Σκάνδαλο υποκλοπών: Το βάζει στα πόδια ο Μητσοτάκης για να μην απαντήσει στην Επίκαιρη Ερώτηση Τσίπρα

«Δεν έχουμε λάβει σχετική ενημέρωση από το Μέγαρο Μαξίμου» φέρεται να απάντησε κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής ο Κωνσταντίνος Τασούλας στη γραμματέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, η οποία ζήτησε να ενημερωθεί για το αν θα απαντηθεί η Επίκαιρη Ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα στον πρωθυπουργό για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων.

Την περασμένη Δευτέρα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αφορμή τις αποκαλύψεις του Δημοσιογραφικού Ομίλου Μαρινάκη, κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση στον πρωθυπουργό με θέμα: «Εκλογές με ενεργό το κέντρο που διενεργεί παρακολουθήσεις πολιτικών αντιπάλων;». Κοντολογίς, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη προ των ευθυνών του, καθιστώντας σαφές πως η χώρα δεν μπορεί να οδηγηθεί σε εκλογές με το Predator σε πλήρη λειτουργία.

Διαβάστε επίσης: Επίκαιρη ερώτηση Τσίπρα σε Μητσοτάκη: «Θα πάμε σε εκλογές με το Predator να παρακολουθεί τους πολιτικούς σας αντιπάλους;»

Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτιμά να κρυφτεί και να μη σηκώσει το γάντι που του πέταξε ο πολιτικός του αντίπαλος την ώρα, μάλιστα, που η Εξεταστική Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου PEGA βρίσκεται στην Ελλάδα για να διερευνήσει τις παρακολουθήσεις των Νίκου Ανδρουλάκη, Θανάση Κουκάκη και Χρήστου Σπίρτζη.

Εν προκειμένω, ο πρωθυπουργός δεν έχει καμία απολύτως δικαιολογία. Το απόγευμα της Πέμπτης θα επιστρέψει από το Βερολίνο, στο οποίο είχε μεταβεί για να συμμετάσχει στη Σύνοδο για τα Δυτικά Βαλκάνια. Ως εκ τούτου, δεν μπορεί να προφασιστεί πως ανειλημμένες υποχρεώσεις δεν του επιτρέπουν να δώσει τις απαιτούμενες απαντήσεις. Εκτός κι αν τα τριήμερα έχουν αποκτήσει ανελαστικό χαρακτήρα στα πρωθυπουργικά καθήκοντα.

Υπότροπος

Δεν πρόκειται για την πρώτη φορά που ο κ. Μητσοτάκης φυγομαχεί, πολλαπλασιάζοντας τις υποψίες για τις ευθύνες που έχει με φόντο τις παρακολουθήσεις του επιτελικού παρακράτους. Για παράδειγμα, στις 12 Νοεμβρίου του 2019, ο κ. Τσίπρας είχε καταθέσει Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Κυρ. Μητσοτάκη με θέμα: «Επιεικής στάση της κυβέρνησης απέναντι στους δράστες οικονομικών εγκλημάτων και εγκλημάτων διαφθοράς». Η Επίκαιρη Ερώτηση έμεινε αναπάντητη και τέθηκε στο αρχείο.

Το ίδιο συνέβη και τον Ιανουάριο του 2020, όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε την Επίκαιρη Ερώτηση: «Εργασιακά δικαιώματα: Επιστροφή στην “κανονικότητα” των Μνημονίων». Και αυτή οδηγήθηκε στο αρχείο.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η Επίκαιρη Ερώτηση με θέμα: «Επιτακτική η ανάγκη να μην εφαρμοστούν οι αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσε τρεις φορές τη συγκεκριμένη Επίκαιρη Ερώτηση από τις 10/5/2021 μέχρι τις 24/5/2021, αλλά ο πρωθυπουργός δεν εδέησε να την απαντήσει.

Έπειτα από την Επίκαιρη Ερώτηση για το ζήτημα της εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ακολούθησε αυτή για τη «διαχειριστική διαφάνεια και οικονομική εξυγίανση των πολιτικών κομμάτων». Δίχως να πρωτοτυπεί, ο Κυρ. Μητσοτάκης την άφησε κι αυτή αναπάντητη, αφού θα δυσκολευόταν να μιλήσει για τα «θαλασσοδάνεια» της ΝΔ.