Ο «δικέφαλος» με τον αποκλεισμό του από τους ομίλους του Europa League «πέταξε» έσοδα 5 εκατ. ευρώ και πλέον η οικονομική θηλιά της UEFA σφίγγει απειλητικά
Πρόπερσι ήταν η απίθανη Εστερσουντ από τη Σουηδία, πέρσι ήταν οι… φτωχές πλην τίμιες Βίντι (Ουγγαρία) και ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ (Λευκορωσία). Τα παθήματα όμως δεν έγιναν μαθήματα για τον ΠΑΟΚ και φέτος ήρθε η σειρά της Σλόβαν Μπρατισλάβας να πετάξει εκτός Ευρώπης τον νταμπλούχο Ελλάδας με τις μεγάλες προσδοκίες…
Ο «δικέφαλος» πήρε το πρωτάθλημα στην Ελλάδα ύστερα από 34 χρόνια, το πανηγύρισε δεόντως και αυτόματα ανέβασε τον πήχη των προσδοκιών και των απαιτήσεων. Επιτέλους μια πρόκριση στους ομίλους του Champions League ύστερα από έξι αποτυχημένες προσπάθειες ήταν ο μεγάλος στόχος τη φετινή σεζόν. Ομως η χαμηλή θέση του ΠΑΟΚ στη βαθμολογία της UEFΑ τον έβαλε στους αδύναμους της κλήρωσης του γ΄ προκριματικού γύρου και του προέκυψε ξανά… Αγιαξ. Οι Θεσσαλονικείς πάλεψαν μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο για την πρόκριση αλλά λογάριαζαν χωρίς τον Αγγλο ρέφερι που χρειάστηκε να δώσει τρία πέναλτι στους Ολλανδούς για να λυγίσουν την ελληνική ομάδα. Το όνειρο παρέμεινε όνειρο…
Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη…
Ο… υποβιβασμός πάλι στο Europa League έβγαλε στην επιφάνεια την κακή νοοτροπία με την οποία αντιμετωπίζει τη συγκεκριμένη διοργάνωση η ομάδα της Θεσσαλονίκης, τουλάχιστον με βάση το παρελθόν της. Λες κι έχει περιθώρια να υποτιμάει μια ευρωπαϊκή διοργάνωση. Με βάση την απόδοσή του συνολικά τα τελευταία χρόνια στο Europa League, αυτό βγάζει ως αίσθηση στο γήπεδο. Ο ΠΑΟΚ κληρώθηκε με τη Σλόβαν Μπρατισλάβας, ομάδα στα μέτρα του κι όμως ο «δικέφαλος» αποδείχτηκε και πάλι ο ιδανικός αυτόχειρας! Και ξέρετε, σύμπτωση επαναλαμβανόμενη…
Ηττα-σοκ στο 91΄ στην Μπρατισλάβα με 1-0. Η ανατροπή με βάση τη δυναμικότητα των ομάδων φαινόταν εύκολη. Ομως ο ΠΑΟΚ… κατάφερε να αποχαιρετήσει από τον Αύγουστο την Ευρώπη με πικρή νίκη 3-2. Και μάλιστα σε ένα ματς που έπαιζε… 5 εκατ. ευρώ, τα οποία πέταξε, έμπλεξε και τώρα τρέχει…
Βλέπετε ο αποκλεισμός του «δικεφάλου» έφερε στην επιφάνεια δυο μεγάλα αγκάθια, τα οποία στέλνουν τον σύλλογο στριμωγμένο στα σχοινιά. Το πρώτο και μεγαλύτερο αγκάθι στα πλευρά του «δικεφάλου» είναι το οικονομικό. Οσο κι αν ακούγεται οξύμωρο, ο ΠΑΟΚ μπλέκει για τα καλά με το περίφημο FFP (financial fair play) της UEFA. Και αυτό γιατί δεν έχει έσοδα. Δεν έχει καν τηλεοπτικό συμβόλαιο! Δεν έχει τα λεφτά του Champions ή του Europa League. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν μπορεί να ξοδέψει για μεταγραφές και η μόνη διέξοδος πια είναι οι πωλήσεις παικτών! Οταν πετάς τα 5 εκατ. της πρόκρισης στους ομίλους του Europa League δεν δικαιούσαι να απαιτείς πλέον πράγματα και να προσδοκάς σε έσοδα από το… PAOK TV. Καλή η συνδρομή των 4,99 ευρώ αλλά μετά το πατατράκ της Πέμπτης ο κόσμος του «δικεφάλου» ξενέρωσε τόσο που –τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον– δεν θα τρέξει να πληρώσει για να δει τον Πανιώνιο, την Ξάνθη, τον Βόλο ή τον ΟΦΗ. Βλέπετε η ΠΑΕ δεν δέχτηκε συμβόλαια ύψους 5,5-6,5 εκατ. ευρώ από ΕΡΤ ή Nova, ήθελε πολλά περισσότερα αλλά τώρα θα αναγκαστεί να τρέξει μόνη της σε νέες διαπραγματεύσεις με τα κανάλια για νέο τηλεοπτικό συμβόλαιο, χωρίς όμως να έχει αυτήν τη φορά το πάνω χέρι σε αυτές…
Προσγείωση στη σκληρή πραγματικότητα
Επί της ουσίας ο ΠΑΟΚ είχε έσοδα γύρω στις 700 χιλιάδες από την UEFA για τα ματς με Αγιαξ και Σλόβαν. Αν περνούσε τον πρώτο θα έμπαινε στους ομίλους του Champions League με έσοδα πάνω από 25 εκατ. ευρώ και θα έκανε ό,τι ήθελε στις μεταγραφές. Αν προκρινόταν επί της δεύτερης θα είχε εγγυημένα έσοδα από τους ομίλους του Europa League κάτι περισσότερα από 5 εκατ. ευρώ και δεν θα είχε πρόβλημα…
Πλέον στην Τούμπα όλοι θα πρέπει να προσγειωθούν στη σκληρή πραγματικότητα. Για τον Ιβάν Σαββίδη οι πωλήσεις ποδοσφαιριστών είναι μονόδρομος για να μπορέσει να βρει έσοδα. Είτε τον ερχόμενο Ιανουάριο είτε το επόμενο καλοκαίρι. Το πιο σημαντικό είναι πως – σύμφωνα με τα ρεπορτάζ– ο ΠΑΟΚ χρειάζεται τρεις μεταγραφές (φορ, κεντρικό μέσο και αριστερό μπακ χαφ) τις οποίες πλέον δεν μπορεί να κάνει…
Ολα αυτά δημιουργούν το δεύτερο αγκάθι στον σύλλογο, που είναι το καθαρά αγωνιστικό θέμα. Νοκ άουτ ο ηγέτης Βιεϊρίνια, νοκ άουτ ο Ελ Καντουρί, έφυγαν για άλλες πολιτείες παίκτες με εξαιρετική προσφορά την προηγούμενη σεζόν (Σάκχοφ, Κάνιας), ο Βέρνμπλουμ δεν προσφέρει και η οπισθοφυλακή μπάζει. Μέχρι πέρσι ο πρωταθλητής Ελλάδας φημιζόταν για το ότι πολύ δύσκολα δεχόταν γκολ. Φέτος ύστερα από τέσσερα επίσημα ματς πρόλαβε να δεχτεί οκτώ! Κι αυτό τα λέει όλα…