Σκάνδαλο υποκλοπών – Σάσκια Μπρικμόντ: Δεν μας έδωσαν κανένα στοιχείο

Η ευρωβουλευτής των Πρασίνων και μέλος της PEGA δείχνει την κυβέρνηση και τον Μητσοτάκη για τις υποκλοπές

Η Βελγίδα πολιτικός που έγινε viral λόγω του χαρακτηρισμού «παρανοϊκός» που απέδωσε στη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο σκάνδαλο αποκαλύψεων μίλησε στο Documento στο περιθώριο της εκδήλωσης που διοργάνωσαν η Ευρωαριστερά και τα μέλη της που συμμετείχαν στην επιτροπή PEGA με πρωτοβουλία του μέλους της Στέλιου Κούλογλου. Η ευρωβουλευτής των Πρασίνων και μέλος της εξεταστικής επιτροπής PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Σάσκια Μπρικμόντ έκανε αίσθηση την περασμένη Κυριακή με την αναφορά της στις αποκαλύψεις του Documento. Μιλώντας στην εφημερίδα επέμεινε στα πυρά της προς το πρόσωπο του Ελληνα πρωθυπουργού, παρότι εξήγησε ότι το «paranoic» που χρησιμοποίησε μεταφράζεται στη γλώσσα της πιο καλά ως «εμμονικός», χωρίς όμως να αλλάζει ούτε τελεία από την κριτική της. Τουναντίον, δίνει στίγμα για τον τρόπο που βλέπουν στο κόμμα της και στην PEGA την ελληνική υπόθεση, αλλά και για το γεγονός ότι δεν πρόκειται για «προσωπικές απόψεις» κάποιων μελών της επιτροπής.

«Δώστε απαντήσεις»

«Το μόνο που θέλουμε ακόμη να ρωτήσουμε τον κ. Μητσοτάκη και την ελληνική κυβέρνηση είναι γιατί δεν έχουν ανοίξει ανεξάρτητες έρευνες σχετικά με τους ισχυρισμούς για κατασκοπεία. Αυτό, όπως και το να δεχτούν να ζητήσουν τη Europol να βοηθήσει στις έρευνες, ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν φέρει καμιά ευθύνη» δηλώνει σε ξεκάθαρο τόνο για το τι έπεται για την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Αναρωτιέται δε «εάν δεν είναι υπεύθυνοι, εάν δεν παρακολουθούσαν δημοσιογράφους, ποιος το έκανε και γιατί;», εξηγώντας: «Οσο δεν έχουμε αποδείξεις ότι αυτές οι κατηγορίες μπορεί να είναι ψεύτικες τείνω να πιστεύω ότι υπάρχει μια ευθύνη κυβερνητική και μες στις μυστικές υπηρεσίες».

«Λένε ότι βασιζόμαστε μόνο σε ψευδείς πηγές που έρχονται από δημοσιογράφους και τείνουν να αποκαθηλώνουν όλες τις αποκαλύψεις. Θα ήταν έτσι εάν επρόκειτο για μία υπόθεση. Αλλά δεν είναι μία, είναι πολλές. Σχετίζονται με δημοσιογράφους, ΜΚΟ, μέλη της κοινωνίας των πολιτών, νομικούς εμπειρογνώμονες. Δεν είναι ένα απομονωμένο πρόβλημα» υπογραμμίζει.

Την ίδια ώρα τα πυρά της για τον «αντ’ αυτού» Γιώργο Γεραπετρίτη που επιστρατεύτηκε για να κρύψει τον Κυρ. Μητσοτάκη είναι ενδεικτικά του εμπαιγμού που επιχειρήθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου και έναντι των ευρωβουλευτών, αφού αναλώθηκε σε αναφορές εσωτερικής κατανάλωσης σαν να αντιμετωπίζει τηλεοπτικούς δημοσιογράφους.

Ελλάδα όπως Πολωνία

«Το δεύτερο είναι ότι ο υπουργός που ήρθε να μας μιλήσει και ο πρόεδρος της εξεταστικής δεν μας έδωσαν κανένα αποδεικτικό στοιχείο που να δείχνει πως η υπόθεση (σ.σ.: των κατηγοριών για την κυβέρνηση) μπορεί να μην είναι αληθινή. Οπότε, αντί να μας δίνουν επιχειρήματα για να αποκαθηλώσουν τους ισχυρισμούς και τους ανθρώπους που θέλουν να αποκαλύψουν την αλήθεια, να μας δώσουν τις αναφορές των εξεταστικών επιτροπών που εξέτασαν την υπόθεση» καλεί η κ. Μπρικμόντ τις ελληνικές αρχές, τις οποίες αμέσως μετά ξεμπροστιάζει για την υποκρισία τους.

Με την κυβέρνηση Μητσοτάκη να διατείνεται ότι «οι παράνομες παρακολουθήσεις δεν είναι ελληνικό πρόβλημα αλλά ευρωπαϊκό» και με τις αναφορές της PEGA για υποθέσεις σε Πολωνία, Ισπανία και Ουγγαρία, εύλογα προκύπτει το ερώτημα εάν υπάρχουν διαφορές στην ελληνική υπόθεση με τις άλλες. Η ευρωβουλευτής εξηγεί ότι μπορεί στην Πολωνία να μη δέχτηκαν καν να τους συναντήσουν οι αρχές, όμως η στάση των ελληνικών δεν διέφερε κατά πολύ.

«Στην Πολωνία οι αρχές αρνήθηκαν να μας δουν. Στην Ελλάδα μας δέχτηκαν· ο υπουργός, ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής, ο επικεφαλής της κυβερνοασφάλειας της αστυνομίας. Αλλά το θέμα είναι πως ακόμη και εάν μας δέχτηκαν, δεν λάβαμε κατάλληλες απαντήσεις στις ερωτήσεις μας ούτε λάβαμε τα εμπιστευτικά και απόρρητα πορίσματα. Οπότε δεν πήραμε περισσότερες πληροφορίες» περιγράφει εύγλωττα το μέλος της PEGA, που εξηγεί: «Εάν οι εθνικές αρχές δεν συνεργάζονται με εμάς, μπορούμε να βασιστούμε μόνο σε άλλες πηγές, συμπεριλαμβανομένων των πηγών που προέρχονται από δημοσιογράφους».

«Δεν τελειώνει η υπόθεση»

Η σημαντικότερη ίσως διαφορά, εκτός της προκλητικής κάλυψης του ίδιου του Ελληνα πρωθυπουργού, είναι η συνεχής δημοσιογραφική έρευνα, με προεξάρχουσες τις αποκαλύψεις του Documento, στις οποίες στάθηκε και η ίδια την περασμένη Κυριακή, όταν η λίστα με τα ονόματα έκανε τον γύρο του κόσμου.

«Στην ελληνική περίπτωση φαίνεται ότι η λίστα δεν τελειώνει. Στις άλλες χώρες δεν έχουμε άλλες πληροφορίες, μπορεί να υπάρξουν άλλες αποκαλύψεις. Οι αριθμοί είναι επίσης ψηλοί όπως στην Ισπανία, όπου υπήρχαν πάνω από 60 άνθρωποι που παρακολουθούνταν. Οπότε δεν έχουμε πραγματικά στοιχεία για όλες τις περιπτώσεις. Αλλά αυτό που είναι σίγουρο στην Ελλάδα από την πρώτη αποκάλυψη της παρακολούθησης Κουκάκη και όσο έρχονται οι αποκαλύψεις –και μαθαίνω πως έρχονται και άλλες πιθανές αποκαλύψεις– είναι ότι δεν υπάρχει μόνο μία μεμονωμένη περίπτωση για λόγους εθνικής ασφάλειας. Υπάρχει ένα εκτεταμένο σύστημα μαζικής παρακολούθησης που έλαβε χώρα στην Ελλάδα. Και αν δεν έχουμε στοιχεία ότι δεν έρχεται από τις μυστικές υπηρεσίες, που είναι στην ευθύνη του πρωθυπουργού, ποιος το έκανε;» αναρωτιέται, βάζοντας στο κάδρο το πρόσωπο του Κυρ. Μητσοτάκη.

«Οπότε απαιτούμε από την κυβέρνηση μια πραγματικά ανεξάρτητη έρευνα αν θέλουν να αποδείξουν σε μας, στην ευρωπαϊκή κοινωνία και στους Ελληνες πολίτες ότι δεν έχουν καμιά ευθύνη γι’ αυτές τις παρακολουθήσεις» καταλήγει η ευρωβουλευτής των Πρασίνων, εκφράζοντας τη στάση που τηρούν και τα υπόλοιπα κόμματα πλην της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την υπόθεση και ξεκαθαρίζοντας ότι οτιδήποτε πιο «ελαφρύ» από το προσχέδιο της εισηγήτριας Σόφι ιν’τ Βελντ δύσκολα θα έχει τη στήριξη του δικού της και άλλων κομμάτων της επιτροπής.