Μπορεί οι συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα τόσο με τον Ντόναλντ Τραμπ όσο και με την Κριστίν Λαγκάρντ να κατέδειξαν το θετικό κλίμα εν όψει της κρίσιμης τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει ξεχάσει τα λάθη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι προβλέψεις του οποίου υπήρξαν διαχρονικά λανθασμένες.
Παρά λοιπόν τις ξεκάθαρες κουβέντες ως προς την τρίτη αξιολόγηση και τη συμφωνία Αθήνας – ΔΝΤ για γρήγορη ολοκλήρωσή της χωρίς περαιτέρω απαιτήσεις και πρόσθετα μέτρα, ο πρωθυπουργός υπήρξε καυστικός απέναντι στο Ταμείο. Χαρακτηριστική είναι η επίθεση που εξαπέλυσε στο ΔΝΤ όταν ρωτήθηκε σχετικά το βράδυ της Τετάρτης μετά την ομιλία του στο Ινστιτούτο Brookings στην Ουάσινγκτον.
Αναφερόμενος συγκεκριμένα στο Ταμείο και τη σημερινή ευνοϊκή συγκυρία, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως δεν είναι ώρα για καθυστερήσεις ούτε για συζητήσεις, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι «όλοι πρέπει να παραδεχτούν ότι κατά το παρελθόν διέπραξαν λάθη». «Μην κατηγορείτε εμάς. Υπήρξαν άλλοι που έφταιγαν για τις καθυστερήσεις. Έπρεπε να είχαμε ολοκληρώσει από το 2013. Τώρα είμαστε στο 2017, οπότε αρκετά. Έχουμε φτάσει στη στιγμή όπου όλοι πρέπει να αναγνωρίσουμε τις θυσίες του ελληνικού λαού», υπογράμμισε εμφατικά ο Έλληνας πρωθυπουργός στέλνοντας σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση.
Από το επίκεντρο της κριτικής του πρωθυπουργού δεν ξέφυγε ούτε η δήθεν ευρωπαϊκή προσήλωση των δυνάμεων του νεοφιλελευθερισμού και της άκρας δεξιάς. Ο πρωθυπουργός τόνισε άλλωστε πως είναι ακριβώς αυτές οι πολιτικές δυνάμεις που με τις επιλογές τους υπέρ της λιτότητας και της τιμωρητικής διάθεσης απειλούν την ίδια την συνοχή και την υπόσταση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
«Τα τελευταία αποτελέσματα στις εκλογές, κυρίως στη Γαλλία, καταδεικνύουν φυσικά ότι έχουμε υπερκεράσει τη μεγάλη απειλή. Πλην όμως, πιστεύω ότι το πρόβλημα είναι ακόμη εδώ. Και νομίζω ότι μία εν δυνάμει συνεργασία μεταξύ της άκρας δεξιάς και των λαϊκιστικών κινημάτων είναι μία μεγάλη απειλή για τη δημοκρατία στην Ευρώπη, για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα κοινωνικά δικαιώματα στην Ευρώπη» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Εξάλλου, ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι «είναι απαραίτητο ακόμη και για την αποκαλούμενη Κεντροαριστερά, αλλά και την Κεντροδεξιά, να πάρουν γενναίες αποφάσεις». «Είναι αλήθεια», είπε «ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές ως προς τις απόψεις μας και φυσικά μιλάω για την Αριστερά και τη Δεξιά. Αλλά τη ίδια στιγμή είναι προφανές ότι μπορούμε να βρούμε τη συναίνεση ούτως ώστε να συγκεκριμενοποιήσουμε το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα μπορέσουμε όλοι μαζί, και τους κανόνες φυσικά, όχι μόνο το πλαίσιο, τους κανόνες για το πώς θα λειτουργεί η Ευρώπη». «Η άκρα Δεξιά θέλει να διαλύσει αυτό το πλαίσιο και να αλλάξει τους κανόνες. Γι’ αυτό κι εγώ πιστεύω ότι, φυσικά, αποτελεί μία δαμόκλειο σπάθη, αποτελεί μία απειλή, πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεχτικοί και θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να πάρουμε ζωτικής σημασίας αποφάσεις ούτως ώστε να υπερκεράσουμε τον κίνδυνο του διχασμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση» κατέληξε.
https://www.youtube.com/watch?v=xuhrwVHLrmQ