Σκάνδαλο υποκλοπών: Στον Πειραιά η Εισαγγελέας της ΕΥΠ, Βασιλική Βλάχου

Σκάνδαλο υποκλοπών: Στον Πειραιά η Εισαγγελέας της ΕΥΠ, Βασιλική Βλάχου

Επιστρέφει στην Εισαγγελία Εφετών Πειραιά η Βασιλική Βλάχου, επί τριετία αρμόδια για την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, που ενέκρινε σωρηδόν παρακολουθήσεις, μεταξύ άλλων του Νίκου Ανδρουλάκη, του Θανάση Κουκάκη, του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, του νυν υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, και πολλών άλλων, όπως αποκάλυψε το Documento.

Δείτε επίσης: Άνθρωπος – κλειδί του «ρυπαρού δικτύου» η Βασιλική Βλάχου

Ωστόσο, σύμφωνα με το Newsbreak.gr, το ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου που συνεδρίασε στις 22 Ιουνίου, λίγες ημέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές, αποφάσισε τη μετάθεση της από την Εισαγγελία Αθηνών στη Εισαγγελία Πειραιά.

Υπογραμμίζεται πως εις βάρος της Βασιλικής Βλάχου, είχε διαταχθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο πειθαρχικός έλεγχος με εντολή του τότε αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου και προέδρου του τριμελούς συμβουλίου Επιθεώρησης Χρήστου Τζανερίκου, ο οποίος παραιτήθηκε τον περασμένο Απρίλιο, καταγγέλλοντας παρεμβάσεις από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Υπενθυμίζεται πως όπως αποκάλυψε το Documento, υπήρξε μυστική συνάντηση του «εξ απορρήτων» του Κυρ. Μητσοτάκη, Γιώργου Γεραπετρίτη, με τον παραιτηθέντα ανώτατο δικαστικό, πριν την κατάθεση της επίμαχης τροπολογίας και τον αποκλεισμό από τις επικείμενες εκλογές του κόμματος Κασιδιάρη.

Ο ρόλος της Βασιλικής Βλάχου

Η κ. Βλάχου ήταν επιφορτισμένη με τον έλεγχο της νομιμότητας των αιτημάτων για τις παρακολουθήσεις. Με άλλα λόγια είναι εκείνη που –όπως ορίζει ο σχετικός νόμος– όφειλε να εγκρίνει ή να απορρίψει ένα αίτημα παρακολούθησης κάποιου πολίτη όταν της κατατεθεί. Η εισαγγελέας Βλάχου είχε υπογράψει για την παρακολούθηση μεταξύ άλλων του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας, του πρώην αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, του -τότε- υπουργού Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκη, και άλλων προσώπων και μάλιστα συνηγόρησε στην ανανέωση της παρακολούθησής τους για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η εν λόγω εισαγγελέας έχει υπογράψει και τις έξι διατάξεις παρακολούθησης προσώπων τις οποίες επιβεβαίωσε η έρευνα της ΑΔΑΕ. Μάλιστα δεν έκανε απλώς μία φορά έλεγχο νομιμότητας, αλλά ενέκρινε τη συνέχιση των παρακολουθήσεων για χρονικό διάστημα που κυμαίνεται από τους οκτώ μήνες έως τα δύο χρόνια. Για τον «στόχο 5046c», για παράδειγμα, δηλαδή τον πρώην υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, υπέγραψε ώστε να παρακολουθείται επί οκτώ μήνες, άναψε δηλαδή το πράσινο φως για την παρακολούθησή του τέσσερις φορές. Σε άλλες περιπτώσεις, όπως αυτή του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων Κωνσταντίνου Φλώρου, ο οποίος θα μείνει στην ιστορία ως «στόχος 519c», έδωσε την έγκρισή της ώστε η παρακολούθηση να συνεχίζεται επί σχεδόν δύο χρόνια.

Documento Newsletter