Ανοίγει η αυλαία σήμερα, Τετάρτη για την εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που καλείται να ερευνήσει το σκάνδαλο των υποκλοπών μετά και τις καταγγελίες του Νίκου Ανδρουλάκη πως έπεσε θύμα παρακολούθησης.
Η κυβέρνηση νιώθει την πίεση να αυξάνεται μετά και το νέο «χτύπημα» απ’ τον βουλευτή της Ν.Δ. και μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Κώστα Τζαβάρα, που διαφοροποιήθηκε για την επίκληση του απορρήτου και ζητά να καταθέσουν εκ νέου οι Γρηγόρης Δημητριάδης και Παναγιώτης Κοντολέων. Επίσης, οι αποκαλύψεις της efsyn χθες, Τρίτη ότι παρακολουθούνταν μέχρι και μη αρεστοί υπάλληλοι της ΕΥΠ, στριμώχνουν ακόμα περισσότερο την κυβέρνηση.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές του documentonews.gr, πρόθεση της πλειοψηφίας είναι να δοθεί η δυνατότητα στις αντιπροσωπείες των κομμάτων να προτείνουν λίστες μαρτύρων στην επόμενη συνεδρίαση, η οποία αναμένεται να διεξαχθεί την Πέμπτη. Το ίδιο θα ισχύσει και για τα έγγραφα που θα φωτίσουν τις σκοτεινές πτυχές αυτού του πολύκροτου σκανδάλου. Τούτων δοθέντων, η αντιπαράθεση μεταξύ συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης αναμένεται να επικεντρωθεί στη διάρθρωση του προεδρείου και τον χαρακτήρα της Επιτροπής. Κατά τις πληροφορίες, η ΝΔ θα απορρίψει τις όποιες σκέψεις από τα κόμματα της μειοψηφίας για διακομματικό προεδρείο προκειμένου να έχει τον πλήρη έλεγχο της διαδικασίας.
Το νήμα των αποκαλύψεων για το σκάνδαλο των υποκλοπών έχει μείνει στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Στην συγκεκριμένη επιτροπή τόσο ο γ.γ του Μεγάρου Μαξίμου Γρηγόρης Δημητριάδης, ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων όσο και η εισαγγελέας Βασιλική Βλάχου επικαλέστηκαν το απόρρητο των λειτουργιών της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών ώστε να μην απαντήσουν στις ερωτήσεις της αντιπολίτευσης. Ουσιαστικά με την επίκληση του απορρήτου αναμένεται να γίνει προσπάθεια ώστε η επιτροπή παρά την εισαγγελικού χαρακτήρα λειτουργία της να μην μπορέσει να εστιάσει στο γιατί πραγματοποιήθηκε η παρακολούθηση των επικοινωνιών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη. Τα «γαλάζια» στελέχη λοιπόν, αναμένεται να «περάσουν» κατά πλειοψηφία τον απόρρητο χαρακτήρα της Εξεταστικής, καθώς θα κάνουν επίκληση «λόγων εθνικής ασφαλείας».
Πάντως, την πρώτη ημέρα εργασιών της Εξεταστικής αναμένεται να γίνει η εκλογή προεδρείου (της Επιτροπής) και να γίνει συζήτηση επί διαδικαστικών θεμάτων. Ως προς το προεδρείο, ο Γιάννης Κεφαλογιάννης αναμένεται να αναλάβει τον κρίσιμο ρόλο του προέδρου της Εξεταστικής, με το Μέγαρο Μαξίμου να αποδεικνύει εμπράκτως την ικανοποίησή του για τον τρόπο που χειρίστηκε την προηγούμενη αντίστοιχη Επιτροπή που συστάθηκε με πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης.
Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όσο και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. αναμένεται να ζητήσουν εξηγήσεις για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη. Και τα δύο κόμματα έχουν ζητήσει επανειλημμένα απ’ τον πρωθυπουργό να αποσύρει τη διάταξη που απαγορεύει στην ΑΔΑΕ να ενημερώσει τους θιγόμενους για ποιο λόγο τέθηκαν υπό παρακολούθηση. Ωστόσο, η άρνηση από την κυβέρνηση να προβεί σε κάτι τέτοιο αποτελεί την απόλυτη απόδειξη της ενοχής του κυρίου Μητσοτάκη όπως επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, εκτιμώντας παράλληλα πως «είναι τόσο μεγάλο το εύρος των υποκλοπών» που «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα υπάρξει και συνέχεια».
Διαβάστε επίσης
Αντίστροφη μέτρηση: Το «μενού» της πρώτης μάχης στην Εξεταστική για τις υποκλοπές Μητσοτάκη
Παρέμβαση Τζαβάρα: Πρωτοφανής η επίκληση του απορρήτου στην Εξεταστική