Σκάνδαλο υποκλοπών: Βολές της Ένωσης Ποινικολόγων για το νομοσχέδιο πρόκληση της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Σκάνδαλο υποκλοπών: Βολές της Ένωσης Ποινικολόγων για το νομοσχέδιο πρόκληση της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Βολές κατά του νομοσχεδίου πρόκληση της κυβέρνησης Μητσοτάκη σχετικά με το σκάνδαλο υποκλοπών, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει πως η ενημέρωση όσων τέθηκαν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ θα γίνεται μετά από τρία χρόνια και με τη σύμφωνη γνώμη του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, εξαπέλυσε η Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων.

Συγκεκριμένα, η Ένωση προχώρησε σε αξιολόγηση του νομοσχεδίου με τίτλο «Διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, κυβερνοασφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων πολιτών», και εξέφρασε τις αντιθέσεις της αναφορικά με τη θωράκιση και εκσυγχρονισμό της διαδικασίας άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών για λόγους διακρίβωσης ιδιαίτερα σοβαρών εγκλημάτων καθώς και την προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών από λογισμικά παρακολούθησης.

Διαβάστε επίσης: Σκάνδαλο υποκλοπών: Νομοσχέδιο-πρόκληση από την κυβέρνηση-Μετά από 3 χρόνια θα ενημερώνει τους παρακολουθούμενους η ΑΔΑΕ

Ειδικότερα, ελλιπές χαρακτηρίζει το νομοθετικό πλαίσιο που αφορά τη διαδικασία άρσης του απορρήτου ενώ τονίζει ότι παρίσταται επιτακτική η ανάγκη για εκσυγχρονισμό και εξαντλητική ρύθμισή του σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας. «Ο διακηρυσσόμενος στόχος δεν επιτυγχάνεται όσον αναφορά τις διατάξεις που αποσκοπούν στην διακρίβωση των ιδιαίτερα σοβαρών εγκλημάτων» αναφέρει.

Όπως σημειώνει «οι διατάξεις των άρθρων 4 και 5 ν. 2225/94 έχουν μεταφερθεί σχεδόν αυτούσιες με τα άρθρα 6, 7 και τμήμα του άρθρου 8 του σχεδίου νόμου, χωρίς να συμπληρωθούν οι διαπιστωμένες από την ΑΣΥΡ ελλείψεις»

Μάλιστα, αναφέρουν ότι το νομοσχέδιο παρέλειψε να λάβει υπόψη τις διατάξεις που ρυθμίζουν την άρση του απορρήτου των ηλεκτρονικών επικοινωνιών για την διακρίβωση σοβαρών εγκλημάτων παρά το ότι οι εν λόγω διατάξεις υπερισχύουν των αντίστοιχων προβλεπομένων σε ειδικούς νόμους, εξηγώντας πως με αυτό τον τρόπο όχι μόνο δεν επιτυγχάνονται οι επιδιωκόμενοι σκοποί του σχεδίου νόμου, αλλά δημιουργείται όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά ένα «δίκαιο δύο ταχυτήτων» και ανασφάλεια δικαίου.

Αναλυτικά η αξιολόγηση:

Documento Newsletter