Ο κύβος ερρίφθη. Η πολυαναμενόμενη διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής όρισε τον προγραμματισμό για τις πυκνές κοινοβουλευτικές διαδικασίες που θα ακολουθήσουν για το σκάνδαλο των υποκλοπών με πρωταγωνιστή το επιτελικό παρακράτος που υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό.
Την Τετάρτη, ο νέος διοικητής της ΕΥΠ, Θεμιστοκλής Δεμίρης, θα περάσει το κατώφλι της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας προκειμένου να ολοκληρωθεί η τυπική μεν, αναγκαία δε διαδικασία του διορισμού του.
Διόλου τυχαίο δεν πρέπει να θεωρείται το σχόλιο της γραμματέως Όλγας Γεροβασίλη στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, καθώς η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε προβληματική την καθυστέρηση στον διορισμό του νέου διοικητή, κάνοντας λόγο για πρόθεση καθυστέρησης των διαδικασιών από την πλευρά της πλειοψηφίας.
Την Παρασκευή θα ακολουθήσει η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, με την αξιωματική αντιπολίτευση και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ να έχουν καταθέσει σχετικά αιτήματα τις προηγούμενες μέρες με φόντο τις πολύκροτες αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις των Θανάση Κουκάκη και Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ και το ρόλο του προηγμένου λογισμικού, Predator.
Ακολούθως, την ερχόμενη Δευτέρα θα διεξαχθεί η συζήτηση στην Ολομέλεια για τη συγκρότηση της Εξεταστικής επί τη βάσει του αιτήματος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, το οποίο τυγχάνει της στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25, γεγονός που σημαίνει ότι υπερκαλύπτονται οι απαιτούμενες 120 ψήφοι για τη συγκρότηση της Επιτροπής μετά από πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης.
Επιπλέον, στα μέσα της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να διεξαχθεί και η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας με αφορμή τα αιτήματα των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ για ακρόαση των παραιτηθέντων Γρηγόρη Δημητριάδη και Παναγιώτη Κοντολέοντα, του νέου διοικητή της ΕΥΠ, Θεμιστοκλή Δεμίρη, του προέδρου της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου, της αρμόδιας εισαγγελέα για την ΕΥΠ, Βασιλικής Βλάχου, και των υπουργών, Γιώργου Γεραπετρίτη και Κυριάκο Πιερρακάκη.
Ύποπτοι προβληματισμοί…
Κατά την ενημέρωση που παρείχε ο γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ Γιώργος Μπούγας, εντύπωση προκάλεσε ο προβληματισμός που εξέφρασε για την κλήση της εισαγγελέα, κ. Βλάχου, η οποία έχει… βαρύ βιογραφικό.
Συγκεκριμένα, εξέφρασε την άποψη ότι δεν μπορεί ένας εισαγγελικός λειτουργός να κληθεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για συγκεκριμένες υποθέσεις που έχει χειριστεί. Σε ερώτηση του documentonews.gr αναφορικά με το προηγούμενο που έχει καταγραφεί με κλήσεις ακόμα και ανώτατων εισαγγελικών λειτουργών στην εν λόγω Επιτροπή ή άλλες με εισαγγελική αρμοδιότητα, ο κ. Μπούγας δεν μπόρεσε να δώσει πειστική απάντηση.
Εν συνεχεία, ο πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος ήταν «παρών» κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των κοινοβουλευτικών συντακτών από τον γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ, πήρε αποστάσεις από τον «προβληματισμό» του κ. Μπούγα, δίνοντας την εντύπωση πως η αρμόδια εισαγγελέας για την ΕΥΠ θα παραστεί κανονικά στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.
Ρέστα με… Λαφαζάνη για τη διεύρυνση
Από τα λεγόμενα του κ. Μπούγα αφέθηκε ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάθεσης αιτήματος από την πλευρά της ΝΔ για κλήση συγκεκριμένων προσώπων, πέραν αυτών που επιθυμεί η αντιπολίτευση. Κατά τις πληροφορίες, δεν αποκλείεται η πρόταση για κλήση του διοικητή της ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Ρουμπάτη, και του διοικητή της ΕΥΠ επί ημερών Αντώνη Σαμαρά στην πρωθυπουργία της χώρας, Θεόδωρου Δραβίλλα.
Παράλληλα, κατέστη σαφές ότι η συμπολίτευση θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί τα αιτήματα των ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 για διεύρυνση του χρονικού ορίου διερεύνησης από την Εξεταστική των πεπραγμένων της ΕΥΠ. Ξεκαθαρίστηκε δε ότι η ΝΔ δεν θα υπερψηφίσει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ ως έχει, επιστρατεύοντας ακόμα και την περίπτωση του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος δήλωσε μετά από επτά χρόνια ότι ήταν θύμα παρακολούθησης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.