Σκόπια: Επίπλαστη «ηρεμία» εν μέσω σοβαρής κρίσης

Επιφανειακή ηρεμία επικρατεί από το πρωί στα Σκόπια, μετά τα πρωτοφανή επεισόδια με τη βίαιη εισβολή τη νύχτα, στο κοινοβούλιο, οπαδών του απερχόμενου πρωθυπουργού Νίκολα Γκρουέφσκι, που είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν 42 άτομα, ανάμεσά τους και πολλοί βουλευτές της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης αλλά και των αλβανικών κομμάτων.

Το κοινοβούλιο εκκενώθηκε τις πρώτες μεταμεσονύκτιες ώρες με επέμβαση της αστυνομίας, που έκανε χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης και χημικών και παραμένει φρουρούμενο από δυνάμεις των αρχών ασφαλείας.

Στους δρόμους, ωστόσο, παραμένουν φανατικοί οπαδοί του Γκρουέφσκι, οι οποίοι εμφανίζονται αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την σύγκληση του κοινοβουλίου υπό τον Αλβανό Ταλάτ Τζαφέρι, ο οποίος εξελέγη χθες, εν μέσω επεισοδίων, νέος πρόεδρος της Βουλής από την πλειοψηφία που συγκροτούν τα κόμματα των Αλβανών και της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης.

Εμμέσως οι Βρυξέλλες, δια εκπροσώπου τής Φεντερίκα Μονγκερίνι και η πρεσβεία των ΗΠΑ στα Σκόπια, χαρακτήρισαν ως θετική εξέλιξη της εκλογή του προέδρου της Βουλής, η οποία ωστόσο κινείται στα όρια της νομιμότητας, με την προσδοκία ότι θα δρομολογηθούν διαδικασίες εξομάλυνσης της κατάστασης.

Στο πολιτικό επίπεδο, ο πρόεδρος Γκιόργκι Ιβανόφ, μετά το χθεσινό διάγγελμά του για ηρεμία, έχει καλέσει σε σύσκεψη τους αρχηγούς των κομμάτων, σε μια προσπάθεια να εκτονωθεί η ένταση. Ωστόσο, είναι αμφίβολο εάν τα κόμματα, πλην του VMRO του Γκρουέφσκι, θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα, δεδομένου ότι θεωρούν τον πρόεδρο ως υπαίτιο της επικίνδυνης κρίσης και μάλιστα τα αλβανικά δεν τον αναγνωρίζουν καν.

Ούτως εχόντων των πραγμάτων δεν διαφαίνεται επί του παρόντος φως στο τούνελ της κρίσης και τα βλέμματα είναι στραμμένα στην άφιξη, την Δευτέρα, στα Σκόπια, του Αναπληρωτή Βοηθού ΥΠΕΞ των ΗΠΑ για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Χόιτ Μπράιαν Γι (Hoyt Brian Yee).

Το θέμα των Σκοπίων στη σημερινή συνάντηση των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών

Με βασικά θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, τις εσωτερικές εξελίξεις στην Τουρκία και τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, αλλά και την έκρυθμη κατάσταση που δημιουργήθηκε χθες βράδυ στην ΠΓΔΜ, διεξάγεται σήμερα στη Βαλέτα η ‘Ατυπη Συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ (ΣΕΥ).

Στην πρωτεύουσα της Μάλτας βρίσκεται από χθες το βράδυ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος έφθασε από την Αλγερία όπου είχε πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη προκειμένου να συμμετάσχει σε αυτή.

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, ύστερα από το τουρκικό δημοψήφισμα αλλά και μετά την απόφαση της κοινοβουλευτικής συνέλευσης της ΕΕ, να θέσει την Τουρκία σε καθεστώς επιτήρησης σε θέματα δημοκρατίας και κράτους δικαίου, και φυσικά μετά τις τελευταίες προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Υποθέσεων της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ, για το Αγαθονήσι.

Το ερώτημα που τίθεται είναι, εάν η τουρκική κυβέρνηση της επόμενης ημέρας θα μπορούσε να είναι διαφορετική από εκείνη της προτεραίας και ποια θα μπορούσε να είναι η ευρωπαϊκή απάντηση. Η Ελλάδα έχει τηρήσει πολύ προσεκτική στάση στο ζήτημα του τουρκικού δημοψηφίσματος, αποφεύγοντας να εμπλακεί στα εσωτερικά της γειτονικής χώρας, ο κ. Κοτζιάς έχει επανειλημμένα επαναλάβει την ελληνική θέση υπέρ των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας, ώστε η ΕΕ να έχει μεγαλύτερες δυνατότητες να πιέσει και να επηρεάσει την Τουρκία.

Θεωρείται βέβαιο, όμως, ότι τη Συνάντηση των ΥΠΕΞ -και ειδικότερα στη συζήτηση για την Παγκόσμια Στρατηγική της ΕΕ επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, που βρίσκεται στην ημερησία διάταξη- θα απασχολήσουν έντονα και οι τελευταίες χθεσινοβραδινές δυσμενείς εξελίξεις στην ΠΓΔΜ και τα επεισόδια στη Βουλή, για τις οποίες το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε, με μία ανακοίνωση, χθες τα μεσάνυχτα, την ανησυχία του για τη διολίσθηση των Σκοπίων σε βαθιά πολιτική κρίση, η οποία, όπως τονίζεται, για να αντιμετωπιστεί χρειάζεται οι εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν σεβασμό στις αρχές της Δημοκρατίας, της νομιμότητας και του κράτους Δικαίου. «Σεβασμό -όπως ζητούμε εδώ και χρόνια- στην κουλτούρα του συμβιβασμού και της συναίνεσης. Χωρίς αυτές τις αρχές δημιουργούνται αδιέξοδα και εκρηκτικές καταστάσεις» όπως τονίζεται.

«Η Ελλάδα» επισημαίνει η ανακοίνωση «που διαχρονικά και σταθερά υποστηρίζει την αρχή της μη παρέμβασης στα εσωτερικά γειτονικών χωρών, είναι διατεθειμένη όποτε της ζητηθεί να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της κρίσης στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου και του σεβασμού της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της πΓΔΜ».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ