Μόνο ασχολίαστη δεν περνά από το Euractiv η ψηφοφορία της έκθεσης – «ράπισμα» της εξεταστικής επιτροπής Pega του Ευρωκοινοβουλίου για τη χρήση κακόβουλων λογισμικό στην ΕΕ, στην οποία περιλαμβάνεται και το ελληνικό σκάνδαλο των υποκλοπών, στον απόηχο των αποκαλύψεων του Documento που ανέδειξαν από την πρώτη στιγμή τη σύνδεση Predator και ΕΥΠ. Μάλιστα, αναφέρει πως στην ψηφοφορία υπήρξε «ελληνικός λόξιγκας», καθώς το ΕΛΚ με «παιδική και αντιευρωπαϊκή συμπεριφορά» καταψήφισε τις συστάσεις της PEGA για την Ελλάδα…
Δείτε επίσης: Σκάνδαλο υποκλοπών: Ψηφίστηκε η έκθεση «κόλαφος» της PEGA για Μητσοτάκη – Συνδέει Predator και ΕΥΠ
Το Euractiv σε άρθρο που υπογράφει ο Max Griera, υπενθυμίζει πως η ειδική επιτροπή ξεκίνησε τις εργασίες της πριν από 14 μήνες και ερεύνησε τη χρήση παράνομου spyware του Pegasus ή Predator στην Ισπανία, την Ελλάδα, την Πολωνία, την Κύπρο και την Ουγγαρία. Εν συνεχεία, αναφέρεται στον «ελληνικό λόξιγκα» από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος: «Αν και το ΕΛΚ ψήφισε την τελική έκθεση και τις συστάσεις, αντιτάχθηκε σε οτιδήποτε είχε σχέση με την Ελλάδα», αναφέρει.
Εν συνεχεία, τονίζει πως στην Αθήνα διεξάγονται εκλογές στις 21 Μαΐου και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας (ΕΛΚ) κατηγορήθηκε ότι εμπλέκεται στο λεγόμενο «Ελληνικό Γουότεργκεϊτ» στο οποίο μυστικές υπηρεσίες – υπό τον προσωπικό έλεγχο του Μητσοτάκη – είχαν παραβιάσει τα τηλέφωνα πολιτικών της αντιπολίτευσης, δημοσιογράφων και επιχειρηματιών.
Εκπρόσωπος του ΕΛΚ είπε στο Euracitv ότι οι συστάσεις ήταν «σοσιαλιστική προπαγάνδα ενόψει των ελληνικών εκλογών».
Από την πλευρά του, ο σοσιαλιστής ευρωβουλευτής Juan Fernando López Aguilar είπε ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) «προσπάθησε να προστατεύσει με κάθε κόστος συμπεριφορές της κεντροδεξιάς ελληνικής κυβέρνησης που αναπόφευκτα πρέπει να αντικατοπτρίζονται στη διατύπωση της τελικής έκθεσης».
«Κανένα κράτος μέλος δεν έχει γλιτώσει. Έχουν βγει συμπεράσματα για Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία… Γιατί να μην βγαίνουν συμπεράσματα για την Ελλάδα; Γιατί ενοχλεί το ΕΛΚ», είπε και χαρακτήρισε τη συμπεριφορά ως «παιδική και αντιευρωπαϊκή».
Οι συστάσεις καλούν την Αθήνα «να διασφαλίσει ότι το δικαστικό σώμα είναι ανεξάρτητο και έχει την υποστήριξη που χρειάζεται για τη διερεύνηση της κατάχρησης spyware και ότι η κυβέρνηση απέχει από την ανάμιξη στο έργο του γενικού εισαγγελέα και άλλων ανεξάρτητων οργάνων».
Εν συνεχεία αναφέρεται στα λόγια της Σόφι Ιν’τ Βέλντ που τόνισε πως στην Ελλάδα «υπάρχουν οι δύο ανεξάρτητες αρχές, η ΑΔΑΕ και οι αρχές προστασίας δεδομένων, και κάνουν τη δουλειά τους όπως υποτίθεται, αλλά αντιμετωπίζουν παρενόχληση, εκφοβισμό, λεκτικές επιθέσεις, παρεμπόδιση σε κάθε βήμα τους».
Το κείμενο ζητά επίσης από τις ελληνικές αρχές να ακυρώσουν τη νομοθεσία που έθεσε τις ελληνικές υπηρεσίες πληροφοριών (ΕΥΠ) υπό τον άμεσο έλεγχο του πρωθυπουργού και ζητά συνταγματικές εγγυήσεις και κοινοβουλευτικό έλεγχο της λειτουργίας της.
Ακόμα, επισημαίνει πως ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου έστρεψε τα «πυρά» του κατά του Μητσοτάκη, λέγοντας ότι έβαλε την Ελλάδα στην ίδια κατηγορία με τις ακροδεξιές κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας. «Είναι ο Βίκτορ Όρμπαν των Βαλκανίων που εκθέτει τη χώρα διεθνώς», είπε ο Κούλογλου.
Τέλος, η Ελλάδα βρίσκεται σε δύσκολη θέση καθώς πρόσφατα παραδέχτηκε ότι εξήγαγε παράνομο λογισμικό υποκλοπής spyware σε τρίτες χώρες. Το Euractiv ενημερώθηκε ότι ο εισαγγελέας της ΕΕ παρενέβη στην υπόθεση αυτή.