Ένα τείχος προστασίας άνευ προηγουμένου γύρω από την εισαγγελέα της ΕΥΠ πασχίζει να κρατήσει η κυβέρνηση, καθώς την ώρα που ο ένας μετά τον άλλον οι μάρτυρες της Εξεταστικής Επιτροπής δείχνουν τη Βασιλική Βλάχου, το Μέγαρο Μαξίμου συνεχίζει να κρύβεται από πίσω της.
Την ώρα που η εκλεκτή του Μεγάρου Μαξίμου για τη διαδοχή του Άγγελου Μπίνη στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας, Αλεξάνδρα Ρογκάκου έβαζε στο κάδρο την εισαγγελέα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Βασιλική Βλάχου, μία μόλις ημέρα μετά το «σεντράρισμα» της εισαγγελέως από τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνέχισε να επενδύει στην προστασία που της παρέχει το Μέγαρο Μαξίμου για να καλύψει τις δικές του πομπές.
Ο Γιάννης Οικονόμου δέχτηκε ερώτηση κατά την ενημέρωση πολιτικών συντακτών για τις διαρροές της χθεσινής συνεδρίασης της Εξεταστικής Επιτροπής και τις αναφορές του Χρ. Ράμμου για «μη σύννομη» άρνηση παροχή πρόσβασης στην ΑΔΑΕ στα στοιχεία των υπό διερεύνηση παρακολουθήσεων, και μάλιστα, την ώρα που ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ καταγγέλλουν επισήμως τα όσα νωρίτερα διέρρευσαν.
Πιο συγκεκριμένα, στον εκπρόσωπο τέθηκε το γεγονός πως ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, Π. Κοντολέων φέρεται να έδωσε εντολή καταστροφής του αρχείου Ανδρουλακη στις 29 Ιουλίου, ημέρα που έγινε σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, και ταυτόχρονα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε την καταγγελία του για την παρακολούθησή του από το Predator στην ανεξάρτητη αρχή.
Παρόλα αυτά, στην ερώτηση για το εάν θα πρέπει να υπάρξει παρέμβαση του Αρείου Πάγου για τη διερεύνηση της εισαγγελέως της ΕΥΠ, ο εκπρόσωπος όχι μόνο συνέχισε να την προστατεύει, αλλά αμφισβήτησε ακόμα και τα όσα φέρεται να κατέθεσε την Επιτροπή ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, πριν καταλήξει να τονίζει τη νομιμότητα της παρακολούθησης του αρχηγού του τρίτου κόμματος του κοινοβουλίου.
«Εκείνο που είναι βέβαια, είναι ότι όπως προκύπτει, και αυτό συμφωνούμε όλοι, από όσους έχουν περάσει από την Εξεταστική Επιτροπή παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις που μπορεί να έχουν σε διάφορα ζητήματα, είναι ότι ουδείς αμφισβητεί τη νομιμότητα της επισύνδεσης σε ότι αφορά τη διαδικασία της τηλεφωνικής επικοινωνίας του κ. Ανδρουλάκη» ανέφερε ο Γ. Οικονόμου, συμπληρώνοντας ακολούθως πως από τη στιγμή που η υπόθεση είναι στα χέρια της Βουλής και της Δικαιοσύνης, «είμαι σίγουρος ότι θα γίνει ότι προβλέπεται και ότι απαιτείται, προκειμένου να φτάσουμε σε συμπεράσματα στην υπόθεση αυτή, μέσα στα πλαίσια των νόμων και του θεσμικού πλαισίου που ισχύει».
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση κρατάει την εισαγγελέα στο απυρόβλητο. Τουναντίον, κάθε φορά που έχει προκύψει το όνομά της από φορείς και αρχές και της έχει τεθεί σχετικό ερώτημα, επιβεβαιώνει πως στηρίζει με νύχια και με δόντια τον μη έλεγχο της Β. Βλάχου, στάση που εξηγεί και την αυτοπεποίθησή της κατά την κατάθεσή της στην Εξεταστική, όπου φέρεται να χαρακτήρισε τον εαυτό της «ανέλεγκτο».
Μία εβδομάδα νωρίτερα, με αφορμή το ρεπορτάζ της Καθημερινής για την ύπαρξη εγγράφου της ΕΥΠ για την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη με την υπογραφή της εισαγγελέως, Β. Βλάχου, με υπόνοιες ακόμα και για την πλαστογράφησή του, το documentonews.gr ρώτησε τον εκπρόσωπο εάν η κυβέρνηση επιμένει πως δεν πρέπει να ελεγχθεί η εισαγγελέας.
Η απάντηση Οικονόμου έμοιαζε με τη σημερινή: «Δε νομίζω ότι αμφισβητείται από πουθενά ότι η επισύνδεση στο τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη ήταν απολύτως νόμιμη. Σύμφωνα δε και με όσα βλέπουμε στα δημοσιεύματα αυτό προκύπτει και τις μέρες που βρίσκεται σε λειτουργία η Εξεταστική Επιτροπή. Έχω πει πολλές φορές ότι, αν κάποιος αμφισβητεί τη νομιμότητα της επισύνδεσης ξεχωριστά από όλα τα υπόλοιπα, δεν έχει παρά να προσφύγει στην ελληνική δικαιοσύνη και να περιμένουμε όλοι με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα της προσφυγής αυτής».
Μία εβδομάδα νωρίτερα, στις 8 Σεπτεμβρίου και μετά από την ακρόαση των δημοσιογράφων Κουκάκη και Μαλιχούδη στην Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για θέματα spyware, θέσαμε ξανά ερώτημα για την εισαγγελέα Βλάχου, καθώς κατά τη συνεδρίαση υπήρξαν ευρωβουλευτές που ρώτησαν ευθέως «γιατί δεν ελέγχεται η Εισαγγελέας κυρία Βλάχου της ΕΥΠ», όπως και γιατί δεν έχει γίνει ακόμα έλεγχος στην εταιρεία Intellexa, αλλά και αυτοτελής έρευνα της Δικαιοσύνης για τις παρακολουθήσεις.
«Οι ελληνικές Αρχές έχουν κάνει σειρά ερευνών. Η Ανεξάρτητη Αρχή Διαφάνειας έχει ερευνήσει το θέμα. Η Ελληνική Δικαιοσύνη ερευνά το θέμα. Βρίσκεται σε εξέλιξη περαιτέρω διερεύνηση της όλης υπόθεσης. Και η Ελληνική Κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή ότι θα συμβάλλει και θα συνδράμει με τον οποιοδήποτε τρόπο στην αποσαφήνιση και στη διερεύνηση αυτού του είδους των καταγγελιών» απάντησε γενικόλογα, μεταξύ άλλων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Φυσικά, κανείς δεν ξεχνά τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στον παραλογισμό του Κυριάκου Μητσοτάκη πως η παρακολούθηση Ανδρουλάκη ήταν νόμιμη αλλά λάθος, για το οποίο επίσης στα τέλη Αυγούστου καλέσαμε τον εκπρόσωπο να τοποθετηθεί, ειδικότερα για την εισαγγελέα Βλάχου, ρωτώντας εάν έχει κινηθεί διαδικασία ελέγχου της για την πράξη της αυτή.
«Να διερευνήσει κανείς γιατί μια εισαγγελέας πήρε μια νόμιμη απόφαση, δεν βλέπω πως μπορεί να στηριχθεί ή πού μπορεί να εδράζεται αυτό. Επαναλαμβάνω, όμως, κάτι που είπα και χθες: Όσοι ισχυρίζονται ότι δεν ήταν νόμιμη η επισύνδεση, ανεξαρτήτως όλης της άλλης συζήτησης, μπορούν να προσφύγουν στην Ελληνική Δικαιοσύνη – ενδεχομένως να το έχουν κάνει και να μην το γνωρίζω – για να δούμε όλοι με πολύ ενδιαφέρον τα αποτελέσματα της προσφυγής αυτής» απάντησε ο Γ. Οικονόμου.
Φαίνεται πως τουλάχιστον αναφορικά με την υποστήριξη και την προστασία της εισαγγελέως της ΕΥΠ, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει συνέχεια.