Σκάνδαλο υποκλοπών: Ραγδαίες εξελίξεις για ενημέρωση Ανδρουλάκη από την ΑΔΑΕ

Σκάνδαλο υποκλοπών: Ραγδαίες εξελίξεις για ενημέρωση Ανδρουλάκη από την ΑΔΑΕ

Αναζωπυρώνεται το ζήτημα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, με επίκεντρο την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) και τη διαδικασία ενημέρωσης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη.

Αναμένονται εξελίξεις καθώς τα μέλη της ΑΔΑΕ διερευνούν τον τρόπο που θα χειρισθούν την υπόθεση των υποκλοπών, μετά τις (μη) απαντήσεις της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) να δώσει στοιχεία για τους λόγους παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη. Η Ανεξάρτητη Αρχή, παρά τις αντιξοότητες που έχει να αντιμετωπίσει, δεσμεύεται από την απόφαση του ΣτΕ που ανέδειξε ως μείζον το δικαίωμα του θιγομένου να γνωρίζει το αιτιολογικό της επιβολής του μέτρου της άρσης των επικοινωνιών του, ώστε να έχει τη δυνατότητα αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει προγραμματισθεί για σήμερα Τετάρτη 22 Μαΐου 2024 συνεδρίαση της ΑΔΑΕ ώστε η Ανεξάρτητη Αρχή να διαμορφώσει τις επόμενες θεσμικές κινήσεις της αναφορικά με τη στάση της ΕΥΠ και κυρίως τα επόμενα βήματα για την ενημέρωση Ανδρουλάκη. Το ζήτημα της πλήρους συμμόρφωσης προς την απόφαση του ΣτΕ είναι φλέγον. Συνδέεται με το κράτος δικαίου και τις δημοκρατικές λειτουργίες. Όμως, η υπόθεση των υποκλοπών και έχει πολιτικές διαστάσεις, καθώς συνδέεται με το σκάνδαλο ακουμπά το Μαξίμου. Γι’ αυτό δεν λείπουν οι εκτιμήσεις ότι η ΑΔΑΕ έχει να υπερκεράσει εμπόδια και καθυστερήσεις και με πολιτικές διαστάσεις ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης αναμένει από μέρα σε μέρα, την ενημέρωσή του από την ΑΔΑΕ, για τους λόγους παρακολούθησής του, μετά τις (μη) απαντήσεις που έδωσε η ΕΥΠ προς την Ανεξάρτητη Αρχή. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ολομέλεια του ΣτΕ με την απόφαση 465/2024 έκρινε αντισυνταγματική την απαγόρευση ενημέρωσης όσων παρακολουθούνται. Έτσι, η ΑΔΑΕ έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για να ενημερώσει τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος το έχει από καιρό αιτηθεί.

«Θα εφαρμόσουμε την απόφαση κατά γράμμα και κατά κεραία» είχε διαβεβαιώσει τον περασμένο Απρίλιο ο Χρήστος Ράμμος, πρόεδρος της ΑΔΑΕ. Μάλιστα, σε ομιλία του στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών (10 Απριλίου 2024), είχε χαρακτηρίσει την απόφαση ως μια από τις πιο φωτεινές στιγμές του Ανώτατου Δικαστηρίου, στη γραμμή της νομολογίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στα θέματα της προστασίας της ιδιωτικότητας.

Όπως τόνισε σε δημόσια παρέμβασή του ο Νίκος Ανδρουλάκης στον ΣΚΑΪ (22/5), «περιμένω να με ενημερώσει η ανεξάρτητη αρχή. Υπάρχει μία απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έβγαλε αντισυνταγματικό το νόμο του κ. Τσιάρα και λέει ότι πρέπει να μάθουμε την τυπική αιτιολογία. Την πραγματική την ξέρω, είναι τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ το 2021. Το τυπικό ψάχνουμε για να συνεχίσουμε τον δικαστικό αγώνα». Για να συμπληρώσει:

«Είμαι τόσα χρόνια στην πολιτική και ξεκίνησαν να με παρακολουθούν μόλις ξεκίνησα εκστρατεία και σταμάτησαν όταν βγήκα πρόεδρος. Μην υποτιμούν τη νοημοσύνη μας. Ψάχνω την τυπική αιτιολόγηση που το ΣτΕ τούς καλεί να μου πουν για να συνεχίσω τον αγώνα μου και να πάνε εκεί που πρέπει αυτοί που έστησαν τέτοιο παρακράτος εν έτει 2024 στην Ελλάδα».

Με την 465/2024 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας έγινε εν μέρει δεκτή αίτηση ακυρώσεως κατά πράξης του Προέδρου της ΑΔΑΕ με την οποία απορρίφθηκε το από 7/9/2022 αίτημα του αιτούντος, ευρωβουλευτή και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, να τού γνωστοποιηθούν, η εισαγγελική διάταξη και ο πλήρης φάκελος με το υλικό που είχε συλλεγεί, μετά την επιβολή σε βάρος του μέτρου άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών του.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη το 2021 είχε τροποποιήσει το νόμο ν. 2225/1994, με τη διάταξη του άρθρου 87 του ν. 4790/2021, που θέσπισε στην περίπτωση επιβολής του μέτρου άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών για λόγους εθνικής ασφάλειας την πλήρη απαγόρευση της δυνατότητας ενημέρωσης του θιγόμενου, ακόμα και μετά τη λήξη του μέτρου, και υπό την προϋπόθεση ότι δεν διακυβεύεται πλέον ο σκοπός για τον οποίο αυτό επιβλήθηκε. Το ΣτΕ έκρινε τη διάταξη αντισυνταγματική και μάλιστα όρισε ότι ο θιγόμενος μπορεί να προσφύγει εκ νέου στην ΑΔΑΕ η οποία πριν είχε αρνηθεί να τον ενημερώσει. Ορισε μάλιστα ότι θα ενημερωθεί με βάση τη διάταξη της παρ. 9 του άρθρου 5 του ν. 2225/1994, όπως ίσχυε πριν από την τροποποίησή της με την κριθείσα ως ανίσχυρη διάταξη του 2021. Επίσης, διευκρίνισε ότι ο νεώτερος νόμος 5002/2022 που έφρε η κυβέρνηση της ΝΔ, δεν είναι εφαρμοστέος σε εκκρεμή αιτήματα γνωστοποίησης στον θιγόμενο μέτρου άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών το οποίο είχε ληφθεί υπό προηγούμενο νομοθετικό καθεστώς…

Διαβάστε επίσης:

Σκάνδαλο υποκλοπών: Χωρίς διευκρινίσεις η απάντηση της ΕΥΠ για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη

ΣΥΡΙΖΑ κατά Βορίδη: Αραδιάζει ένα σωρό ψέματα, δεν γίνεται πιστευτός από κανέναν

Νέο «χτύπημα» Δένδια σε Μητσοτάκη: «Η χώρα αντιμετωπίζει υπαρξιακή απειλή»

Χαλκίδα: Συνελήφθησαν η διευθύντρια και υπάλληλοι της ΔΟΥ – Κατηγορούνται για διαφθορά

Μεγάλη φωτιά στα γραφεία της φαρμακευτικής που βγάζει το Ozempic, στη Δανία

Documento Newsletter