Σκάνδαλο Υποκλοπών: Να δοθούν στη Βουλή τα χιλιάδες ονόματα όσων παρακολουθούσε η ΕΥΠ

Σκάνδαλο Υποκλοπών: Να δοθούν στη Βουλή τα χιλιάδες ονόματα όσων παρακολουθούσε η ΕΥΠ

Σημείο «κλειδί» στην προσπάθεια διαλεύκανσης του σκανδάλου των υποκλοπών είναι η διαβίβαση στην αρμόδια Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής των χιλιάδων τηλεφωνικών αριθμών που αντιστοιχούν σε ονόματα πολιτών που παρακολουθούσε η ΕΥΠ για «εθνικούς λόγους».

Πρόκειται για πάνω από 15.000 παρακολουθήσεις και ειδικότερα για 15.475 περιπτώσεις σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΔΑΕ μόνο για το 2021, για τις οποίες εκδόθηκαν εισαγγελικές διατάξεις που αφορούσαν άρση απορρήτου για αόριστους λόγους «εθνικής ασφαλείας». Από τo 2020 όταν η εισαγγελέας Βασιλική Βλάχου τοποθετήθηκε επόπτρια της ΕΥΠ έχουν υπογραφεί περίπου 30.000 αιτήσεις παρακολούθησης πολιτών, χωρίς να υπολογίζονται αυτές του 2022

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του documentonews.gr η αποκάλυψη των ονομάτων στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής (και μόνο εκεί), ίσως οδηγήσει και σε άλλα πολιτικά πρόσωπα, δημοσιογράφους, επιχειρηματίες, ακόμη και υπουργούς ή άλλα στελέχη της Κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη,για τους οποίους η εισαγγελέας της ΕΥΠ, Βασιλική Βλάχου έδωσε την έγκρισή της ώστε να τεθούν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ.

Ως θεσμικό όργανο η Βουλή, θα πρέπει να ενημερωθεί άμεσα καθώς πρόκειται για μείζον ζήτημα Δημοκρατίας και ορθής λειτουργίας ενός κράτους δικαίου, ενώ θα πρέπει επίσης να ενημερωθεί και για τους λόγους για τους οποίους έγιναν οι παρακολουθήσεις υπό το πρόσχημα της «εθνικής ασφάλειας. Μόνο η αποκάλυψη των ονομάτων των παρακολουθούμενων ενώπιον της Βουλής είναι ικανή να οδηγήσει σε διαλεύκανση αυτής τόσο δυσώδους υπόθεσης.

Εξηγήσεις όμως θα πρέπει να δώσει και η αρμόδια εισαγγελέας της ΕΥΠ, Βασιλική Βλάχου για τους λόγους για τους οποίους ενέκρινε χωρίς αντιρρήσεις όλες αυτές τις παρακολουθήσεις ,τις αποκαλούμενες ως «νόμιμες επισυνδέσεις» ακριβώς επειδή φέρουν την εισαγγελική σφραγίδα , που όπως όμως έχει πλέον αποδειχθεί περίτρανα έβαζε , χωρίς να παίρνει ανάσα, και χωρίς έλεγχο η εν λόγω εισαγγελέας. Η γενική επίκληση λόγων «εθνικής ασφάλειας» δεν είναι αρκετή σε ένα κράτος δικαίου και παραπέμπει σε «σκοτεινές» εποχές που όλοι πιστεύαμε ότι είχαμε αφήσει πίσω μας.

Επίσης, σημαντικό για τη δημοκρατία, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία των μυστικών υπηρεσιών είναι η άμεση κατάργηση της τροπολογίας που κατέθεσε και ψήφιση η κυβέρνηση Μητσοτάκη τον Μάρτιο του 2021. Πρόκειται για μια σκανδαλώδη τροπολογία με την οποία καταργήθηκε η δυνατότητα της ΑΔΑΕ να ενημερώνει εάν κάποιος πολίτης βρέθηκε υπό παρακολούθηση για λόγους εθνικής ασφάλειας στερώντας έτσι το δικαίωμα στον θιγόμενο να προσφύγει δικαστικά προκειμένου να διαλευκανθεί πλήρως το καθεστώς παρακολούθησης του κι εάν έχουν διαπραχθεί σε βάρος του ποινικά αδικήματα ώστε να μπορεί στη συνέχεια να διεκδικήσει και αποζημίωση για την παραβίαση των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων του .

Διαβάστε επίσης

Νέο «χαστούκι» από New York Times στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για τις υποκλοπές: «Ολοφάνερη σήψη στην καρδιά της Ελλάδας»

Σκάνδαλο υποκλοπών: «Μάχη» πολιτικών αρχηγών την Παρασκευή, συγκρότηση Εξεταστικής τη Δευτέρα

Δικαστική έρευνα – κοροϊδία για τις υποκλοπές

Documento Newsletter