Σκληρή απάντηση Γεραπετρίτη σε Σαμαρά: «Πατριώτης δεν είναι εκείνος που δεν τόλμησε να κάνει όσα σήμερα απαιτεί»

Σκληρή απάντηση Γεραπετρίτη σε Σαμαρά: «Πατριώτης δεν είναι εκείνος που δεν τόλμησε να κάνει όσα σήμερα απαιτεί»

Σήκωσε το γάντι ο Γ. Γεραπετρίτης, απαντώντας στις αιχμές του Αντ. Σαμαρά από το συνέδριο του «Βήματος». Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού, ο υπουργός Εξωτερικών δεν άφησε ασχολίαστα και τα πυρά που δέχτηκε από τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Κοτζιά στο συγκεκριμένο συνέδριο για τα 50 χρόνια Μεταπολίτευσης και την Εξωτερική Πολιτική, ενώ χαμήλωσε τον πήχη των προσδοκιών για την περίπτωση να βγει «λευκός καπνός» από τις ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις.

«Η ιστορία θα γράψει ποιος ήταν ο αληθινός πατριώτης. Δεν είναι εκείνος που δεν τόλμησε να κάνει όσα σήμερα απαιτεί. Είναι εκείνος που θα καθυποτάξει το εγώ του στο πραγματικό συμφέρον της πατρίδας. Γιατί εθνικό είναι το αληθές. Γιατί η εθνική πολιτική δεν προσφέρεται για λαϊκισμό. Επίσης, δεν προσφέρεται για ακινησία. Την ειρήνη και την ασφάλεια δεν την προάγει η δογματική ακινησία, την προάγει η ενίσχυση της ισχύος και ο δομημένος διάλογος αρχών» είπε επιστρέφοντας τα βέλη στον πρώην πρωθυπουργό.

Ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε ολιστικά στην κριτική που δέχεται τόσο από την αντιπολίτευση ή από πρώην και νυν στελέχη της «γαλάζιας» παράταξης, αρνούμενος ότι «οι αξιώσεις της Τουρκίας δημιουργήθηκαν τους τελευταίους μήνες», ότι «συζητάμε για τα πάντα» και ότι «συζητάμε πίσω από κλειστές πόρτες».

Ειδικότερα, υποστήριξε πως «οφείλουμε να συζητάμε με τους γείτονες». Σε σχέση με τις αξιώσεις της γείτονος, θύμισε ότι η αποστρατικοποίηση έγινε 1964, το casus belli το 1995, η δημοσίευση χαρτών με μαξιμαλιστικές αξιώσεις της Τουρκίας το 1974, η «γαλάζια πατρίδα» το 2006 και η εκχώρηση οικοπέδων από την τουρκική κυβέρνηση στην τουρκική εταιρία πετραιλέων το 2012, ενώ οι γκρίζες ζώνες τη δεκαετία του 90΄. «Όλα αυτά υπήρξαν και παρά ταύτα όλες οι κυβερνήσεις συζητούσαν με την Τουρκία. Καμία διεύρυνση δεν υπήρξε. Υπήρξαν ζητήματα που υπάρχει μια απομείωση. Ομιλώ για το γεγονός των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου» είπε και συμπλήρωσε:

«Και επειδή ξεχνάμε εύκολα: Το 2018 και το 1ο εξάμηνο του 2019 είχαμε περισότερες από 6.000 παραβιάσεις. Είχαμε περισσότερα από 3.000 τουρκικά αεροσκάφη να πετούν πάνω από τον ελληνικό εναέριο χώρο. Αυτό σήμερα έχει μηδενιστεί». Σε σχέση με τις κατηγορίες ότι συζητά με τους Τούρκους «τα πάντα», αντέτεινε:

«Δεν μπορώ να πω κάτι για αυτό γιατί γνωρίζετε ποια είναι η θεμελιώδης μου θέση και τη θέση που εκφράζει ο πρωθυπουργός, το ΚΥΣΕΑ, το υπουργικό συμβούλιο που καθορίζει την πολιτική που εφαρμόζει το ΥΠΕΞ. Κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητείται και ούτε πρόκειται να συζητηθεί. Το ένα και μόνο θέμα που αποτελεί τη μείζονα διαφορά και θα μπορούσε να αχθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσία, είναι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Δεν είμαστε, δυστυχώς, σήμερα εκεί. Διότι η θέση της Τουρκίας είναι ότι το ζήτημα αυτό συνδέεται και με άλλα θέματα. Δεν πρόκειται να προχωρήσει η συζήτηση, μόνο αν η Τουρκία προσχωρήσει στη βασική θέση -που είναι η μόνη σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο- ότι πρόκειται για μια και μόνη διαφορά. Μόνο τότε θα προχωρήσει η συζήτηση. Οφείλουμε σε κάθε περίπτωση να διασφαλίσουμε ότι θα συνεχιστεί η βελτίωση των διμερών σχέσεων για να αποφεύγονται οι εντάσεις και οι κρίσεις».

«Εμείς δεν θα ξυπνήσουμε μια μέρα διαβάζοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών»

Έχοντας νωρίτερα δώσει ήδη μία απάντηση στην κριτική του κ. Κοτζιά περί ελλείμματος συναινετικότητας, ο κ. Γεραπετρίτης επιφύλασσε ένα ακόμα «καρφί» κατά του πρώην υπουργού Εξωτερικών. Αυτή τη φορά για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Συγκεκριμένα, θέλοντας να διαψεύσει όσους τον ψέγουν πως συζητά «πίσω από κλειστές πόρτες», ανέφερε:

Με κάθε σεβασμό, αυτή η υπερβολή ερείδεται σε μικροπολιτικες σκοπιμότητες. Για πρώτη φορά η ελληνική εξωτερική πολιτική συνδέεται με το αντιπροσωπευτικό σώμα. Κατα τη διάρκεια των τελευταίων 18 μηνών, έχουν υπάρξει διαρκείς ενημερώσεις των πολιτικών αρχηγών και της αρμόδιας επιτροπής της βουλής. Απαντώ σε όλες τις ερωτήσεις που αφορούν τα ζητήματα αυτά. Αισθάνομαι και είναι πραγματικότητα ότι η εξωτερική πολιτική στην Ελλάδα ασκείται από κοινού από την κυβέρνηση και τη Βουλή των Ελλήνων. Εμείς δεν θα ξυπνήσουμε μια μέρα διαβάζοντας στις εφημερίδες για τη συμφωνία των Πρεσπών. Ό,τι συμβεί θα είναι προϊόν διαβούλευσης στο αντιπροσωπευτικό σώμα που έχει τη λαϊκή νομιμοποίηση και θα μας δώσει την εντολή. Αλλά να σταματήσουμε αυτήν την υποκριτική στάση….».

Απάντηση και σε Τσίπρα

Από το στόχαστρο του υπουργού δεν ξέφυγε ο Αλέξης Τσίπρας. Θυμίζοντας ότι ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε πως η Τουρκία το τελευταίο διάστημα «ισχυροποιείται διαρκώς», ο κ. Γεραπετρίτης σχολίασε πως διέφυγε από τον κ. Τσίπρα «τι συνέβη στον Έβρο το 2020». «Ο καθένας να μιλάει για τα του οίκου του» είπε, ισχυριζόμενος πως η Ελλάδα τότε απέτρεψε μια υβριδική απειλή, ενώ -όπως επισήμανε- η εθνική μας αμυνα έχει ενισχυθεί πλέον πολλαπλά, αναφέροντας τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα για F35, κάτι που δεν ισχύει για την Τουρκία.

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να δέχεται αιτήσεις ασύλου από τη Συρία»

Σε σχέση με τις εξελίξεις στη Συρία, υποστήριξε πως η Ελλάδα είπε από την πρώτη στιγμή ότι η πτώση του ολοκληρωτικού καθεστώτος Άσαντ ήταν κάτι αναγκαίο. «Από την άλλη πλευρά», συνέχισε, «διατυπώνουμε επιφυλάξεις σε σχέση με τους θρησκευτικούς πληθυσμούς, τα θρησκευτικά μνημεία και κυρίως εκφράζουμε επιφυλάξεις για τη νέα κυβέρνηση που οφείλει να είναι συμπερηληπτική. Δεν μπορεί καμμία κοινότητα, ιδίως η κουρδική, να είναι εκτός αυτής της κυριαρχίας του κράτους που θα προκύψει. Και βεβαίως ανησυχούμε για την περίπτωση να έχουμε μια εξέλιξη προς την κατεύθυνση που έχουμε δει ιστορικά στη Λιβύη και το Αφγανιστάν. Είναι προς όφελος της διεθνούς ειρήνης να σταθεροποιηθεί το κράτος».

Όσον αφορά τα περί επιστροφής προσφύγων, σημείωσε: «Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου. Δεν πρόκειται να αποστούμε από τις υποχρεώσεις που απορρέουν από διεθνείς συμβάσεις για την ανθρωπιστική προστασία. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να δέχεται και να επεξεργάζεται αιτήσεις».

Διαβάστε επίσης

Η Τουρκία έπεισε τη Ρωσία και το Ιράν να μην παρέμβουν στη Συρία, υποστηρίζει ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν

Οι «επενδυτές» του Ναυαγίου και οι τζιχαντιστές της Συρίας – Αυτή την Κυριακή στο Documento

Παύλος Ασλανίδης στο documentonews.gr: «Αποδεικνύεται ότι υπάρχει μεγάλο μυστικό στα Τέμπη – Κρύβουν τα παιδιά μας»

Σύγκρουση Τσίπρα-Ανδρουλάκη, με φόντο το ρόλο των προοδευτικών δυνάμεων

Κώστας Πηλαδάκης: Η τράπεζα Πειραιώς του κούρευε δάνεια και τώρα τον ψάχνουν για μαύρο χρήμα

Documento Newsletter