Το Documento στο κυριακάτικο φύλλο της 21ης Αυγούστου 2022 παρέθετε το σκάνδαλο συγκρότησης μιας παραΕΥΠ μέσα στην ΕΥΠ, η οποία λειτουργεί ως «το εργαλείο μέσα από το οποίο η κυβέρνηση εξαφανίζει τα ίχνη των συμβάσεων που υπογράφονται και βέβαια αφορούν μεταξύ άλλων και την παρακολούθηση πολιτών».
Το εν λόγω ΚΕΤΥΑΚ, το οποίο έχει έδρα στην Αγία Παρασκευή, βάσει της τροπολογίας σύστασής του δεν δίνει λογαριασμό πουθενά, μακριά από τη «Διαύγεια» και από τα ΦΕΚ, και υπογράφει μυστικές συμβάσεις με επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στα προηγμένα συστήματα παρακολούθησης με άγνωστο ποσό.
Δεν φτάνει αυτό, αλλά η παραΕΥΠ ακολουθεί τη μέθοδο της σαλαμοποίησης και της μπάμπουσκας στις συμφωνίες της. Αφενός «σπάει» το ενιαίο έργο σε μικρότερα ώστε να κάνει νομιμοφανώς απευθείας ανάθεση, αφετέρου δίνει σε εταιρείες των οποίων το καταστατικό ενδεχομένως και να μην προβλέπει τίποτε σχετικό με το έργο που αναλαμβάνουν, εκείνες το αναθέτουν σε τρίτες, οι οποίες διαθέτουν λογισμικά ή προγράμματα παρακολούθησης και έτσι εξαφανίζεται η διαδρομή του δημόσιου χρήματος.
Την ίδια ημέρα, την Κυριακή, ένα δημοσίευμα από «Το Βήμα» που το υπογράφει ο Βασίλης Γ. Λαμπρόπουλος ρίχνει φως στις υπόγειες διαδρομές αυτών των μυστικών συναλλαγών, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του Documento για το modus operandi.
Σύμφωνα με «Το Βήμα», ένας από τους πωλητές του ύποπτου λογισμικού Predator, μέσω της εταιρείας lntellexa ΑΕ, με έδρα στην Ελλάδα ενημέρωσε στις 15.07.2022: «Η εταιρεία lntellexa δεν πουλά τον κωδικό του προγράμματος αλλά ενοικιάζει το λογισμικό περιορίζοντας τον αριθμό των πιθανών στόχων (απαιτώντας έξτρα πληρωμές κάθε φορά που ο στόχος εντοπίζεται και προσεγγίζεται) για να κερδίσετε περισσότερα».
Παράλληλα δε, εμφανίζεται να προωθεί λογισμικό με ελληνικές αναφορές («Nova»/«Helios»), προκαλώντας σύγχυση με τις εταιρείες και τα προϊόντα τους, σημειώνοντας μάλιστα ότι δεν αποστέλλει στον ενδιαφερόμενο –εκπρόσωπο κρατικής αρχής άραγε, διότι με την παραΕΥΠ δεν υπάρχει διαφάνεια– σχετικά παραστατικά. Κι αυτό, όπως αναφέρει στο σχετικό email που αποκαλύπτει «Το Βήμα», γιατί δεν θέλει «να διακινδυνεύσει σχετικές αποκαλύψεις και να εξασφαλίσει τη “μυστικότητα” στη διάθεση του προϊόντος». Μήπως θέλει να θολώσει και τα νερά για την εταιρεία με την οποία θα συναφθεί η σύμβαση;
Σχετικά με το κόστος της υπηρεσίας παρακολούθησης, ο διαπραγματευτής από πλευράς της πωλήτριας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Βήματος», προχωρά σε διαπραγμάτευση εφόσον ο αγοραστής βρει μεγάλο το ποσό των 50 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας για χώρα στην οποία χρησιμοποιήθηκε ότι «η χρήση ήταν περιορισμενη στη χώρα, σε έναν ορισμένο αριθμό χρηστών και η τιμή είναι 10.000.000 ευρώ».
Διαβάστε επίσης
Σκάνδαλο Υποκλοπών: Να δοθούν στη Βουλή τα χιλιάδες ονόματα όσων παρακολουθούσε η ΕΥΠ
Σκάνδαλο υποκλοπών: «Μάχη» πολιτικών αρχηγών την Παρασκευή, συγκρότηση Εξεταστικής τη Δευτέρα