Σκάνδαλο υποκλοπών στην Ιταλία: Η ισραηλινή Paragon τερμάτισε τη συνεργασία με κρατικές υπηρεσίες

Μεγαλώνει το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων στην Ιταλία, μετά τις αναφορές από δύο ακτιβιστές και έναν δημοσιογράφο, ότι τα κινητά τους τηλέφωνα είχαν στοχοποιηθεί από κατασκοπευτικό λογισμικό.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, η ισραηλινή εταιρεία Paragon Solutions διέκοψε τη συνεργασία της με την Ιταλία, όπου είχε ως πελάτες δύο κρατικές υπηρεσίες. Το προηγμένο στρατιωτικού επιπέδου λογισμικό παρακολούθησης της, το Graphite, είναι ικανό να διεισδύει σε συσκευές χωρίς ούτε ένα κλικ από το θύμα. Φέρεται να χρησιμοποιήθηκε για την παρακολούθηση 90 ατόμων, μεταξύ των οποίων δημοσιογράφοι και μέλη της κοινωνίας των πολιτών σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Κύπρου.

Η εν λόγω απόφαση για τον τερματισμό της σύμβασης ελήφθη λιγότερο από μία εβδομάδα αφότου η WhatsApp ανακοίνωσε ότι το λογισμικό κατασκοπείας της Paragon είχε χρησιμοποιηθεί για να στοχεύσει δεκάδες άτομα.

Η αποκάλυψη αυτή εκθέτει την ιταλική κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι. Απαντώντας στις καταγγελίες, το γραφείο της Ιταλίδας πρωθυπουργού αρνήθηκε ότι οι ιταλικές υπηρεσίες πληροφοριών ή η κυβέρνηση βρίσκονταν πίσω από τις φερόμενες παρακολουθήσεις.

Οι δύο ακτιβιστές και ο δημοσιογράφος είχαν ασκήσει έντονη κριτική στην ακροδεξιά κυβέρνηση της Μελόνι.

Η πηγή που μίλησε στον Guardian υπό τον όρο της ανωνυμίας, ανέφερε ότι η Paragon, «από υπερβολική προσοχή», ανέστειλε αρχικά τη σύμβαση με την Ιταλία την περασμένη Παρασκευή, όταν εμφανίστηκε η πρώτη καταγγελία για πιθανή κατάχρηση του spyware.

Η πλήρης διακοπή της σύμβασης αποφασίστηκε την Τετάρτη 5/2, καθώς η Paragon φέρεται να διαπίστωσε ότι η Ιταλία παραβίασε τους όρους χρήσης και το ηθικό πλαίσιο που είχε συμφωνηθεί στη μεταξύ τους σύμβαση.

Το WhatsApp έχει δηλώσει ότι οι στόχοι προστέθηκαν σε ομάδες συνομιλίας και τους εστάλησαν κακόβουλα αρχεία PDF. Δεν χρειάστηκε να κάνουν κλικ σε τίποτα για να μολυνθούν, καθώς αυτό συνέβη αυτόματα, λένε οι ειδικοί.

Η εταιρεία φέρεται να έχει πουλήσει το λογισμικό σε διάφορα κράτη, αλλά με τη δέσμευση να περιορίσουν την παρακολούθηση και να αποκλείσουν δημοσιογράφους και ακτιβιστές. Μεταξύ των αγοραστών του λογισμικού είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες και απροσδιόριστα «συμμαχικά κράτη», όπως δήλωσε η ίδια η ισραηλινή εταιρεία.

Διαβάστε επίσης:

Έλληνες και Κύπριοι στόχος παρακολούθησης με spyware της ισραηλινής Paragon – Η ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης

Το πλάνο του Ισραήλ για τη Γάζα: Εκδίωξη των Παλαιστινίων, παράδοση στις ΗΠΑ για… ανοικοδόμηση

Ρωσία: Σε «προχωρημένο στάδιο» οι προετοιμασίες μιας συνάντησης Πούτιν – Τραμπ, μεταδίδει το RIA