Σκέφτονται Μητσοτάκης και Μενδώνη να δώσουν αρχαιολογικούς χώρους για επιδείξεις μόδας;

Όπως όλα δείχνουν ο πρωθυπουργός και η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη σκέφτονται να δώσουν αρχαιολογικούς χώρους για επίδειξη Μόδας, τουλάχιστον αυτό αφήνει να εννοηθεί σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού σχολιάζοντας νωρίτερα την είδηση πως ο Οίκος Dior πρόκειται να οργανώσει επίδειξη μόδας στην Αθήνα, στις 17 Ιουνίου για την παρουσίαση της νέας κολεξιόν «Croisière 2022».

«Ο Οίκος επέλεξε την Αθήνα, προορισμό εξαιρετικού χαρακτήρα, κοιτίδας του δυτικού πολιτισμού και των ευρωπαϊκών τεχνών, για την κολεξιόν Croisière 2022», έμπνευση της ιταλίδας σχεδιάστριας Maria Grazia Chiuri, αναφέρεται στην αρχική ανακοίνωση του Οίκου.

Όπως σημειώνεται μάλιστα η κολεξιόν Croisière 2022 του Dior τιμά επίσης την εμβληματική φωτογράφιση στην Ακρόπολη πριν από 70 χρόνια για την ανάδειξη των δημιουργιών υψηλής ραπτικής του Christian Dior, κάτι που προφανώς αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί και η τσιμεντοποιημένη από την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, Ακρόπολη.

Το υπουργείο Πολιτισμού αντί να διαψεύσει το… επιβεβαιώνει:

Από την πλευρά του το υπουργείο Πολιτισμού σε ανακοίνωσή του, απαντώντας σε δημοσιεύματα που θεωρούν ως επιλογή της επίδειξης την Ακρόπολη, επιβεβαιώνει πως υποψήφιοι είναι μια σειρά αρχαιολογικών χώρων:

«Στελέχη του οίκου μόδας Dior έχουν ζητήσει να επισκεφθούν στις 26, 27 και 28 Απριλίου αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία. Συγκεκριμένα, την Ακρόπολη, το Ηρώδειο, τον Ναό του Ηφαίστου, το Παναθηναϊκό Στάδιο, τον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, και τον Ναό του Δία, στη Νεμέα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο, αποδεχόμενο στην ουσία ένα τέτοιο ενδεχόμενο και προσθέτει:

« Άλλο, επίσημο, αίτημα δεν έχει υποβληθεί στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Εφόσον υποβληθεί, θα εξετασθεί σύμφωνα με τα οριζόμενα στον νόμο 3028/2002 Περί Προστασίας των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

Το Γραφείο Τύπου του ΥΠΠΟΑ επισημαίνει επίσης ότι «στελέχη του οίκου έχουν επισκεφθεί το τελευταίο διάστημα την Ελλάδα και την Αθήνα», σημειώνοντας «ότι στην ανακοίνωση του γαλλικού οίκου για την παρουσίαση της επόμενης συλλογής, γίνεται αναφορά στην Αθήνα, ως τόπο παρουσίασης της συλλογής και όχι σε συγκεκριμένο τόπο».

Η επίσκεψη στελεχών του Οίκου Dior στην Καλαμάτα και η παρουσία της Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, επίδειξης του Οίκου σε Αρχαιολογικό χώρο είχε αναφερθεί σε ορισμένα έντυπα, από τον περασμένο Δεκέμβριο με αφορμή την επίσκεψη στελεχών του οίκου μόδας Dior με επικεφαλής την καλλιτεχνική διευθύντρια Maria Grazia Chiuri, τον Δεκέμβριο στην Καλαμάτα. Η εκεί παρουσία της συζύγου του πρωθυπουργού, Μαρέβας Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη, δεν χαρακτηρίστηκε τυχαία από τον Τύπο.

Η μετακίνηση της κυρίας Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη στην Καλαμάτα είχε προκαλέσει αντιδράσεις αφού είχε γίνει υπό καθεστώς lockdown, ενώ το Μέγαρο Μαξίμου είχε εκδώσει σχετική ανακοίνωση απαντώντας σε δημοσιεύματα:

«H χυδαιότητα κάποιων έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Οφείλουμε να σημειώσουμε λοιπόν ότι η κυρία Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη δεν πήγε στην Καλαμάτα για εκδρομή, αλλά κατόπιν της προβλεπόμενης έγγραφης άδειας από την Πολιτική Προστασία, συνοδεύοντας στελέχη του οίκου Dior, ενός από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως, που ήρθαν στη χώρα μας προκειμένου να ερευνήσουν ύστερα από περιήγηση σε μουσεία, τη δυνατότητα η νέα τους collection το 2021 να έχει αναφορά στην Ελλάδα με αφορμή και τα 200 χρόνια από την ανεξαρτησία. Το γεγονός αυτό, όπως αντιλαμβάνονται όλοι, θα αποτελέσει σημαντική προβολή για τη χώρα. Είναι επίσης γνωστό ότι η κα Μητσοτάκη ασχολείται συστηματικά με την προώθηση της ελληνικής χειροτεχνίας στον κόσμο, γεγονός που σχετίζεται άμεσα με την υλοποίηση της collection. Έλεος πια με τη μικροπρέπεια!»

Μικροπρέπεια η όχι, μετά την «πολιτεία» της κυρίας Μενδώνη στο υπουργείο Πολιτισμού, φαίνεται μάλλον πιθανόν η τότε επίσκεψη και η σημερινή ανακοίνωση να συνδέονται επικίνδυνα και μάλιστα με συγκεκριμένο ή όχι αρχαιολογικό χώρο!