Σκάνδαλο υποκλοπών: Το «απόρρητο Μητσοτάκη» στο στόχαστρο της Επιτροπής PEGA

Σκάνδαλο υποκλοπών: Το «απόρρητο Μητσοτάκη» στο στόχαστρο της Επιτροπής PEGA

Καθαρό μήνυμα κατά της συγκάλυψης που συντελείται με την επιβολή και διατήρηση του απορρήτου γύρω από τις έρευνες και την εξεταστική της Βουλής για τις παρακολουθήσεις έδωσαν τα μέλη της Επιτροπής PEGA του ευρωκοινοβουλίου μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής τους σε Ελλάδα και Κύπρο, παρά την προσπάθεια του προέδρου της Επιτροπής και της ευρωβουλεύτριας της Νέας Δημοκρατίας, Ελίζα Βόζενμπεργκ, να καλύψουν και την Επιτροπή με το κυβερνητικό πέπλο σιωπής.

Το πλήθος των ερωτημάτων που έμειναν αναπάντητα μετά την επίσκεψη της Επιτροπής PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου βρέθηκαν τελικά στο επίκεντρο της συνέντευξης Τύπου των ευρωβουλευτών-μελών της Επιτροπής στη χώρα μας το μεσημέρι της Παρασκευής, με τα βέλη να πέφτουν ευθέως στο Μέγαρο Μαξίμου, στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στον ανιψιό του, Γρηγόρη Δημητριάδη, αλλά και στην κυβερνητική πλειοψηφία που φρόντισε κατά την εξεταστική της Βουλής να κρατήσει αυτούς και τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους στο απυρόβλητο.

Διαβάστε επίσης: Σκάνδαλο υποκλοπών: Συνέντευξη Τύπου PEGA – «Φεύγουμε με πιο πολλά ερωτήματα από όσα ήρθαμε»

Το κυβερνητικό πέπλο σιωπής υπογράμμισε με τις δηλώσεις του ακόμα και ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γερούν Λίνερς, παρότι προσπάθησε να κρατήσει την κυβέρνηση στο απυρόβλητο καθώς ανήκουν στην ίδια ευρωπαϊκή οικογένεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Άλλωστε, είναι ο ίδιος που προ εβδομάδων επιτέθηκε στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, όταν ο τελευταίος δημοσιοποίησε το προσχέδιο των ανθρώπων που η Επιτροπή στόχευε να δει κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα, με προεξάρχοντα τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πριν ο πρωθυπουργός αρνηθεί και τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα πρόσωπα κρυφτούν πίσω από το απόρρητο.

«Μάθαμε αρκετά αλλά παραμένουν πολλά ερωτήματα. Όλες οι πτυχές της υπόθεσης πρέπει να διερευνηθούν. Έχουμε εκπλαγεί που η επιτροπή της Βουλής κατέληξε σε διαφορετικά συμπεράσματα για κάθε κόμμα. Οι πολίτες δικαιούνται μηχανισμό προστασίας από φαινόμενα διαφθοράς. Δικαιούνται απαντήσεις πάντα» δήλωσε ο πρόεδρος της ευρωεπιτροπής, μεταξύ άλλων, τονίζοντας σε άλλο σημείο την ανάγκη νέου νομικού πλαισίου.

Κόλαφος, ωστόσο, ήταν η τοποθέτηση της εισηγήτριας της Επιτροπής PEGA, Σόφι Ιντβελτ, με τα ερωτήματα που έθεσε αρχικά και τις απαντήσεις με τις οποίες τα συνόδευσε να είναι αποκαλυπτικά για το τι αντιμετώπισαν οι ευρωβουλευτές στη χώρα μας.

«Βρήκαμε καθοριστικές και οριστικές αποδείξεις για το ποιος χρησιμοποίησε το Predator και γιατί; Όχι. Και δεν θα βρούμε αυτές τις αποδείξεις όσο οι Αρχές δεν είναι πρόθυμες να μοιραστούν επίσημες πληροφορίες μαζί μας» ανέφερε η ευρωβουλεύτρια, που στη συνέχεια παρέθεσε αναλυτικά τα θύματα των παρακολουθήσεων, Θανάση Κουκάκη, Τάσο Τέλλογλου, Σταύρο Μαλιχούδη, Νίκο Ανδρουλάκη και Χρήστο Σπίρτζη. «Παραφράζοντας έναν τίτλο ταινίας, μιλάμε για “τέσσερις απειλές και μία ευκαιρία” για το κυβερνών κόμμα» το σχόλιο με το οποίο πλαισίωσε την αναφορά του στα θύματα, με τα πυρά της στη συνέχεια να στρέφονται στους ιδιώτες του περιβάλλοντος του Γρηγόρη Δημητριάδη που έμειναν επίσης στις σκιές της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

«Όπως λέμε στα λατινικά, “Cui bono?”, δηλαδή, “ποιος ωφελείται;”. Ας δούμε τους πρωταγωνιστές της ιστορίας. Ακούσαμε για τον Γρηγόρη Δημητριάδη, τον Φέλιξ Μπίτζιο, τον Γιάννη Λαβράνο, όλοι με στενές επιχειρηματικές σχέσεις και συνδέσεις μεταξύ τους. Ακούσαμε για τον Παναγιώτη Κοντολέοντα, πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ, επίσης κατά δήλωσή του σχετιζόμενο κοινωνικά με τον Γρηγόρη Δημητριάδη. Μετά, είναι οι κ.κ. Μπίτζιος και Λαβράνος επωφελήθηκαν οι ίδιοι από νέα νομοθεσία του 2019 για “ξεπάγωμα” περιουσιακών τους στοιχείων» ανέφερε ενδεικτικά για τα πρόσωπα που τις προηγούμενες ημέρες βρέθηκαν στο επίκεντρο των νέων αποκαλύψεων, που παρά τα αιτήματα της αντιπολίτευσης δεν κλήθηκαν ποτέ από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.

Μάλιστα, για τον Μπίτζιο τόνισε πως υπήρξε ιδιοκτήτης και διαχειριστής της Intellexa, κοντά στον Τιλ Ντίλιαν και τον Στάνισλαβ Πέλτζαρ, πρώην νομικό εκπρόσωπο της Krikel, με τη σημείωση πως και οι τρεις «συνδέονται με τη Μάλτα», και πως ο Λαβράνος ήταν πιθανότατα ο τελικός επωφελούμενος από την Krikel με τις κρατικές συμβάσεις. Στο σημείο αυτό επίσης υπογραμμίστηκε πως ο Γρ. Δημητριάδης είχε καλές σχέσεις με τον Ανδρέα Λοβέρδο, που ήταν αντίπαλος του Ν. Ανδρουλάκη για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, παρατέθηκαν αναλυτικά τα βασικά σημεία της σκανδαλώδους διαχείρισης της κυβέρνησης, όπως η αλλαγή της νομοθεσίας για τον διορισμό του Κοντολέων στην ΕΥΠ, η αλλαγή της ηγεσίας της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, η εισαγγελέως της ΕΥΠ και τα 60 αιτήματα παρακολούθησης που έπρεπε να εξετάζει καθημερινά, αλλά και η φωτογραφική αλλαγή του νόμου για την ΑΔΑΕ και την απαγόρευση ενημέρωσης των παρακολουθούμενων.

«Η κυβέρνηση ακύρωσε το δικαίωμα των παρακολουθούμενων να ενημερώνονται πιο γρήγορα από ότι εγώ μπορώ να πω τις λέξεις “κρατική ασφάλεια”» ανέφερε ο Ιντβελτ με νόημα, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη για την επίκληση της εθνικής ασφάλειας ώστε να κρυφτούν οι λόγοι παρακολούθησης των δημοσιογράφων και των πολιτικών, αλλά και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι. Τόνισε ακόμα την διακριτική μεταχείριση της Intellexa και τους πλημμελείς ελέγχους των αρχών, καταλήγοντας φυσικά στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη που μαζί με τη Βουλή έχει τη δικαιοδοσία να άρει το απόρρητο.

«Θα συγκρίνω τα παραπάνω με ένα παζλ 1.000 κομματιών. Μπορεί να λείπουν 100 κομμάτια, αλλά φαίνεται ποια είναι η εικόνα. Και δεν είναι ωραία. Δεν δείχνει προς την Intellexa και την δική της ευθύνη πίσω από όλα αυτά. Όλα δείχνουν άτομα σε κυβερνητικούς κύκλους. Σε κάθε περίπτωση, τον Γρηγόρη Δημητριάδη και κάποιους που σχετίζονται με αυτόν» είπε καθαρά η εισηγήτρια της PEGA, καλώντας στη συνέχεια την κυβέρνηση να μοιραστεί με την Επιτροπή τις πληροφορίες που κρατά απόρρητες, αφού «η υπόθεση πρέπει να διαφωτιστεί επειγόντως και πλήρως πριν τις εκλογές του επόμενου έτους».

«Δεν εξετάζουμε μόνο την Ελλάδα, αλλά και την Πολωνία. Οι εθνικές εκλογές είναι επίσης ευρωπαϊκές εκλογές. Καθορίζουν μεταξύ άλλων την εκπροσώπηση των κυβερνήσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Πρέπει να είναι ελεύθερες και δίκαιες. Πρέπει να φύγει πριν τις εκλογές οποιαδήποτε σκιά αμφιβολίας για παρεμβάσεις, είναι κρίσιμο. Όλη αυτή η κατάσταση αποδεικνύει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χρειάζεται πλήρη ισχύ έρευνας, με τη δύναμη να καλεί μάρτυρες να καταθέσουν ενόρκως και πρόσβαση σε απόρρητα έγγραφα» έκλεισε την τοποθέτησή της η εισηγήτρια, προμηνύοντας συνέχεια για τις εργασίες της Επιτροπής.

Σόου Βόζενμπεργκ

Αξίζει να σημειωθεί πως μετά το πέρας της συνέντευξης Τύπου και χωρίς να προβλέπεται από τη διαδικασία, στο πόντιουμ των ομιλητών στάθηκε η ευρωβουλεύτρια της Νέας Δημοκρατίας Ελίζα Βόζενμπεργκ, σε μία ξεκάθαρη προσπάθεια να υποβαθμίσει τις εργασίες της Επιτροπής και να υποστηρίξει πως δεν υπάρχει καμία σκιά για την κυβέρνηση. Μάλιστα, κατηγόρησε την εισηγήτρια Ιντβελτ πως προχώρησε σε «προσωπικές εκτιμήσεις» προκαλώντας την αντίδραση της ευρωβουλεύτριας, που σήκωσε το γάντι και τόνισε και πάλι πως δεν υπάρχουν στέρρες αποδείξεις επειδή η κυβέρνηση Μητσοτάκη φρόντισε να μην δώσει σημαντικά στοιχεία στην PEGA.

Ενδεικτικά, στη συμπεριφορά της Ελ. Βόζενμπεργκ αντέδρασε έπειτα και ένα ακόμα μέλος της επιτροπής, η Σάσκια Μπρικμόντ, που έκανε λόγο για «επίθεση στη συλλογική έρευνα», κατηγορώντας την ευρωβουλεύτρια της ΝΔ πως επιχειρεί να απαξιώσει τις εργασίες της επιτροπής.

Τη συμπεριφορά της Ελ. Βόζενμπεργκ και τις αντιδράσεις που προκάλεσε κατέγραψε και η ανταποκρίτρια του ARD, Βερένα Σέλτερ, τονίζοντας πως η γαλάζια ευρωβουλεύτρια ανέφερε μεταξύ άλλων πως «η PEGA δεν έχει κανένα παράπονο και η ελληνική κυβέρνηση έκανε όσα έπρεπε για το Predator».

Documento Newsletter