Σκάνδαλο υποκλοπών: Συντονισμένη επιχείρηση απαξίωσης της ΑΔΑΕ από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Σκάνδαλο υποκλοπών: Συντονισμένη επιχείρηση απαξίωσης της ΑΔΑΕ από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Με μία δήλωση-ανοιχτή πρόκληση επέτεινε την ενοχική απαξίωση και παράκαμψη της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που ερωτώμενος από το documentonews.gr για ποιον λόγο η κυβέρνηση επιμένει στη νομοθέτηση της συγκάλυψης του διπλού σκανδάλου των παρακολουθήσεων παρουσίασε την Ανεξάρτητη Αρχή ως μία… οποιαδήποτε ΜΚΟ, και ουσιαστικά επιβεβαίωσε τις σκοτεινές μεθοδεύσεις του Μεγάρου Μαξίμου.

Οποιοσδήποτε δημοκρατικός πολίτης διάβασε την ανακοίνωση της ΑΔΑΕ για την προκλητική παράκαμψή της σχετικά με το νομοσχέδιο για το απόρρητο των επικοινωνιών, όπου μεταξύ άλλων κραυγάζει πως «ουδέποτε ενημερώθηκε αρμοδίως, ούτε ζητήθηκε με θεσμικά πρέποντα τρόπο η διατύπωση της γνώμης της, έτσι ώστε το θεσμικό αυτό νομοσχέδιο να είναι η κατάληξη ενός νηφάλιου και επιστημονικού διαλόγου, προς όφελος του δικαιώματος», αναμφίβολα ζητά απαντήσεις από την κυβέρνηση.

Την απόλυτη άρνησή της όμως να δώσει απαντήσεις εξέφρασε τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που επιχείρησε να παρουσιάσει την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών ως έναν παράγοντα άνευ αξίας και σημασίας, παραπέμποντάς την για συμμετοχή στη διαβούλευση όπως «ο καθένας».

Συγκεκριμένα, το documentonews.gr έθεσε στον Γιάννη Οικονόμου την καταγγελία της ΑΔΑΕ πως αγνοήθηκε προκλητικά κατά τη διαμόρφωση του νομοσχεδίου, ζητώντας του παράλληλα να απαντήσει στις έντονες επικρίσεις του συνόλου της αντιπολίτευσης, νομικών και άλλων παραγόντων της πολιτικής ζωής, πως πρόκειται για ένα νομοσχέδιο συγκάλυψης του σκανδάλου που φέρει στο επίκεντρο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Μάθαμε από την ΑΔΑΕ πως παρότι είναι καθ’ ύλην αρμόδια και από το Σύνταγμα, δεν έχει συμμετάσχει στην προεργασία του νομοσχεδίου. Επίσης, κατηγορείστε από νομικούς και από την αντιπολίτευση πως με τις προβλέψεις σας αφήνετε πλήρως ανεξέλεγκτη την ΕΥΠ να αποφασίζει ποιο λογισμικό είναι νόμιμο και παράνομο, επιτρέπετε τις μαζικές παρακολουθήσεις προστατεύοντας μόνο τους πολιτικούς, και ξεχειλώνετε την έννοια της εθνικής ασφάλειας ώστε να καλύπτει τα πάντα. Γιατί επιμένετε σε ένα τέτοιο νομοσχέδιο, συγκάλυψης όπως χαρακτηρίζεται;» ήταν το ερώτημα που απευθύναμε στον εκπρόσωπο της κυβέρνησης, με τον ίδιο να απορρίπτει τις κατηγορίες, και να παραπέμπει την Αρχή στην… ουρά μαζί με τον «καθέναν»!

Συνοπτικά, το νομοσχέδιο που υπέβαλε η κυβέρνηση στη δημόσια διαβούλευση, εκτός της απαξίωσης της ΑΔΑΕ, δίνει το ελεύθερο στην ΕΥΠ να αποφασίζει εάν κάποιο λογισμικό είναι νόμιμο ή όχι, ρύθμιση που στοχεύει τελικά όχι στην απαγόρευση των παράνομων λογισμικών, αλλά στην νομιμοποίησή τους. Παράλληλα, δεν βάζει κανένα όριο στις μαζικές παρακολουθήσεις, που σύμφωνα με την ΑΔΑΕ έχουν ξεπεράσει τις 40.000 στη θητεία αυτής της κυβέρνησης, ενώ παρά τις κορώνες της κυβέρνησης περί «οριοθέτησης» της έννοιας της εθνικής ασφάλειας, ουσιαστικά την εκτείνει σχεδόν στο σύνολο της δημόσιας ζωής, από την προστασία του νομίσματος έως του περιβάλλοντος!

«Διότι είναι σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση από όλα αυτά που μου περιγράψατε. Καταρχήν να πω ότι το νομοσχέδιο θα είναι σε δημόσια διαβούλευση για αρκετές μέρες, οπότε ο καθένας, ανάμεσα σε αυτούς και η Αρχή θα μπορεί να καταθέσει τις απόψεις της» απάντησε αρχικά ο Γ. Οικονόμου, μην αφήνοντας περιθώρια για παρανοήσεις για το πως αντιμετωπίζει το Μέγαρο Μαξίμου την Ανεξάρτητη Αρχή, που αξίζει να σημειωθεί πως ήταν εκείνη που έριξε φως αρχικά και στην υπόθεση της παρακολούθησης Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ.

«Και είναι ένα πλήρης, συνεκτικό νομοσχέδιο, που δίνει απάντηση στην αντιμετώπιση μιας σειράς από στρεβλώσεις και παθογένειες που διαπιστώθηκαν με αφορμή τα γεγονότα που είναι στην επικαιρότητα όλο το προηγούμενο διάστημα» συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επιβεβαιώνοντας με την απάντησή του πως η «απάντηση» της κυβέρνησης δεν στοχεύει στο να φωτιστεί το σκάνδαλο που βαραίνει τον πρωθυπουργό, αλλά επί της ουσίας να θέσει τις βάσεις ώστε να μην αντιμετωπίζεται η σημερινή υπόθεση ως σκάνδαλο.

Documento Newsletter