Σκόνη χρυσού στο μακεδονικό κάμπο

Σκόνη χρυσού στο μακεδονικό κάμπο

Την ίδια στιγμή που η Οικονομία στην Ελλάδα έχει γίνει ταυτόσημη με την ύφεση και η πολυπόθητη “ανάπτυξη” απομακρύνεται όλο και πιο πολύ από την πραγματικότητα, ο συνεταιρισμός καλλιεργητών του κρόκου Κοζάνης παράγει το σπανιότερο και ακριβότερο μπαχαρικό στο κόσμο.

Εάν το ελληνικό ελαιόλαδο είναι γνωστό ως το “υγρό χρυσάφι” της παραγωγής μας τότε η ελληνική ζαφορά ή Κρόκος Κοζάνης είναι η “σκόνη χρυσού” της χώρας μας. Ο Κρόκος είναι ένα αρχαίο μπαχαρικό που καλλιεργείται από την εποχή του Ομήρου. Είναι το αλατοπίπερο της αγάπης και της ζωής, γνωστό για τις θεραπευτικές και αφροδισιακές του ιδιότητες. Επίσης είναι γνωστός σε όλο τον κόσμο για το εξαιρετικό του άρωμα και το ζωντανό του χρώμα.

Σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι ο “κόκκινος χρυσός” παράγεται στο μακεδονικό κάμπο με τιμή πώλησης που μπορεί να ξεπεράσει τα 2.000 ευρώ το κιλό! Συνολικά στη περιοχή παράγονται περί τους 2 τόνους κρόκου ετησίως, που εξάγονται στις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τον Καναδά και την Αυστραλία χωρίς ,θα έλεγε κανείς, ιδιαίτερη δυσκολία.

Τί είναι λοιπόν αυτό που ανεβάζει την αξία του ελληνικού κρόκου στα ύψη και εκτοξεύει τη ζήτησή του στις διεθνείς αγορές; 

Μα φυσικά, η απαράμιλλη ποιότητά του για την οποία έχει βραβευτεί παγκοσμίως. Θα πρέπει να σκεφτεί κανείς πως για ένα κιλό κρόκου πρέπει να μαζευτούν με το χέρι και με ιδιαίτερη επιδεξιότητα περίπου 150.000 λουλούδια σε μία περίοδο δύο εβδομάδων, από τα τέλη Οκτωβρίου έως τις αρχές Νοεμβρίου οπότε και γίνεται η συγκομιδή του κρόκου.

Οι περισσότερες οικογένειες που ασχολούνται με το κρόκο το κάνουν παραδοσιακά εδώ και τέσσερις γενιές. Σίγουρα υπάρχει κάτι μαγικό σχετικά μ’ αυτό το μπαχαρικό! Το άνθος του θεωρείτο εξαφανισμένο μέχρι που κάποιοι έφεραν μερικούς βολβούς από τη Βιέννη περίπου 300 χρόνια πριν. Από τότε έχει πλέον αποδειχθεί ότι ο μακεδονικός κάμπος είναι ιδανικός για την καλλιέργειά του . Η παραγωγή του ευνοείται από το κλίμα, καθώς τα γύρω βουνά του παρέχουν την απαραίτητη προστασία από τον άνεμο, ενώ η επίμονη ομίχλη και το μοναδικό αμμώδες έδαφος βοηθούν τον κρόκο να ευδοκιμήσει. Ωστόσο κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει ανακαλύψει τί είναι τόσο ξεχωριστό σχετικά με αυτή την τοποθεσία.

Έτσι λοιπόν με την τιμή του κόκκινου σαφράν στη Γερμανία αυτή τη στιγμή να φτάνει τα 13ευρώ το γραμμάριο, και την πρώτη θέση ποιοτικά που του δίνουν οι ειδικοί στη Βρετανία έναντι του Ισπανικού κρόκου που όπως αναφέρουν υστερεί σε χρώμα, άρωμα και γεύση, ο κρόκος καταδεικνύει, ίσως, την ελληνική γη σε «επενδυτικό ανεμοδείκτη» για την στήριξη της εθνικής Οικονομίας.

Κάντε το κρόκο Κοζάνης σύμμαχο στη καθημερινή σας διατροφή και θωρακίστε την υγεία σας! Όχι μόνο νοστιμίζει το φαγητό μας και του προσθέτει ένα πλούσιο χρυσαφί χρώμα και μια μοναδική γεύση που είναι δύσκολο να περιγραφεί, αλλά συγκεντρώνει και πολλαπλές φαρμακευτικές και αφροδισιακές ιδιότητες, περνώντας έτσι μπροστά στη λίστα με τα ωφέλιμα μπαχαρικά! 

Ετικέτες

Documento Newsletter