Οι σκόνες πρωτεΐνης, είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς σε όσους γυμνάζονται εντατικά και ειδικά σε εκείνους που επιθυμούν να ενισχύσουν τους μύες του σώματός τους με ασκήσεις βάρους.
Θα μπορούσαν ωστόσο να είναι περισσότερο επιβλαβείς παρά χρήσιμες; Σύμφωνα με νεότερα επιστημονικά ευρήματα, οι εν λόγω σκόνες δεν είναι τόσο υγιεινές όσο πιστεύουμε.
Νέα έκθεση αποκάλυψε ότι ειδικά οι φυτικές, βιολογικές και με γεύση σοκολάτας ποικιλίες, οι οποίες είναι πολύ δημοφιλείς, μπορεί να περιέχουν τοξικά βαρέα μέταλλα όπως μόλυβδο και κάδμιο σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα. Η έκθεση σημειώνει ότι χρειάζεται μεγαλύτερη διαφάνεια και ισχυρότερα πρότυπα ασφαλείας στον κλάδο.
Τα φυτά απορροφούν φυσικά βαρέα μέταλλα από το έδαφος και το νερό, αλλά η μόλυνση μπορεί να είναι χειρότερη αν καλλιεργούνται σε έδαφος που έχει μολυνθεί περαιτέρω από βιομηχανικά απόβλητα, εξορύξεις και ορισμένα φυτοφάρμακα και λιπάσματα.
Πώς έγινε η έρευνα
Οι ερευνητές του Clean Label Project αγόρασαν πρωτεϊνικές σκόνες από 70 δημοφιλείς μάρκες και έκαναν σχεδόν 36.000 δοκιμές για μολυσματικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων βαρέων μετάλλων και ενδοκρινικών διαταρακτών όπως η δισφαινόλη Α (BPA).
Τα καλά νέα είναι ότι η BPA και η «συγγενική» της, η δισφαινόλη S (BPS), βρέθηκαν σε μόλις τρεις από τις 160 σκόνες που εξετάστηκαν, σε σύγκριση με το 55% των προϊόντων που είχαν αναλυθεί σε αντίστοιχη έκθεση του Clean Label Project το 2018.
Σχεδόν τα μισά (47%) από τα 160 προϊόντα που εξετάστηκαν, υπερέβησαν τα ρυθμιστικά όρια για τον μόλυβδο, ενώ το 21% περιείχαν υπερδιπλάσια από τα επιτρεπόμενα από τον νόμο επίπεδα.
«Η μόλυνση από βαρέα μέταλλα είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα ασφάλειας τροφίμων», δήλωσε μιλώντας στο CNN η Τζάκι Μπόουεν, εκτελεστική διευθύντρια του Clean Label Project.
«Αυτές οι προσμείξεις βρίσκονται παντού, συμπεριλαμβανομένων και τροφίμων που παρουσιάζονται ως υγιεινά», πρόσθεσε.
Κίνδυνοι και συμβουλές
Υπάρχουν σημαντικοί πιθανοί κίνδυνοι για την υγεία από τα βαρέα μέταλλα στα τρόφιμα. Καμία ποσότητα έκθεσης σε μόλυβδο δεν θεωρείται ασφαλής και ακόμη και σε χαμηλά επίπεδα, η έκθεση μπορεί να επηρεάσει το νευρικό σύστημα, να μειώσει τη γνωστική λειτουργία και να βλάψει τα νεφρά. Το κάδμιο είναι ένας καρκινογόνος παράγοντας και μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη λειτουργία των νεφρών και την οστική πυκνότητα με την πάροδο του χρόνου.
Αν δεν θέλετε να αποφύγετε εντελώς τις σκόνες πρωτεΐνης, μπορείτε να κάνετε πιο προσεκτικές επιλογές για να ελαχιστοποιήσετε την έκθεση σε επιβλαβείς μολυσματικούς παράγοντες. «Για τους ανθρώπους που ακολουθούν αυστηρά χορτοφαγική διατροφή, οι σκόνες πρωτεΐνης από μπιζέλια έχουν τα χαμηλότερα επίπεδα βαρέων μετάλλων. Εάν δεν έχετε διατροφικούς περιορισμούς, τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι σκόνες πρωτεΐνης με βάση τον ορό γάλακτος ή το αυγό, με γεύση βανίλια, έχουν τη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε επιβλαβείς ουσίες», υποστηρίζουν οι ερευνητές.