Σκανδαλώδεις μεθοδεύσεις, χωρίς έρευνα για τον Λοβέρδο

Σκανδαλώδεις μεθοδεύσεις, χωρίς έρευνα για τον Λοβέρδο

Εξυπηρέτηση του αφηγήματος της δήθεν σκευωρίας για να συγκαλυφθούν οι ευθύνες του πρώην υπουργού

Χέρι χέρι από την πρώτη στιγµή βαδίζουν ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και Ν∆ σε ό,τι αφορά το σκάνδαλο Novartis, το οποίο όχι µόνο έχουν βαφτίσει σκευωρία αλλά παράλληλα κάνουν ό,τι µπορούν προκειµένου να… καθαρίσουν τα εµπλεκόµενα πολιτικά πρόσωπα.

Από το 2019 που ασκήθηκε η δίωξη στον Ανδρέα Λοβέρδο για την εµπλοκή του στο σκάνδαλο Novartis µέχρι σήµερα έχουν συµβεί σηµεία και τέρατα στη ∆ικαιοσύνη. Οι χειρισµοί συγκάλυψης της ανακρίτριας διαφθοράς Γλυκερίας – Λουίζας Ιωαννίδου, τους οποίους είχε αποκαλύψει το Documento, όχι µόνο εκθέτουν ανεπανόρθωτα τη ∆ικαιοσύνη αλλά τραυµατίζουν ακόµη περισσότερο το ήδη τρωθέν κύρος της. Το ίδιο και οι χειρισµοί της ανακρίτριας του ειδικού δικαστηρίου Κωνσταντίνας Αλεβιζοπούλου, η οποία µε κατάπτυστα κατηγορητήρια υλοποιεί το πολιτικό αφήγηµα της κυβέρνησης Μητσοτάκη διώκοντας όσους αποκάλυψαν το σκάνδαλο Novartis. Αποκορύφωµα όλων βέβαια είναι η αποκάλυψη της παραποίησης του εγγράφου του FBI κατά τη µετάφρασή του από τη Μεταφραστική Υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών, µε το όνοµα Λοβέρδος να εξαφανίζεται ως διά µαγείας από το επίσηµα µεταφρασµένο έγγραφο. Είναι µια απόδειξη της σκοτεινής και διαπλεκόµενης λειτουργίας θεσµών και κρατικών µηχανισµών επί κυβέρνησης Μητσοτάκη µόνο και µόνο για να γίνει το χατίρι του κόµµατος… της Novartis.

Τον Νοέµβριο του 2019 ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος του πρώην υπουργού Υγείας επί ΠΑΣΟΚ Ανδρ. Λοβέρδου για το κακούργηµα της δωροληψίας πολιτικού σχετικά µε την εµπλοκή του στο σκάνδαλο Novartis. Η δίωξη ασκήθηκε έπειτα από παραγγελία της τότε εισαγγελέα διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Επρόκειτο για δυσµενή εξέλιξη σε ό,τι αφορά τους σχεδιασµούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Την περίοδο εκείνη είχε ήδη αρχίσει να τίθεται σε εφαρµογή το σχέδιο περί δήθεν σκευωρίας που είχε υποσχεθεί προεκλογικά δηµοσίως ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αλλωστε από την πρώτη στιγµή τα εµπλεκόµενα και ερευνώµενα πολιτικά πρόσωπα έδειχναν δηµοσίως την αλληλεγγύη τους το ένα στο άλλο. Ειδικά ο Αδωνης Γεωργιάδης µε τις συνεχείς δηµόσιες παρεµβάσεις τους υπέρ του συµπαίκτη του στο τένις Ανδρ. Λοβέρδου, έφτασε στο σηµείο να ισχυριστεί ότι ουδέποτε το FBI κατονόµασε πολιτικά πρόσωπα. Για να διαψευστεί βέβαια πανηγυρικά.

Η µίζα Λοβέρδου και η επιβεβαίωση από το FBI

Η έρευνα της τέως εισαγγελέα διαφθοράς Ελ. Τουλουπάκη και των επίκουρων εισαγγελέων είχε καταλήξει σε συγκλονιστικά συµπεράσµατα σχετικά µε τις εξυπηρετήσεις του Ανδρ. Λοβέρδου προς τη Novartis, τα οποία αποτυπώνονται στο έγγραφο της ποινικής δίωξης που έχει ασκηθεί σε βάρος του. Συγκεκριµένα γίνεται αναφορά σε πέντε εξυπηρετήσεις που αφορούσαν υπερτιµολογήσεις φαρµάκων και ευνοϊκή µεταχείριση της Novartis. Με το αζηµίωτο βέβαια, καθώς οι εισαγγελείς είχαν καταλήξει στο συµπέρασµα ότι είχε πάρει ως µίζα περί τις 200.000 ευρώ από τον πρώην ισχυρό άντρα της Novartis Κωνσταντίνο Φρουζή.

Πιο αναλυτικά, κατά τους εισαγγελείς, ο Λοβέρδος φέρεται να «συµφώνησε και έλαβε από τον Κωνσταντίνο Φρουζή […] και για την εξυπηρέτηση των συµφερόντων της εταιρείας αυτής (σ.σ.: Novartis) συνολικό ποσό τουλάχιστον 200.000 ευρώ». Ο Ανδρ. Λοβέρδος έλαβε το ποσό αυτό προκειµένου «να εξυπηρετήσει τα συµφέροντα της ως άνω εταιρείας, η οποία απέκτησε τεράστιο οικονοµικό όφελος, κατά παράβαση των καθηκόντων του». Το συµπέρασµα των εισαγγελέων «κούµπωνε» µε όσα αναφέρονταν στο έγγραφο του FBI της 25ης Μαΐου 2017 σχετικά µε τη µίζα των 20.000 ευρώ σε Λοβέρδο. Πρόκειται για το έγγραφο που δόθηκε για µετάφραση από την ανακρίτρια Αλεβιζοπούλου αλλά ως… διά µαγείας το όνοµα Λοβέρδος εξαφανίστηκε από την επίσηµη µετάφραση του υπουργείου Εξωτερικών.

«Το 2012 η NVG (σ.σ. Novartis Ελλάς) πλήρωσε 20.000 ευρώ στον Ανδρέα Λοβέρδο, που ξεπλύθηκαν µέσω της Medical Development, για να εµποδίσει ένα ανταγωνιστικό φάρµακο να αντικαταστήσει το Lucentis (που κατασκευάζεται από τη Novartis) ως θεραπεία πρώτης γραµµής για οφθαλµική χρήση» αναφερόταν στο έγγραφο του FBI. Αν και οι εισαγγελείς είχαν στα χέρια τους από τον Μάιο του 2017 το συγκεκριµένο έγγραφο του FBI που κατονόµαζε τον Λοβέρδο, εντούτοις δεν γινόταν καµία αναφορά σε αυτό στην εισαγγελική παραγγελία για τη δίωξη του Ανδρ. Λοβέρδου. Ο λόγος ήταν απλός. Σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες του Documento, οι Αµερικανοί είχαν θέσει ρήτρα εµπιστευτικότητας στη χρήση του εγγράφου. ∆ηλαδή ναι µεν οι εισαγγελείς µπορούσαν να χρησιµοποιήσουν τις πληροφορίες που αναφέρονταν σε αυτό, αλλά όχι να αξιοποιηθεί αυτό νοµικά ως αποδεικτικό στοιχείο για τη στοιχειοθέτηση της δίωξης.

«Ωφέλησε οικονοµικά τη Novartis»

Το επίδικο στις εξυπηρετήσεις Λοβέρδου, για τις οποίες του ασκήθηκε δίωξη, ήταν ότι βάσει του ν. 3790/2009, που ανανεώθηκε από τον ν. 3840/2010, ο οποίος ίσχυε επί υπουργίας Ανδρ. Λοβέρδου, «η τιµή κάθε φαρµακευτικού προϊόντος προκύπτει από τον µέσο όρο των τριών χαµηλότερων αντίστοιχων τιµών του φαρµακευτικού προϊόντος στα κράτη-µέλη της ΕΕ στα οποία υφίστανται και ανακοινώνονται επίσηµα στοιχεία από τις αρµόδιες αρχές των χωρών αυτών». Παρ’ όλα αυτά, βάσει της Εισαγγελίας κατά της ∆ιαφθοράς επί υπουργίας Λοβέρδου πραγµατοποιήθηκαν υπερτιµολογήσεις σε πέντε σκευάσµατα της Novartis.
Ισως η πιο χαρακτηριστική περίπτωση ήταν το φαρµακευτικό σκεύασµα Gilenya 0,5 mg σκληρά καψάκια BTx28. Σύµφωνα µε τα συµπεράσµατα της Εισαγγελίας κατά της ∆ιαφθοράς, ο ίδιος ο Ανδρ. Λοβέρδος «αποφάσισε να αναρτηθεί στον ιστότοπο του υπουργείου Υγείας, στο πεδίο που φέρει γενικό τίτλο “∆ελτίο Τιµών Φαρµάκων 4-8-2011 (Ορθή Επανακοινοποίηση)”… Το νέο υπολογιστικό φύλλο έχει µια παραπάνω εγγραφή φαρµακευτικών σκευασµάτων, ήτοι 683, αφού µε απόφαση Λοβέρδου έχει προστεθεί το Gilenya CAPS 0.5 mg BT x 28 PVC/PVDC/alu”».

Ακόµη, υπήρξε υπερτιµολόγηση του φαρµακευτικού σκευάσµατος, αφού και πάλι µέσω απόφασης Λοβέρδου –βάσει της Εισαγγελίας ∆ιαφθοράς– ανατιµολογήθηκε στις 6 Απριλίου 2012, λαµβάνοντας χονδρική τιµή 1.920 ευρώ, αν και βάσει του µέσου όρου των τριών φτηνότερων ευρωπαϊκών χωρών θα έπρεπε «να ανέρχεται στο ποσό των 1.785,35 ευρώ». Οι πράξεις του Λοβέρδου, βάσει της εισαγγελίας, είχαν αποτέλεσµα «να ωφεληθεί οικονοµικά η εταιρεία Novartis λαµβανοµένων υπόψη των υψηλών πωλήσεων που είχε το σκεύασµα αυτό κατά τα έτη 2011 και 2012 στα νοσοκοµεία, τα φαρµακεία και στις φαρµακαποθήκες».

«Κατόπιν απόφασης Λοβέρδου»

Αντίστοιχα, το σκεύασµα Tasigna 200 mg x 112 εισάχθηκε στο δελτίο τιµών φαρµάκων στις 17 Μαΐου 2011, όταν και έλαβε χονδρική τιµή 4.210 ευρώ. Στις 19 Αυγούστου 2011, όταν το επίµαχο σκεύασµα εισάχθηκε εκ νέου στο δελτίο τιµών έλαβε την ίδια χονδρική τιµή, η οποία κατέβηκε ελάχιστα, στις 4.092,36 ευρώ, όταν εισάχθηκε στο δελτίο τιµών στις 21 ∆εκεµβρίου 2011. Σύµφωνα µε την εισαγγελία, όµως, «η χονδρική τιµή που θα λάµβανε στην Ελλάδα έπρεπε να ανέρχεται στο ύψος των 3.362,38 ευρώ», ενώ η αυξηµένη χονδρική τιµή προήλθε «κατόπιν απόφασης του Ανδρέα Λοβέρδου».

Παράλληλα, το σκεύασµα Tasigna Caps Hard 112 x 150 mg έλαβε στις 10 Απριλίου 2012 χονδρική τιµή 3.753,68 ευρώ, ενώ σύµφωνα µε την εισαγγελία «η χονδρική τιµή του συγκεκριµένου σκευάσµατος για την Ελλάδα έπρεπε να ανέρχεται στο ύψος των 2.659,05 ευρώ…».

Ακόµη, το σκεύασµα Novartis Lucentis Inj. Sol 10 mg/ML BT x1 Vial 2,3 mg/ 0,23 ml έλαβε –πάλι µέσω απόφασης Λοβέρδου, βάσει της εισαγγελίας– χονδρική τιµή 914,66 ευρώ µετά την ανάρτησή του στο δελτίο τιµών φαρµάκου. Η εισαγγελία έκρινε πως η χονδρική τιµή του «έπρεπε να ανέρχεται στο ύψος των 887,30 ευρώ…». Το επίµαχο σκεύασµα προτιµήθηκε από τον πρώην υπουργό, σύµφωνα µε την εισαγγελία, έναντι του φτηνότερου σκευάσµατος Avastin της εταιρείας Roche. Ο Ανδρ. Λοβέρδος, κατά την εισαγγελία, δεν προέβη σε µια υπουργική απόφαση προκειµένου να «εγκριθεί η χρήση του φθηνότερου φαρµάκου Avastin, προσπορίζοντας µε τον τρόπο αυτό οικονοµικό όφελος στην εταιρεία Novartis».

Σκανδαλώδης µεθόδευση από την ανακρίτρια Ιωαννίδου

Ενα µήνα µετά την άσκηση της ποινικής δίωξης σε βάρος του Ανδρ. Λοβέρδου, συγκεκριµένα τον ∆εκέµβριο του 2019, η ανακρίτρια κατά της διαφθοράς Γλ.-Λ. Ιωαννίδου ανέλαβε να διερευνήσει την υπόθεση σε επίπεδο ανάκρισης. Επρόκειτο για την ανακρίτρια στα χέρια της οποίας είχε παραγραφεί το αδίκηµα της παθητικής δωροδοκίας κατά του Νίκου Μανιαδάκη, µε την ίδια να µην προβαίνει σε καµία ανακριτική πράξη. Το ίδιο έπραξε και στην περίπτωση Λοβέρδου.
Τον Νοέµβριο του 2021 και ενώ ο Ανδρ. Λοβέρδος ήταν υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, η ανακρίτρια Ιωαννίδου αποφάσισε να εκφράσει τη «διαφωνία» της για την ασκηθείσα ποινική δίωξη ερµηνεύοντας τον νόµο περί ευθύνης υπουργών. Παρά το γεγονός ότι είχε αποφανθεί από το 2018 το ελληνικό κοινοβούλιο. Συγκεκριµένα, η ανακρίτρια έκρινε ότι είναι «αναρµόδια» να «διενεργήσει ανάκριση», καθώς κάτι τέτοιο είναι «αρµοδιότητα του Ειδικού ∆ικαστηρίου και του ∆ικαστικού Συµβουλίου του Ειδικού ∆ικαστηρίου».

Εκτός όµως από αυτό, η ανακρίτρια έκρινε επιπλέον ότι η άσκηση της ποινικής δίωξης στον Ανδρ. Λοβέρδο είναι «απαράδεκτη» καθώς το «αξιόποινο των πράξεων» έχει «εξαλειφθεί». ∆ηλαδή η ανακρίτρια Ιωαννίδου, αφού κράτησε στο συρτάρι της δύο χρόνια τη δικογραφία Λοβέρδου χωρίς να κάνει καµία ανακριτική πράξη για την ουσία της υπόθεσης, ανέλαβε να… καθαρίσει τον Λοβέρδο από τη δίωξή του πατώντας στον νόµο περί ευθύνης υπουργών, αν και αυτό είχε κριθεί από το 2018 από τη Βουλή.

Ηχηρό «χαστούκι» από την Εισαγγελία Πρωτοδικών

Οι αποκαλύψεις του Documento για τη σκανδαλώδη µεθόδευση απαλλαγής του Λοβέρδου από την ανακρίτρια Ιωαννίδου προκάλεσαν σάλο τόσο εντός όσο και εκτός ∆ικαιοσύνης. Λίγες εβδοµάδες µετά ο εισαγγελέας πρωτοδικών της Αθήνας Ιωακείµ Κασωτάκης κλήθηκε να καταθέσει την πρότασή του προς το δικαστικό συµβούλιο για τη διαφωνία της ανακρίτριας Ιωαννίδου σχετικά µε την ποινική δίωξη σε Λοβέρδο. Η πρόταση Κασωτάκη όχι µόνο «άδειαζε» την ανακρίτρια, αλλά µε µια συγκλονιστική νοµική επιχειρηµατολογία αποδοµούσε πλήρως το νοµικό της σκεπτικό. Συγκεκριµένα, ο εισαγγελέας Κασωτάκης επισήµαινε ότι «παραδεκτώς» ασκήθηκε η ποινική δίωξη στον Ανδρ. Λοβέρδο και ότι δεν έχουν παραγραφεί τα αδικήµατα που βαραίνουν τον πρώην υπουργό καθώς δεν ισχύει ο νόµος περί ευθύνης υπουργών, µια και για αυτό είχε αποφανθεί η ελληνική Βουλή.

Οπως ανέφερε ο Ιωακ. Κασωτάκης, το σκεπτικό της ανακρίτριας δεν έχει «κανένα νοµικό έρεισµα», «επιφέρει δικονοµική ανωµαλία» και «δηµιουργεί δικαστικό αδιέξοδο» που «παρακωλύει την εξέλιξη της υπόθεσης».

Την περαίωσε µε τυπικές κλήσεις

Η πρόταση Κασωτάκη έγινε δεκτή από το δικαστικό συµβούλιο. Η δικογραφία Λοβέρδου επέστρεψε στην ανακρίτρια Ιωαννίδου µε εντολή να συνεχίσει την ανάκριση. Λίγες εβδοµάδες µετά η ανακρίτρια διαβίβασε τη δικογραφία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ζητώντας… να κλείσει η ανάκριση µε τυπικές κλήσεις. Η αποκάλυψη βέβαια της παραποίησης του εγγράφου του FBI αλλάζει άρδην τα δεδοµένα.

Την Παρασκευή 3 Ιουνίου το πρωί η τέως εισαγγελέας διαφθοράς Ελ. Τουλουπάκη κατέθεσε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών το έγγραφο του FBI που µιλάει ξεκάθαρα για µίζα Λοβέρδου από τη Novartis, προκειµένου αυτό να συσχετιστεί στην ακόµη ανοιχτή εις βάρος του δικογραφία. Η δικογραφία Λοβέρδου βρίσκεται στα χέρια της εισαγγελέα Μαρίας Κάψου, η οποία θα αποφανθεί εάν συµφωνεί ή όχι µε την απόφαση της ανακρίτριας Ιωαννίδου.

Αποστάσεις από ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ

Εντύπωση προκαλεί η θέση του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ σχετικά με το παραποιημένο έγγραφο του FBI για Λοβέρδο, με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Δημήτρη Μάντζο να κρατά αποστάσεις από τον βουλευτή του κόμματος.

«Εμπιστευόμαστε απόλυτα την ελληνική Δικαιοσύνη, που είναι η μόνη αρμόδια να συνεχίσει την εις βάθος διερεύνηση της υπόθεσης Novartis. Οι διαδικασίες πρέπει να επιταχυνθούν. Ως ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής δεν ανεχόμαστε καμία σκιά» ανέφερε ο Δ. Μάντζος, ενώ παράλληλα κάλεσε το υπουργείο Εξωτερικών να δώσει εξηγήσεις για το παραποιημένο έγγραφο.

«Κοίτα τι ωραία tweet που γράφω για χάρη σου Ανδρέα μου», θα μπορούσε να λέει ο Αδωνης Γεωργιάδης στον Ανδρέα Λοβέρδο του οποίου ήταν από την πρώτη στιγμή ένας από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές. Μετά την αποκάλυψη για τη λαθροχειρία στο έγγραφο του FBI, ο υπ. Ανάπτυξης έκανε λόγο για «σπείρα που δημιουργεί θέματα εκ του μη όντος» ισχυριζόμενος ότι «το χαρτί με το όνομα του Ανδρέα Λοβέρδου έχει κατατεθεί στη Βουλή και υπάρχει στη δικογραφία» ξεχνώντας ότι στο παρελθόν, για να καλύψει τον συμπαίκτη του στο τένις υποστήριζε ότι «ουδέποτε το FBI κατονόμασε πολιτικά πρόσωπα» 

 

Documento Newsletter