Σκηνικό νέας σύγκρουσης Ρωσίας – Δύσης στη Γεωργία

Σκηνικό νέας σύγκρουσης Ρωσίας – Δύσης στη Γεωργία

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση στη Βουλή και στους δρόμους για νομοσχέδιο που βάζει μπλόκο σε ΜΚΟ που λαμβάνουν ξένη χρηματοδότηση.

Προς νέα πολιτική κρίση και μάλιστα σε πολύ επικίνδυνη περίοδο για την ευρύτερη περιοχή εξαιτίας του πολέμου της Ουκρανίας οδεύει η Γεωργία. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση συγκρούονται εντός του κοινοβουλίου αλλά και εκτός, στους δρόμους της Τιφλίδας, για το νομοσχέδιο που βαφτίζει «ξένους πράκτορες» ΜΚΟ και άλλες οργανώσεις που λαμβάνουν χρηματοδότηση από το εξωτερικό.

Η αντιπαράθεση και η ένταση στην πρωτεύουσα της Γεωργίας επανήλθαν τις τελευταίες ημέρες και αναμένεται να συνεχιστούν καθώς η κυβέρνηση συνασπισμού, της οποίας ηγείται το κόμμα Γεωργιανό Όνειρο, επανέφερε το νομοσχέδιο που τιτλοφορείται «Διαφάνεια στην ξένη ανάμειξη», περνώντας και τη δεύτερη ανάγνωση, το οποίο είχε αναγκαστεί να αποσύρει πέρσι μετά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Οι επικριτές του νομοσχεδίου, που κατά κύριο λόγο είναι υποστηρικτές του κόμματος Ενωμένο Εθνικό Κίνημα (UNM) του πρώην προέδρου της χώρας Μιχαήλ Σακαασβίλι, το χαρακτηρίζουν «ρωσικό νόμο».

Το επίμαχο νομοσχέδιο είναι παρόμοιο με ρωσικό νόμο που χρησιμοποίησε το Κρεμλίνο για να ξεδοντιάσει πολιτικά –και όχι μόνο– την αντιπολίτευση στη Ρωσία. Σε περίπτωση που καταστεί νόμος θα αναγκάζει όλες τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών να δηλώνουν δωρεές ή άλλες πηγές εσόδων που προέρχονται από το εξωτερικό από ένα ποσό και πάνω.

Μαζικές διαδηλώσεις

Τις προηγούμενες μέρες, όταν η κυβέρνηση παρουσίασε εκ νέου το νομοσχέδιο, η αντιπολίτευση οργάνωσε μεγάλες και μαζικές διαδηλώσεις στο κέντρο της Τιφλίδας, ενώ αντιδιαδηλώσεις οργάνωσαν οι υποστηρικτές της κυβέρνησης. Το θέμα της διαφαινόμενης πολιτικής κρίσης έλαβε διαστάσεις όταν οι αστυνομικές δυνάμεις κατέστειλαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας της αντιπολίτευσης, με αποτέλεσμα να υπάρξουν αντιδράσεις κυρίως από την ΕΕ, καθώς η Γεωργία είναι υποψήφιο κράτος-μέλος από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Στην ομιλία του ενώπιον των υποστηρικτών της κυβέρνησης ο ιδρυτής του κόμματος Γεωργιανό Ονειρο Μπιτζίνα Ιβανισβίλι υποσχέθηκε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών θα «τιμωρηθούν». Ο δισεκατομμυριούχος Ιβανισβίλι δεν δίστασε να επιτεθεί και σε αυτό το οποίο ονόμασε «παγκόσμιο κόμμα υπέρ του πολέμου», το οποίο υποστήριξε ότι έχει παρεισφρήσει στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, κατηγορώντας το ότι θέλει να υπονομεύσει την κυριαρχία της χώρας.

Η τρίτη και τελική ανάγνωση του νομοσχεδίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 17 Μαΐου και θεωρείται εξαιρετικά βέβαιο ότι η ένταση στους δρόμους της Τιφλίδας θα χτυπήσει κόκκινο. Μετά την ενδεχόμενη υπερψήφιση του νομοσχεδίου θα αποσταλεί στον πρόεδρο της χώρας Σαλόμ Ζουραμπιτσβίλι, ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει ότι θα ασκήσει βέτο. Ομως η κυβέρνηση του Γεωργιανού Ονείρου μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που διαθέτει για να υπερκεράσει το εμπόδιο του βέτο και να θέσει το νομοσχέδιο σε ισχύ.

Η κατάσταση θυμίζει στους γνωρίζοντες όσα είχαν διαδραματιστεί στο Κίεβο το μακρινό 2013 και οδήγησαν τότε σε παρέμβαση της Μόσχας. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι σε περίπτωση που το Γεωργιανό Ονειρο (μέχρι περίπου το ξέσπασμα του πολέμου της Ουκρανίας το 2022 είχε μια σχετικά ουδέτερη, οριακά φιλοδυτική στάση) κινδυνεύσει να χάσει την εξουσία στη χώρα θα υπάρξει και σχετική ρωσική αντίδραση. Μάλιστα, η Ρωσία ήδη από το 2008 και τον πόλεμο-αστραπή έχει καταφέρει να ελέγξει δύο περιοχές που μέχρι τότε αποτελούσαν κομμάτι της Γεωργίας: τη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία. Τα εδάφη τους αντιστοιχούν περίπου στο 20% της συνολικής έκτασης της Γεωργίας.

Ηδη σε μεγάλα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αναλυτές παρουσιάζουν τα εκτιμώμενα σενάρια αντίδρασης της Μόσχας σε περίπτωση που η κυβέρνηση της Γεωργίας κινδυνεύσει από τις διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης. Το ένα σενάριο είναι να υπάρξει μια μικρής έκτασης στρατιωτική πρόκληση από τις δύο αποσχισθείσες περιοχές με σκοπό να «τρομάξει» τους Γεωργιανούς και να στηρίξουν την κυβέρνηση. Το άλλο είναι να ενεργοποιήσει η Ρωσία πράκτορες που μπορεί να έχουν περάσει σε γεωργιανό έδαφος μαζί με τους δεκάδες χιλιάδες Ρώσους που πέρασαν τα σύνορα για να αποφύγουν τη στράτευση, σε μια λογική προστασίας της ρωσικής μειονότητας. Και το τρίτο σενάριο που παρουσιάζουν τα δυτικά ΜΜΕ είναι μια αλά Ουκρανία εισβολή στη Γεωργία.

Αντιδράσεις από ΗΠΑ – ΕΕ

Ανεξάρτητα από τα σενάρια των δυτικών αναλυτών και των μέσων ενημέρωσης, η κατάσταση στη Γεωργία έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις από την πλευρά της ΕΕ και των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ με δηλώσεις του κατήγγειλε την καταστολή των διαδηλώσεων, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ξεκαθάρισε ότι το νομοσχέδιο αυτό «απομακρύνει τη Γεωργία από την ευρωπαϊκή της πορεία» και ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε την απογοήτευση της αμερικανικής κυβέρνησης για το «εμπνευσμένο από το Κρεμλίνο» νομοσχέδιο «εναντίον της ξένης ανάμειξης».

Οι Βρυξέλλες έχουν επανειλημμένα ξεκαθαρίσει ότι για να μπορέσει η Γεωργία να γίνει κράτος-μέλος θα πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό και εκλογικό της σύστημα, να περιορίσει την πολιτική πόλωση και να βελτιώσει το επίπεδο ελευθερίας των Τύπου.

Ετικέτες

Documento Newsletter