Σκάνδαλο υποκλοπών: Κυβερνητικό «κρυφτό» για την εισαγγελέα της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου (Video)

Σκάνδαλο υποκλοπών: Κυβερνητικό «κρυφτό» για την εισαγγελέα της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου (Video)

Την αμηχανία και τον πανικό της κυβέρνησης για το σκάνδαλο παρακολουθήσεων δεν μπόρεσε να κρύψει το πρωί της Δευτέρας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μετά την διαταγή πειθαρχικού ελέγχου σε βάρος της εισαγγελέως της ΕΥΠ, Βασιλικής Βλάχου. Από τις συνεχείς εκκλήσεις «όσοι ισχυρίζονται ότι δεν ήταν νόμιμη η επισύνδεση Ανδρουλάκη μπορούν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη», τώρα απαντά στο documentonews.gr «περιμένουμε να κάνει τη δουλειά της».

Δείτε επίσης: Αποκλειστικό: Από πειθαρχικό έλεγχο περνά η εισαγγελέας της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου για το σκάνδαλο υποκλοπών – Διερευνάται ακόμα και δόλος

«Να διερευνήσει κανείς γιατί μια εισαγγελέας πήρε μια νόμιμη απόφαση, δεν βλέπω πως μπορεί να στηριχθεί ή πού μπορεί να εδράζεται αυτό. Επαναλαμβάνω, όμως, κάτι που είπα και χθες: Όσοι ισχυρίζονται ότι δεν ήταν νόμιμη η επισύνδεση, ανεξαρτήτως όλης της άλλης συζήτησης, μπορούν να προσφύγουν στην Ελληνική Δικαιοσύνη – ενδεχομένως να το έχουν κάνει και να μην το γνωρίζω – για να δούμε όλοι με πολύ ενδιαφέρον τα αποτελέσματα της προσφυγής αυτής» ανέφερε ο Γιάννης Οικονόμου σε ερώτηση του documentonews.gr πριν από ακριβώς έναν μήνα, όταν στα τέλη Αυγούστου ρωτούσαμε εάν έχει κινηθεί διαδικασία ελέγχου της εισαγγελέως της ΕΥΠ, Βασιλικής Βλάχου, την οποία έδειχνε τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως υπεύθυνη για την απόφαση παρακολούθησης Ανδρουλάκη.

Το Σάββατο, το Documento αποκάλυψε πως η εισαγγελέας θα κληθεί από αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου να δώσει εξηγήσεις, όχι μόνο για τις υποκλοπές των τηλεφώνων του Νίκου Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, αλλά και γενικότερα. Δηλαδή, θα κληθεί να αιτιολογήσει με ποιο σκεπτικό υπογράφει σωρεία διατάξεων για «νόμιμες επισυνδέσεις» και αν και πότε ελέγχει επί της ουσίας τα αιτήματα της ΕΥΠ.

Όπως ήταν φυσικό, θέσαμε την απόφαση του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου και προέδρου του τριμελούς συμβουλίου Επιθεώρησης, Χρήστου Τζανερρίκου, στην κρίση του εκπροσώπου του Μεγάρου Μαξίμου, με την απάντηση του Γιάννη Οικονόμου να δηλώνει πλέον την αγωνία της κυβέρνησης για την έκβαση της υπόθεσης, καθώς ακυρώνεται το επιχείρημα της μη αμφισβήτησης της νομιμότητας της παρακολούθησης του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, και όχι μόνο.

«Εδώ και εβδομάδες η θέση της κυβέρνησης για την εισαγγελέα της ΕΥΠ κ. Βλάχου ήταν πως δεν πρέπει να ελεγχθεί κ πως όποιος έχει ενστάσεις για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη μπορεί να προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Σήμερα μαθαίνουμε πως κινείται πειθαρχικός έλεγχος σε βάρος της για τη νομιμότητα του τεράστιου αριθμού παρακολουθήσεων που έχει εγκρίνει. Επιμένει η κυβέρνηση στο επιχείρημα της νομιμότητας και πως δεν πρέπει να ελεγχθεί η εισαγγελέας της ΕΥΠ;» ήταν το ερώτημα που θέσαμε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης πολιτικών συντακτών.

«Η κυβέρνηση επιμένει απολύτως στο επιχείρημα της νομιμότητας και περιμένει με ενδιαφέρον τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Η κυβέρνηση δεν υποδεικνύει ποιος πρέπει και ποιος δεν πρέπει να ελεγχθεί. Αυτό είναι δουλειά της δικαιοσύνης» ήταν η λιτή απάντηση του Γ. Οικονόμου, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν λαλίστατος, εκφράζοντας την κυβερνητική προσπάθεια να μείνει η Β. Βλάχου στο απυρόβλητο και το ανέλεγκτο.

Δείτε το βίντεο της ερώτησης στον κυβερνητικό εκπρόσωπο:

Μόλις την περασμένη Πέμπτη, με αφορμή την καταγγελία του προέδρου της ΑΔΑΕ για την εντολή καταστροφής του αρχείου Ανδρουλάκη την ίδια ημέρα της σύγκλησης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπέβαλε την καταγγελία του για την παρακολούθησή του από το Predator στην ανεξάρτητη αρχή, ο εκπρόσωπος απέρριπτε το ενδεχόμενο ελέγχου της εισαγγελέως Βλάχου.

«Εκείνο που είναι βέβαια, είναι ότι όπως προκύπτει, και αυτό συμφωνούμε όλοι, από όσους έχουν περάσει από την Εξεταστική Επιτροπή παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις που μπορεί να έχουν σε διάφορα ζητήματα, είναι ότι ουδείς αμφισβητεί τη νομιμότητα της επισύνδεσης σε ότι αφορά τη διαδικασία της τηλεφωνικής επικοινωνίας του κ. Ανδρουλάκη» ανέφερε ο Γ. Οικονόμου, συμπληρώνοντας ακολούθως πως από τη στιγμή που η υπόθεση είναι στα χέρια της Βουλής και της Δικαιοσύνης, «είμαι σίγουρος ότι θα γίνει ότι προβλέπεται και ότι απαιτείται, προκειμένου να φτάσουμε σε συμπεράσματα στην υπόθεση αυτή, μέσα στα πλαίσια των νόμων και του θεσμικού πλαισίου που ισχύει».

Λίγες ημέρες νωρίτερα, με αφορμή ρεπορτάζ του φιλοκυβερνητικού Τύπου για  την ύπαρξη εγγράφου της ΕΥΠ για την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη με την υπογραφή της εισαγγελέως, Β. Βλάχου, και πάλι απέρριπτε το ενδεχόμενο ελέγχου της εισαγγελέως, κατόπιν σχετικού ερωτήματός μας.

«Δε νομίζω ότι αμφισβητείται από πουθενά ότι η επισύνδεση στο τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη ήταν απολύτως νόμιμη. Σύμφωνα δε και με όσα βλέπουμε στα δημοσιεύματα αυτό προκύπτει και τις μέρες που βρίσκεται σε λειτουργία η Εξεταστική Επιτροπή. Έχω πει πολλές φορές ότι, αν κάποιος αμφισβητεί τη νομιμότητα της επισύνδεσης ξεχωριστά από όλα τα υπόλοιπα, δεν έχει παρά να προσφύγει στην ελληνική δικαιοσύνη και να περιμένουμε όλοι με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα της προσφυγής αυτής» απαντούσε τότε ο Γ. Οικονόμου. Αντίστοιχη ήταν η απάντησή του και στο ερώτημα που προέκυψε από την Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για θέματα spyware, και πάλι στήνοντας τείχος προστασίας γύρω από την εισαγγελέα για να καλυφθεί ο πρωθυπουργός.

Τώρα που αμφισβητείται η νομιμότητα της παρακολούθησης Ανδρουλάκη, και μάλιστα από τον Άρειο Πάγο, η κυβέρνηση «περιμένει τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της». Και εμείς, όπως και οι χιλιάδες πολίτες που βρέθηκαν στο στόχαστρο της ΕΥΠ με την υπογραφή της.

Documento Newsletter