Έτοιμος για «σκληρό ροκ» προσέρχεται σήμερα στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη συζήτηση της πρότασης της ΝΔ για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Νίκου Παππά, στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών το 2016 και στις περίφημες καταγγελίες Καλογρίτσα.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ η κίνηση αυτή της κυβερνητικής πλειοψηφίας είναι επί της ουσίας casus belli αφού στρέφεται κατά ενός πρωτοκλασάτου στελέχους του κόμματος με επιχειρήματα το λιγότερο έωλα αν όχι κατασκευασμένα.
Κι αυτό διότι είναι η πρώτη φορά όπου ζητείται συγκρότηση Προανακριτικής για διαγωνισμό κατά τον οποίο το Δημόσιο πήρε λεφτά. Δεν έδωσε. Και μάλιστα την Προανακριτική τη ζητά η ΝΔ η οποία όταν ήταν κυβέρνηση δεν διενήργησε ούτε έναν διαγωνισμό για αδειοδότηση των καναλιών και με την επανεκλογή της το 2019 έσπευσε χα χαρίσει τα εκατομμύρια που προέβλεπε ο νόμος Παππά για τη δεκαετή χρήση των δημόσιων συχνοτήτων από τα ιδιωτικά κανάλια. Γι αυτό και μόνο θα έπρεπε η ΝΔ να είναι στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ.
Η ΝΔ αγνοεί αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων
Επιπροσθέτως, η ΝΔ δεν περιλαμβάνει στην πρότασή της για συγκρότηση Προανακριτικής την απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου, που αναγνώριζε ότι υπήρχε σύμβαση καθόλα έγκυρη μεταξύ της Τοξότης (εταιρείας Καλογρίτσα) και της CCC για κατασκευαστικό έργο στο εξωτερικό και έκρινε ότι ο Καλογρίτσας έπρεπε να επιστρέψει τα 3 εκατ. ευρώ στη CCC. Η πρόταση της ΝΔ δεν περιλαμβάνει επίσης την απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών που επικύρωνε την απόφαση του διεθνούς δικαστηρίου.
Οι προθέσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς και από το γεγονός ότι υιοθετούνται άκριτα οι αναφορές Καλογρίτσα και όχι οι θέσεις της CCC ενώ αγνοούνται και οι κραυγαλέες αντιφάσεις στις οποίες έχει υποπέσει ο Καλογρίτσας.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι εκτός από την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, στην οποία τελικά προχώρησε και το ΕΣΡ (λαμβάνοντας υπόψη και τον νόμο 4339/2015 ή νόμο Παππά και τα αποτελέσματα του διαγωνισμού του 2016 ως προς το σύνολο του τιμήματος για να ορίσει την τιμή εκκίνησης), το δημόσιο εισέπραξε από τα κανάλια φόρο διαφήμισης 140 εκατ. ευρώ και τέλη χρήσης συχνοτήτων 40 εκατ. ευρώ.
Παρά ταύτα και κατά παράβαση κάθε έννοιας λογικής το Μαξίμου προχωρά στην αυριανή πρόταση με την οποία ζητά «να ερευνηθεί η τέλεση του κακουργήματος της δωροληψίας πολιτικού αξιωματούχου κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση και το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση, εκτιμώντας ότι από τη δικογραφία προκύπτουν ικανές ενδείξεις, καθώς δια των καταγγελιών Καλογρίτσα, ένορκων καταθέσεων και ανταλλαγής ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, φαίνεται να επιβεβαιώνεται η διαδρομή του χρήματος».
Πρόκειται για την ίδια κυβερνητική πλειοψηφία η οποία όχι μόνο δεν δέχθηκε να διερευνηθεί ένα διεθνές σκάνδαλο με πυρήνα τη χώρα μας όπως το σκάνδαλο Novartis αλλά έφτασε στο σημείο να συστήσει άλλη επιτροπή στη Βουλή για ενδεχόμενη σκευωρία αγνοώντας ακόμη και την έρευνα του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης.
Σε μια ακόμη πτυχή της αυριανής πρότασης της ΝΔ στη Βουλή είναι προφανές ότι το Μαξίμου είχε το θέμα στο συρτάρι του και το ανασύρει αυτήν την περίοδο όπου είναι «άγρια» στριμωγμένο από τη διαχείριση της πανδημίας και το black out του ΕΣΥ στην Αττική όπου ασθενείς θετικοί στην Cocid-19 χάνουν τη ζωή τους στη λίστα αναμονής για άδεια ΜΕΘ.
Η κυβέρνηση ευελπιστεί να ανεβάσει τους πολιτικούς τόνους και να στρέψει αλλού τα φώτα της δημοσιότητας με δεδομένο ότι την Παρασκευή συζητείται στη Βουλή και η πρόταση της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, για την διεξαγωγή συζήτησης προ ημερήσιας διάταξης με θέμα την «ανάγκη ενός αποτελεσματικού εθνικού σχεδίου αντιμετώπισης της πανδημίας και των επιπτώσεών της στην οικονομία».