Σόκαρε τον νομικό κόσμο η απόφαση της πλειοψηφίας της ΑΔΑΕ να μην κληθεί σε ακρόαση ο Διοικητής της ΕΥΠ, Θεμιστοκλής Δεμίρης για να δώσει εξηγήσεις για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, παρά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Διαβάστε σχετικά: ΣΥΡΙΖΑ για σκάνδαλο υποκλοπών: Απόδειξη της ενοχής του πρωθυπουργού η προσπάθεια συγκάλυψης
Δύο καθηγητές Δικαίου σχολίασαν την απόφαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Θυμίζω ότι η παρούσα πλειοψηφία στην ΑΔΑΕ διαμορφώθηκε πρόσφατα, μετά τον ορισμό νέων μελών από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής με τη σύμπραξη Νέας Δημοκρατίας και Βελόπουλου, χωρίς την απαιτούμενη πλειοψηφία των 3/5 των μελών της όπως προβλέπεται στο Σύνταγμα«, γράφει ο συνταγματολόγος καθηγητής του Παντείου Ξενοφών Κοντιάδης στο facebook.
«Το παράδοξο είναι που πιστεύατε πως θα πράξει διαφορετικά μια “ανεξάρτητη” αρχή που συγκροτήθηκε κατά παράβαση του Συντάγματος και άρα δεν έχει νόμιμη συγκρότηση», γράφει ο επίκουρος καθηγητής του ΑΠΘ Ακρίτας Καϊδατζής.
Η ανάρτηση του Ξενοφώντα Κοντιάδη
«Πολύ συνοπτικά: Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε ομόφωνα να ενημερωθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης για τους λόγους παρακολούθησής του από την ΕΥΠ. Η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) ζήτησε τα σχετικά στοιχεία από την ΕΥΠ. Η ΕΥΠ αρνήθηκε να τα δώσει. Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος έθεσε αυτονοήτως στην Ολομέλεια της Αρχής θέμα να προσκληθεί η ΕΥΠ να δώσει εξηγήσεις για την άρνησή της. Και η πλειοψηφία των μελών της ΑΔΑΕ (4-3) αποφάσισε σήμερα να μην κληθεί η ΕΥΠ!
»Θυμίζω ότι η παρούσα πλειοψηφία στην ΑΔΑΕ διαμορφώθηκε πρόσφατα, μετά τον ορισμό νέων μελών από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής με τη σύμπραξη Νέας Δημοκρατίας και Βελόπουλου, χωρίς την απαιτούμενη πλειοψηφία των 3/5 των μελών της όπως προβλέπεται στο Σύνταγμα. Μάλιστα η νέα σύνθεση της ΑΔΑΕ ορίστηκε από τη Βουλή την παραμονή της κρίσιμης συνεδρίασης της ΑΔΑΕ, στην οποία θα αποφασιζόταν η επιβολή προστίμου στην ΕΥΠ για τη στάση της στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων!
»Όλα αυτά αποτυπώνουν πώς λειτουργεί σήμερα το κράτος δικαίου στην Ελλάδα. Είναι και αυτό ένα σημαντικό κριτήριο της ψήφου μας την Κυριακή, τουλάχιστον για όσες και όσους θέλουν να ζουν σε μία σύγχρονη, δικαιοκρατούμενη δημοκρατία».
Η ανάρτηση του Ακρίτα Καϊδατζή
«Το παράδοξο δεν είναι ότι η ΑΔΑΕ συμπράττει στη συγκάλυψη του μεγαλύτερου σκανδάλου από συστάσεως ελληνικού κράτους.
»Το παράδοξο είναι που πιστεύατε πως θα πράξει διαφορετικά μια “ανεξάρτητη” αρχή που συγκροτήθηκε κατά παράβαση του Συντάγματος και άρα δεν έχει νόμιμη
>»Θυμίζω ότι σε ΑΔΑΕ και ΕΣΡ διορίστηκαν μέλη με λιγότερο των 3/5 της διάσκεψης προέδρων βουλής, όπως απαιτεί το αρ. 101Α Συντ. ΑΔΑΕ και ΕΣΡ δεν έχουν νόμιμη συγκρότηση. Δε χρειάζεται να μας το πει κάποιο δικαστήριο. Πέρα από την τυπική νομιμότητα, έχουν απωλέσει κάθε νομιμοποίηση».
Το παράδοξο δεν είναι ότι η ΑΔΑΕ συμπράττει στη συγκάλυψη του μεγαλύτερου σκανδάλου από συστάσεως ελληνικού κράτους.
Το παράδοξο είναι που πιστεύατε πως θα πράξει διαφορετικά μια “ανεξάρτητη” αρχή που συγκροτήθηκε κατά παράβαση του Συντάγματος και άρα δεν έχει νόμιμη συγκρότηση
— Akritas Kaidatzis (@AkritasKaidatz1) June 6, 2024
Διαβάστε επίσης:
Porsche και ψέματα από την υφυπουργό που «μάρσαρε» σε περιοδεία στη Λέσβο
Στη σέντρα ο Αυγενάκης και από αγροτική εφημερίδα για διαχειριστική ανικανότητα – Τα 6 ερωτήματα