Σκάνδαλο υποκλοπών – Politico: Το πορτρέτο του Χρήστου Ράμμου και ο κίνδυνος για τον Μητσοτάκη

Σκάνδαλο υποκλοπών – Politico: Το πορτρέτο του Χρήστου Ράμμου και ο κίνδυνος για τον Μητσοτάκη

Το ειδησεογραφικό πόρταλ Politico και η Νεκταρία Σταμούλη, φιλοτεχνούν το πορτρέτο του 72χρονου δικαστικού, Χρήστου Ράμμου, ο οποίος είναι «ο βασικός ερευνητής του σκανδάλου κατασκοπίας που έχει περικυκλώσει την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη». Η δημοσιογράφος εκτιμά ότι το σκάνδαλο αυτό αυξάνει την πίεση στο «συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας πριν από τις επόμενες εκλογές». 

«Με παρουσιάζουν σαν ένα εργαλείο της αντιπολίτευσης στη χειρότερη περίπτωση, ή σαν έναν παράξενο Δον Κιχώτη που έχει βάλει σκοπό να γίνει ο σωτήρας της Δημοκρατίας», είπε ο Ράμμος στο Politico. «Απλώς κάνω το καθήκον μου. Και αυτό θεωρείται εξαιρετικό στις μέρες μας», συμπληρώνει με νόημα. 

Το δημοσίευμα κάνει και πάλι λόγο για την «ελληνική εκδοχή του σκανδάλου Watergate», καθώς η κυβέρνηση ερευνάται για το αν χρησιμοποίησε κατασκοπικό λογισμικό σε βάρος κορυφαίων πολιτικών αλλά και δημοσιογράφων. Επισημαίνεται ότι για την κυβέρνηση, ο Ράμμος είναι το «παιδί για τα θελήματα» της αντιπολίτευσης, ενώ υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση πιστεύει ότι ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ έχει «ξεπεράσει κατά πολύ τα όρια της αρμοδιότητάς του» ερευνώντας το σκάνδαλο. Από την άλλη, για την αντιπολίτευση και για τις οργανώσεις πολιτικών δικαιωμάτων ο Ράμμος είναι «ένας ήρωας που έσπασε τον κώδικα σιωπής» σχετικά με την πολιτική παρακολούθηση στην Ελλάδα.

Οι αποκαλύψεις ερευνητών δημοσιογράφων, οργανώσεων πολιτικών δικαιωμάτων και της ίδιας της ΑΔΑΕ περιέγραψαν μια δαιδαλώδη ιστορία για το πώς η κρατική υπηρεσία κατασκοπείας της χώρας παρακολουθούσε ένα διαρκώς διευρυνόμενο δίκτυο πολιτικών και δημοσιογράφων, ενώ ένα αμφιλεγόμενο λογισμικό κατασκοπείας όπως το Predator «φυτεύτηκε» στα τηλέφωνα ορισμένων ατόμων από άγνωστους, μέχρι στιγμής, δράστες.

Το δημοσίευμα αναφέρει τις απειλές από κυβερνητικά στελέχη για την παρεμπόδιση της έρευνας του Ράμμου, ενώ επισημαίνει ότι φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ τον κάλεσαν επανειλημμένα να παραιτηθεί. «Δεν σκέφτηκα ποτέ να παραιτηθώ. Ούτε για μια στιγμή. Κανείς δεν μπορεί να μου το υπαγορεύσει αυτό», είπε ο Ράμμος, προσθέτοντας ότι η θητεία του λήγει τον Μάιο του 2025. «Όταν πρέπει να αντιμετωπίσεις συκοφαντίες, ψέματα και μίσος, μπορεί να σκεφτείς για μια στιγμή ότι θα ήθελες να τα ξεφορτωθείς όλα αυτά. Αλλά για μένα υπερισχύει το καθήκον», είπε ο έμπειρος δικαστικός.

Ωστόσο, οι απειλές νομικών ενεργειών κατά της εξουσίας του μπορεί να έχουν «ανατριχιαστικό αποτέλεσμα» στο προσωπικό του, προειδοποίησε. «Όπου υπάρχει φόβος δεν υπάρχει δημοκρατία. Οι δημοκρατίες χρειάζονται ένα ήρεμο περιβάλλον και σεβασμό [για] τις προσωπικότητες που κάνουν τη δουλειά τους, ακόμα κι αν διαφωνούμε μαζί τους», τόνισε.

Η συντάκτρια αναφέρει ότι «πάνω απ ‘όλα, η ρυθμιστική αρχή εργάζεται για να αποκαταστήσει την εξουσία ανεξάρτητων θεσμών εποπτείας, όπως η δική του αρχή προστασίας της ιδιωτικής ζωής — και, μέσω αυτής, να αποκαταστήσει επίσης τη δημοκρατία στην Ελλάδα».

Ο Ράμμος λέει ότι: «Στην Ελλάδα δεν έχουμε πραγματικά κατανοήσει σε τι εξυπηρετούν οι ανεξάρτητες αρχές. Η κουλτούρα όλων των κομμάτων με την πάροδο του χρόνου δυστυχώς ήταν κυρίως ότι οι ανεξάρτητες αρχές είναι καλές και ευπρόσδεκτες αρκεί να μην μας ενοχλούν, αλλά όποτε γίνονται δυσάρεστες, τους επιτιθέμεθα. Τους θεωρούμε εισβολείς.

«Έχουμε να κάνουμε με μια συνεχιζόμενη κρίση στον τομέα του απορρήτου των επικοινωνιών», είπε. «Είναι σύνηθες για τη δημοκρατία να έχει κρίσεις και έχει τα μέσα [για] να τις ξεπεράσει, αλλά αυτό χρειάζεται συνεχή επαγρύπνηση και μερικές φορές επίσης θάρρος».

Documento Newsletter