Η ενοχική διαχείριση του Μεγάρου Μαξίμου σε συνδυασμό με τις αλλεπάλληλες αποκαλύψεις από σειρά εγχώριων Μέσων για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων από το επιτελικό παρακράτος έχει ιντριγκάρει το ενδιαφέρον δημοσιογράφων ανά την υφήλιο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στην Ελλάδα βρίσκονται δημοσιογράφοι από τη Γερμανία, την Ιταλία, το Ισραήλ, αλλά και τις ΗΠΑ, προβαίνοντας σε σειρά συναντήσεων για τη συλλογή πληροφοριών.
«Στις επόμενες δύο εβδομάδες θα προκύψουν διάφορα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, φέρνοντας στην επιφάνεια νέα στοιχεία με τις επισυνάψεις που θα διαθέτουν» σημείωσε στο documentonews.gr πρόσωπο που έχει συμμετάσχει σε κάποιες εξ αυτών των συναντήσεων, υποστηρίζοντας πως οι δημοσιογράφοι έχουν προβεί σε ραντεβού και με κυβερνητικούς αξιωματούχους.
Παράλληλα, η ίδια πηγή διευκρινίζει ότι πλην του δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος για το σκάνδαλο καθ΄ αυτό, σε κάποιες περιπτώσεις θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε ζητήματα που σχετίζονται με την εκάστοτε χώρα αναφοράς των δημοσιογράφων.
Για παράδειγμα, οι Ιταλοί δημοσιογράφοι μπορεί να δώσουν βαρύτητα τόσο στις φερόμενες πλαστές ταυτότητες του Γιάννη Λαμβράνου, όπως αποκάλυψαν ΕΦ.ΣΥΝ και Reporters United, όσο και στο γεγονός ότι την περίοδο 2020 – 2021 η ΕΥΠ προμηθεύτηκε από την ιταλική εταιρία με έδρα το Μιλάνο, RCS Lab, το νέο σύστημα επισυνδέσεων έναντι 6,2 εκατ. ευρώ.
Ως προς τους Ισραηλινούς, πέραν του συνδέσμου που εντοπίζεται με τον υπάλληλο της Intellexa, Ερές Οφίρ, ο οποίος ήταν μέλος της επίλεκτης ομάδας του ισραηλινού στρατού Unit 81, φαίνεται πως στο δημοσιογραφικό μικροσκόπιο τίθεται και το σενάριο να μετατράπηκε η χώρας μας σε κόμβο κατασκοπείας, καθώς η Ελλάδα αποτέλεσε το εφαλτήριο του Predator μετά τα όσα εκτυλίχθηκαν στην Κύπρο με το μαύρο βαν.
Οι Γερμανοί -κατά τις ίδιες πληροφορίες- φαίνεται πως έχουν το προνόμιο να συνομιλούν με ανώτερα κυβερνητικά στελέχη στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής έρευνας, ενώ οι Αμερικανοί φαίνεται να επικεντρώνονται στις πολιτικές πτυχές του σκανδάλου, στρέφοντας το βλέμμα στην επόμενη μέρα (σ.σ. πολιτικά μιλώντας), με δεδομένο ότι «το κλίμα ήδη μυρίζει εκλογές», όπως είπε ο πρωθυπουργός από την Καλλιθέα.
Σε κάθε περίπτωση, ο τελευταίος διασυρμός που υπέστη η χώρα εξαιτίας του παράκεντρου που ήταν εγκατεστημένο στο Μέγαρο Μαξίμου προήλθε από τους New York Times. «Πόσο ελεύθερος είναι ο Τύπος στη γενέτειρα της Δημοκρατίας;», ήταν ο τίτλος του δημοσιεύματος, το οποίο περιγράφει με ενάργεια τη δημοσιογραφική δυστοπία στην Ελλάδα.