Ξεκίνησε η συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής της ΠΓΔΜ με μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη την πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ σχετικά με την έναρξη των διαδικασιών για την συνταγματική αναθεώρηση.
Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, η συζήτηση στην ολομέλεια μπορεί να διαρκέσει το ανώτερο δέκα ημέρες, ωστόσο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις αυτή θα είναι πολύ πιο σύντομη.
Για την έγκριση της πρότασης αυτής του κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 από τους 120 βουλευτές), ώστε η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος να περάσει στα επόμενα στάδια.
Σε περίπτωση που η πρόταση αυτή της κυβέρνησης δεν συγκεντρώσει πλειοψηφία δύο τρίτων, τότε ο πρωθυπουργός της χώρας, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, θα προτείνει τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών.
Η διαδικασία
Η συζήτηση στην Ολομέλεια, θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία, η οποία θα αφορά αποκλειστικά το αν θα προχωρήσει η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος με βάση τις κατευθύνσεις που περιλαμβάνονται στην πρόταση της κυβέρνησης. Για τη λήψη της σχετικής απόφασης απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 από τους 120 βουλευτές), ώστε η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος να περάσει στα επόμενα στάδια που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής.
Από αυτήν την άποψη, η πρώτη ψηφοφορία στην Ολομέλεια είναι αυτή που θα κρίνει αν η κυβέρνηση μπορέσει να εξασφαλίσει τη στήριξη κάποιων βουλευτών της αντιπολίτευσης, προκειμένου να διαμορφωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία δύο τρίτων για την τροποποίηση του Συντάγματος. Αν αυτό δεν συμβεί, τότε θα ακολουθήσει η διάλυση της Βουλής και η προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών – πιθανότατα στις 2 ή στις 9 Δεκεμβρίου.
Η πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για αλλαγή του Συντάγματος φέρεται να υποστηρίζεται από 72 βουλευτές και για να εξασφαλιστεί πλειοψηφία δύο τρίτων χρειάζεται η συγκατάθεση οχτώ βουλευτών του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού, του οποίου ηγείται το VMRO-DPMNE, το οποίο διαθέτει 48 έδρες στη Βουλή.
Ο αρχηγός του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι έχει αναφέρει επανειλημμένως τις τελευταίες ημέρες ότι κανείς βουλευτής του κόμματός του δεν θα υποστηρίξει τροποποίηση του Συντάγματος, που οδηγεί σε αλλαγή της ονομασίας της χώρας.
Ζ. Ζάεφ: Δεν υπάρχει καλύτερη συμφωνία για τις δύο πλευρές από αυτή των Πρεσπών
«Ιστορική στιγμή» και «πηγή σταθερότητας για τα Βαλκάνια και την Ευρώπη» χαρακτήρισε τη συμφωνία των Πρεσπών ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ». «Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει καλύτερη συμφωνία για τις δύο πλευρές από αυτήν», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Έχουμε μία μοναδική ευκαιρία να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα σταθερότητας στην περιοχή και την Ευρώπη, μια ευκαιρία να σημειώσουμε μια ιστορική επιτυχία που θα αποτελέσει σοβαρή επένδυση για το μέλλον».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ