμία πολιτική ευθύνη για την πρωτοφανή καταστροφή στη βορειανατολική Αττική.

Από τη σιωπή στην «ατομική ευθύνη»

Τις πρώτες μέρες μετά το ξέσπασμα της φωτιάς στην περιοχή του Βαρνάβα (11/8) που έφτασε μέχρι το Χαλάνδρι το Μαξίμου ακολούθησε το αφήγημα των ακραίων φαινομένων και του «ανυπέρβλητου προβλήματος», όπως είπε ο κ. Κικίλιας. Μάλιστα η Σοφία Βούλτεψη μίλησε για τη «συμπεριφορά της φωτιάς», καθώς όπως είπε πρόκειται για «μεγα-πυρκαγιά» που είναι δύσκολο να την αντιμετωπίσεις. Πλέον τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση έχει επαναφέρει με απόλυτο κυνισμό το αφήγημα της ατομικής ευθύνης, κατηγορώντας τους κατοίκους και τους πολίτες. Χαρακτηριστικά, ο Αδωνης Γεωργιάδης στοχοποίησε μέσα από ανάρτησή του στο Facebook τους πολίτες αναφέροντας ότι «απεδείχθη με δορυφορικές φωτογραφίες ότι 8 στα 10 σπίτια που έπαθαν ζημιές δεν είχαν κάνει δήλωση καθαρισμού του περιβάλλοντος χώρου και τα 2 από τα 10 που είχαν κάνει, έχουν πάθει μικρές ζημιές».

Το ίδιο επιχείρημα χρησιμοποίησε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με αποτέλεσμα να διακρίνεται καθαρά η απόλυτη αποτυχία της κυβερνητικής διαχείρισης. Ενα βήμα παραπέρα το πήγε ο βουλευτής Β΄ Πειραιά Δημήτρης Μαρκόπουλος, ο οποίος έφτασε στο σημείο να αποθεώσει το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας λέγοντας ότι «σκεφτείτε ότι αντιμετώπισε το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας 4.000 πυρκαγιές. Δηλαδή αυτό που κατέκαψε την Αττική είναι ένα μικρό μέρος του τι έχει αντιμετωπιστεί».

Εξοργισμένοι πολίτες: «Παραιτήσου»

Εννιά μέρες μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς στη βορειοανατολική Αττική ο Κυρ. Μητσοτάκης επισκέφτηκε τις πληγείσες περιοχές και πιο συγκεκριμένα την Πεντέλη, όπου έγινε σύσκεψη στο δημαρχείο. Το αποτέλεσμα ήταν εκατοντάδες εξοργισμένοι πολίτες να τον αποδοκιμάσουν έντονα και να του φωνάζουν «παραιτήσου».

Οι πολίτες θεωρούν ότι η κυβέρνηση για άλλη μια φορά είχε προτεραιότητα την «επικοινωνιακή της διάσωση», καθώς δεν ανέλαβε απολύτως καμία πολιτική ευθύνη. Σημειώνεται ότι ήταν τέτοια η σύγχυση στην κυβέρνηση που όταν έγινε η διυπουργική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό (13/8) δεν ήξεραν πόσα σπίτια είχαν καεί.

Σε πολιτικό επίπεδο έχει σημασία να επισημάνουμε ότι το μέτωπο με τον Βασ. Κικίλια προς στιγμή έχει κλείσει, καθώς ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει ισχυρές συμμαχίες. Σημειώνεται ότι στο Μαξίμου υπάρχει ενόχληση για τον περιφερειάρχη Αττικής Νίκο Χαρδαλιά, καθώς, όπως ακούγεται στα πολιτικά πηγαδάκια, αποστασιοποιήθηκε από τη διαχείριση της πυρκαγιάς ώστε να μην υποστεί πολιτική φθορά.

Τα γκάλοπ οξύνουν τον φόβο

Πέρα από την κατάρρευση της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των πυρκαγιών, τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο σε όλα τα επίπεδα, καθώς η ακρίβεια συνεχίζει να ταλανίζει τους πολίτες, η ανασφάλεια εδραιώνεται, ενώ και το δημόσιο σύστημα υγείας καταρρέει. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο Αδ. Γεωργιάδης αποδοκιμάστηκε έντονα από πολίτες και στο νοσοκομείο της Λέρου. Η κοινωνική δυσαρέσκεια αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις που έχει το Μαξίμου στα χέρια του, καθώς η κυβέρνηση φαίνεται να βρίσκεται σε σπιράλ συνεχούς φθοράς. Γι’ αυτό και το επόμενο διάστημα ο Κυρ. Μητσοτάκης πέρα από την εμφάνιση στη ΔΕΘ, όπου θέλει να περάσει μήνυμα «επανεκκίνησης», θα περιοδεύσει σε πολλές περιοχές της Ελλάδας για να δώσει προτεραιότητα σε έργα και υποδομές. Τις τελευταίες μέρες ακούγεται ολοένα και περισσότερο ότι ενόψει της ΔΕΘ έρχεται στην Ελλάδα ο «γκουρού» της επικοινωνίας Σταν Γκρίνμπεργκ. Ο πρωθυπουργός βλέπει ότι πάσχει και στο πεδίο της επικοινωνίας, που ήταν το δυνατό του χαρτί όλα τα προηγούμενα χρόνια. Ομως η πραγματικότητα φαίνεται ότι δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από κανένα επικοινωνιακό αφήγημα, καθώς οι πολίτες ζουν σε καθεστώς ανασφάλειας και ασφυκτιούν.

Διαβάστε επίσης

Ζούκερμπεργκ: H κυβέρνηση Μπάιντεν πίεσε το Facebook να λογοκρίνει το περιεχόμενο για τον Covid

Θεσσαλονίκη: Ρατσιστική επίθεση κατά 23χρονης σε αστικό λεωφορείο – Δύο συλλήψεις

Βόλος: Εισαγγελική παρέμβαση για τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό – Εντολή για επείγουσα έρευνα

Φταίνε πολίτες, δήµοι αλλά… προς Θεού, όχι η κυβέρνηση

ΣΥΡΙΖΑ: Ζυγίζουν τα δεδομένα οι «87» και ψάχνουν υποψήφιο πρόεδρο – Δεν τίθεται θέμα Αρβανίτη

«Δεν ξέρω κανέναν που να πήρε δάνειο από κάποια τράπεζα» – Καλοστημένη κοροϊδία καταγγέλλουν οι σεισμόπληκτοι

Μητσοτάκης, τραπεζίτες εξαπατούν τους πληγέντες – Υπόσχονται άτοκα αλλά δεν τα δίνουν ποτέ

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Γιατί η δεύτερη θητεία στην Κομισιόν μοιάζει βγαλμένη από την… κόλαση – Η ανάλυση του Politico

Documento Newsletter