Σκάνδαλο υποκλοπών: Στο αρχείο η εκφοβιστική δικογραφία σε βάρος στελεχών της ΑΔΑΕ

Τους κατηγορούσαν ότι διέρρευσαν στον Τύπο βουλεύματα που ενέκριναν παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ

Στον «κάλαθο» του αρχείου μπήκε τελικά, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, η δικογραφία που είχε σχηματισθεί μετά από εντολή Ισίδωρου Ντογιάκου σε βάρος τριών στελεχών της ΑΔΑΕ για δήθεν διαρροή στον Τύπου τριών βουλευμάτων που ενέκριναν την παρακολούθηση από την ΕΥΠ του δημοσιογράφου, Θανάση Κουκάκη.

Παρά την ξεκάθαρη νομολογία που υπάρχει ,ο τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, είχε σπεύσει λίγα 24ωρα πριν τη λήξη της θητείας του, να παραγγείλει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σε βάρος των τριών στελεχών της ΑΔΑΕ για τη δήθεν διαρροή απόρρητων υπηρεσιακών εγγράφων.
Η στόχευση του εκλεκτού της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ήταν προφανής. Να εκφοβίσει τα μέλη της ΑΔΑΕ που δεν υπέκυπταν στους εκβιασμούς για “θάψιμο” του σκανδάλου των υποκλοπών. Κι ο ίδιος άλλωστε όταν το Docuento αποκάλυψε το μεγαλύτερο σκάνδαλο που έχει υπάρξει στην χώρα μετά την Μεταπολίτευση, αντί ως ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός της χώρας να διατάξει έρευνα προς πάσα κατεύθυνση ώστε να αποκαλυφθούν οι δράστες των αθρόων παράνομων παρακολουθήσεων, όχι μόνο φρόντισε να γίνει σαλαμοποίηση της υπόθεσης αλλά το πρώτο που έσπευσε να κάνει ήταν να διενεργήσει προσωπικά προκαταρκτική εξέταση για διαρροή στοιχείων από την ΕΥΠ.

Γνωρίζοντας πολύ καλά, ότι μια τέτοια έρευνα, όπως κι αυτή που παράγγειλε στη συνέχεια σε βάρος των στελεχών της ΑΔΑΕ , δεν στέκει νομικά.
Κι αυτό γιατί υπάρχει σχετική νομολογία εδώ και πολλά χρόνια που προστατεύει και δημοσιογράφους και υπαλλήλους από ποινικές κυρώσεις μετά από αποκαλύψεις σοβαρών ειδήσεων που φέρνουν σε δύσκολή θέση είτε την ίδια τη Δικαιοσύνη είτε πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα για τα “έργα και τις ημέρες τους” .

Τέτοιες απόπειρες, σαν αυτή του Ισίδωρου Ντογιάκου, είχαν γίνει πολλές και στο μακρινό παρελθόν σε βάρος δημοσιογράφων ( όπως με τις αποκαλύψεις στοιχείων κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων για την 17Ν) και είχαν καταπέσει με την έκδοση απαλλακτικών βουλευμάτων, αλλά και πιο πρόσφατα όπως με τη δίωξη που είχε ασκηθεί σε βάρος του Κώστα Βαξεβάνη , μετά από μήνυση του Χαράλαμπου Αθανασίου, επειδή είχε δημοσιεύσει στοιχεία κατάθεσης εμπλεκόμενου στο σκάνδαλο των εξοπλιστικών που ενέπλεκε συνεργάτες του όταν ήταν υπουργός Δικαιοσύνης,

Το δικαστήριο είχε αθωώσει πανηγυρικά των Κώστα Βαξεβάνη από την κατηγορία της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου.

Δείτε επίσης: Μια ακόμη δικαστική δικαίωση Βαξεβάνη μετά από μήνυση του Αθανασίου

Έτσι και τώρα η Εισαγγελία Εφετών έθεσε στο αρχείο, ην υπόθεση της υποτιθέμενης διαρροής από στελέχη της ΑΔΑΕ στον Τύπο των βουλευμάτων για την παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.

Όπως έγραψε η Καθημερινή, την προκαταρκτική έρευνα ολοκλήρωσε στα τέλη Ιανουαρίου ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Νικόλαος Στεφανάτος και η εισήγησή του περί αρχειοθέτησης του φακέλου έγινε δεκτή από την (ιεραρχικά ανώτερη) εισαγγελέα Εφετών, Κατερίνα Αντωνίου.

«Δεν συντρέχει περίπτωση κίνησης της ποινικής δίωξης, καθόσον δεν υπάρχει καμία ένδειξη για τέλεση οποιασδήποτε αξιόποινης πράξης», αναφέρεται –σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ»– στην εισαγγελική απόφαση.

Ο Στέφανος Γκρίτζαλης, εν ενεργεία στέλεχος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, η Κατερίνα Παπανικολάου, της οποίας η θητεία στην ΑΔΑΕ ολοκληρώθηκε προ μηνών, και ακόμη δύο στελέχη της Αρχής είχαν κληθεί στις 9 Νοεμβρίου να παράσχουν εξηγήσεις ως ύποπτοι για τη διαρροή στον Τύπο των συνολικά τριών βουλευμάτων για την άρση απορρήτου –από την ΕΥΠ– στο κινητό τηλέφωνο του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη το καλοκαίρι του 2020.

Πώς όμως και γιατί η έρευνα του πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου είχε εστιάσει στους συγκεκριμένους ελεγκτές της Αρχής; Αφορμή για τη διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης εις βάρος των μελών της ΑΔΑΕ ήταν ο αιφνιδιαστικός έλεγχος που, τον Ιούλιο του 2021, οι κ. Παπανικολάου, Γκρίτζαλης και ακόμη δύο στελέχη της ΑΔΑΕ είχαν διενεργήσει στις εγκαταστάσεις τηλεπικοινωνιακού παρόχου (Cosmote), κάτι που δεν έβρισκε σύμφωνο τον τότε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου , Ισίδωρο Ντογιάκο.

Διαβάστε σχετικά: Νέοι έλεγχοι της ΑΔΑΕ με σημαντικά ευρήματα – Ενεργοποιείται και πάλι o Ντογιάκος για να τα βγάλει παράνομα

Επιβεβαίωση του Documento: Ιδού το νέο σαμποτάζ Ντογιάκου – Απειλεί με ποινικές κυρώσεις την ΑΔΑΕ