Οικτρά απομονωμένη βρέθηκε για ακόμη μια φορά η κυβερνητική πλειοψηφία για την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με τις αλλαγές στην ΕΥΠ, στο φόντο των αποκαλύψεων για το σκάνδαλο των υποκλοπών δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Υπενθυμίζεται ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αποτελεί ουσιαστικά «στάχτη στα μάτια», καθώς η κυβέρνηση εξακολουθεί παρά τις επιμέρους αλλαγές να διατηρεί τον έλεγχο της ΕΥΠ υπό το πρωθυπουργικό γραφείο και την επιλογή του επικεφαλής της από τον πρωθυπουργό προσθέτοντας μόνο μια απλή γνωμοδότηση της Βουλής.
Της ψήφισης εξάλλου είχε προηγηθεί πραγματικό «σφυροκόπημα» της αντιπολίτευσης, με τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, να έχει τον άχαρο ρόλο της υπεράσπισης του κυβερνητικού έργου.
Ειδικότερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Γιάννης Ραγκούσης, έκανε λόγο για το μεγαλύτερο θεσμικό και πολιτικό σκάνδαλο της μεταπολίτευσης. Μίλησε ακόμη για προσπάθεια χειραγώγησης του τρίτου σε μέγεθος κόμματος της Βουλής, εκτιμώντας ότι προφανώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν κρατούσε μόνο για τον εαυτό του τις πληροφορίες από την παρακολούθηση Ανδρουλάκη, τις οποίες μοιραζόταν με τρίτους. Ο κ. Ραγκούσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μετά τις «συγκλονιστικές αποκαλύψεις», επεδίωξε τη «συγκάλυψη», ενώ χαρακτήρισε «για τα σκουπίδια της ιστορίας» τις αλλαγές που προβλέπει η συζητούμενη ΠΝΠ.
Από την πλευρά του ο Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος κατήγγειλε την παγίδευσης του κινητού του με το Predator, συνέχισε τη σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση λέγοντας ότι η ΠΝΠ «είναι μια προσχηματική νομοθετική πρωτοβουλία, ενταγμένη στην προπαγάνδα του Μητσοτάκη του δεύτερου, του ανθρώπου που άλλαξε και τον πολιτειακό χαρακτήρα του πως λειτουργεί η κυβέρνηση και το κράτος».
Επιπλέον, επανέλαβε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την ΕΥΠ, στηλιτεύοντας την αλλαγή του νόμου για να βολευτεί ο κ. Κοντολέων. Ο κ. Σπίρτζης πρότεινε να έχει αυξημένη αρμοδιότητα η Επιτροπή και να έχει λόγο και η ΑΔΑΕ. Επίσης, τόνισε ότι πρέπει να είναι κατάλληλος σε γνώσεις, σε σπουδές. Πρότεινε ακόμα ενίσχυση της ΑΔΑΕ σε προσωπικό και εξοπλισμό, αλλά και αντικατάσταση του εισαγγελέα Εφετών με δικαστικό συμβούλιο και κατάργηση του ΚΕΤΗΑΚ.
Διαβάστε επίσης:
Βουλή: Ομοβροντία της αντιπολίτευσης κατά της ΠΝΠ – «ξέπλυμα» των υποκλοπών Μητσοτάκη