Σε απανωτά λάθη εκθέτοντας εαυτόν αλλά και τη χώρα προχωρά το Μαξίμου σε ότι αφορά στο μείζων σκάνδαλο της παρακολούθησης πολιτών και δημοσιογράφων εκδηλώνοντας σημάδια πανικού σε μια πολύ ευαίσθητη εθνικά περίοδο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι αρχικά για την Κυβέρνηση (Γεραπετρίτης) δεν υπήρξε καμία παρακολούθηση, μετά ήταν η Ουκρανία & η Αρμενία που ζήτησαν την παρακολούθηση Ανδρουλάκη και όταν οι δύο χώρες διέψευσαν το θέμα κάποιοι στο Μαξίμου θυμήθηκαν τον Ρωσικό δάκτυλο και όσους επεξεργάζεται σχέδια ανωμαλίας!
Η εν λόγω διαρροή από πρόσωπο κοντά στον πρωθυπουργό είδε το φως της δημοσιότητας στον πρωινό φιλοκυβερνητικό Τύπο και φυσικά στο briefing ρωτήθηκε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, να κατονομάσει ποιοι απεργάζονται σχέδια ανωμαλίας και απάντησε «όσες δυνάμεις θεωρούν ότι μπορούν να βγουν κερδισμένοι από την αστάθεια σε μια χώρα»! Δηλαδή οι παρακολουθήσεις ήταν σύννομες και η αποκάλυψή τους «σχέδιο ανωμαλίας της χώρας»!
Και σαν να μην έφτανε αυτό ο κ. Οικονόμου ρωτήθηκε και για το δημοσίευμα στους Financial Times που ανέφερε ότι κυβερνητική πηγή στην Αθήνα δείχνει τη Ρωσία πίσω από την υπόθεση των υποκλοπών στην Ελλάδα και απάντησε: «Κανένα σχόλιο προς την κατεύθυνση αυτή»! Δηλαδή η Ρωσία που έχει εισβάλει στην Ουκρανία και βρίσκεται αυτήν τη στιγμή σε πόλεμο απέναντι σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο και τις κυρώσεις του απεργάζεται σχέδια ανωμαλίας της Ελλάδας μέσω των NYT, του Politico και των FT!
Το «σχέδιο Πυθία»
Στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη φαίνεται ότι ξέθαψαν το σχέδιο Πυθία (περί απόπειρας δολοφονίας του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή από ξένες μυστικές υπηρεσίες γιατί δεν τους άρεσε η προσέγγισή του στη Μόσχα και τον Πούτιν) ανεστραμμένο μάλιστα σε μια προφανή προσπάθεια να αιτιολογήσουν την «δραπέτευσή» του ως εξαναγκασμό από ξένο δάκτυλο και σχέδιο ανωμαλίας!
Φυσικά οι κυβερνητικοί χειρισμοί θα μπορούσαν να ήταν μέρος επιθεώρησης αν δεν εξέθεταν διεθνώς τη χώρα προκαλώντας πρόβλημα ακόμη και στο διπλωματικό της κεφάλαιο. Είναι χαρακτηριστική η επίσημη απαντητική επιστολή, στις 2 Αυγούστου 2022, του μόνιμου πρέσβη μας στην Ε.Ε. Ιωάννη Βραΐλα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο κ. Βραΐλας
Γράψαμε την Τετάρτη ότι ο κ. Βραΐλας, λειτουργώντας όχι ως διπλωμάτης της χώρας σε ένα από τα πιο κρίσιμα πόστα αλλά ως στέλεχος της κυβέρνησης Μητσοτάκη συμβούλεψε την Κομισιόν να μην ασχολείται με το σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ελλάδα δίνοντας σημασία σε δημοσιεύματα «πολιτικών» Μέσων που δεν διακρίνονται για την αντικειμενικότητά τους!
Ο κ. Βραΐλας μάλιστα ψεύδεται λέγοντας ότι «εκ των υστέρων, όλα τα υποκείμενα ενημερώνονται ότι τα δεδομένα τους υποβλήθηκαν σε επεξεργασία για τη διερεύνηση σοβαρών εγκλημάτων, που αντιπροσωπεύουν τη συντριπτική πλειοψηφία των υποθέσεων» και ότι η μόνη εξαίρεση γίνεται αποκλειστικά για λόγους εθνικής ασφάλειας, σύμφωνα με το άρθρο 87(1) του ν. 4790/2021. Μόνο που σύμφωνα με την ΑΔΑΕ το 2021 έγινε άρση απορρήτου για «λόγους εθνικής ασφάλειας» σε 15.475 περιπτώσεις και μόνο σε 3.097 ήταν για ποινικά αδικήματα!
Έφτασε μάλιστα το σημείο να ισχυρίζεται ότι για το θέμα της απόπειρας τοποθέτησης του παράνομου λογισμικού παρακολούθησης Predator στο κινητό τηλέφωνο του ευρωβουλευτή Ν. Ανδρουλάκη, διενεργείται έρευνα «από τον γενικό εισαγγελέα και τις αρμόδιες δικαστικές αρχές! Φυσικά η μόνη έρευνα που διενεργείται για το θέμα είναι η έρευνα του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου όχι για το σκάνδαλο αλλά για τη διαρροή των στοιχείων, που περιέχονται σε άκρως απόρρητα κρατικά έγγραφα που αφορούν «τη διαδικασία άρσεως του απορρήτου των επικοινωνιών επί θεμάτων, που άπτονται της εθνικής ασφάλειας της χώρας».
Διαβάστε επίσης
Σκάνδαλο υποκλοπών: Απρέπεια πρέσβη με επιστολή προς Κομισιόν για σιωπητήριο στα ΜΜΕ
Ομολογία νέου διοικητή ΕΥΠ: «Κανείς δεν εξαιρείται από τις παρακολουθήσεις…»